Jdi na obsah Jdi na menu
 


Články

Příspěvky

19. 8. 2007

Podobenství o dvou stavitelích

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
Obrazek

A tak každý, kdo slyší tato má slova a plní je, bude podoben rozvážnému muži, který postavil svůj dům na skále. Tu spadl příval, přihnaly se vody, zvedla se vichřice, a vrhly se na ten dům; ale nespadl, neboť měl základy na skále. Ale každý, kdo slyší tato má slova a neplní je, bude podoben muži bláznivému, který postavil svůj dům na písku. A spadl příval, přihnaly se vody, zvedla se vichřice, a obořily se na ten dům; a padl, a jeho pád byl veliký." Když Ježíš dokončil tato slova, zástupy žasly nad jeho učením; neboť je učil jako ten, kdo má moc, a ne jako jejich zákoníci. (Mat 7:24-29)

 
Celý příspěvek

24. 7. 2007

Modlitba bez prázdných slov

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
Obrazek

Při modlitbě pak nemluvte naprázdno jako pohané; oni si myslí, že budou vyslyšeni pro množství svých slov. (Mat.6:7)

Francois Fenelon, římskokatolický francouzský teolog, spisovatel a básník se vyjádřil nádherně o modlitbě. Pokud jeho návod k modlitbě aplikujeme do svého modlitebního života, určitě budeme blíže tomu, abychom nemluvili naprázdno.

 

 
Celý příspěvek

23. 7. 2007

Emanuel Vejnar: Jediná církev? Díky za jasné slovo

/ Rubrika: Články
Celý příspěvek

22. 7. 2007

MIlujte se navzájem

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0

ObrazekTo je mé přikázání, abyste se milovali navzájem, jako jsem já miloval vás. Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele. Vy jste moji přátelé, činíte-li, co vám přikazuji.  (Jan 15:12-14)

 
Celý příspěvek

3. 7. 2007

Láska a trest u Pána Boha

/ Rubrika: Články
ObrazekKdyž mluvíme o Boží lásce, musíme si uvědomit, že existuje několik druhů Boží lásky. Je tomu stejně jako s lidskou láskou. Láska mezi manžely se liší od lásky matky k dítěti. Láska dobrého přítele se liší od lásky k domácímu zvířátku, apod. Také u Boha je to podobné. Nalezneme zde několik druhů lásky.
 
Celý příspěvek

29. 6. 2007

Církev má větší důvěru Čechů než politické strany

/ Rubrika: Články
Obrazek

Svět politiky u veřejnosti propadá. Politickým stranám věří jen každý třetí Čech. Lépe dopadla církev s podporou 37 procent lidí a nevládní organizace s 55 procenty. Nejvíce ale zabodovaly místní úřady. Věří jim 77 procent lidí, zjistil průzkum agentury STEM.

 
Celý příspěvek

18. 6. 2007

Nosníky manželství a rodiny

/ Rubrika: Články
Obrazek

V třetím čísle letošního vydání časopisu Přítel jsem psal článek o tom, že základem manželství a rodiny vůbec je milost. Nyní se máme zamyslet nad tím, co jsou nosníky manželství. Když jsem poprvé dostal toto téma,  ptal jsem se sám sebe, jaký je rozdíl mezi základem manželství a nosníky manželství. Ale potom jsem si vzpomněl na svou stavařskou minulost a něco mi došlo.          

 
Celý příspěvek

30. 5. 2007

Milost – základní stavební prvek manželství

/ Rubrika: Články

ObrazekPavel je nesmírně zraněn, protože jeho manželka si na něj neustále stěžuje a kritizuje jej. Může toto manželství ještě někdy dobře fungovat? Jana zjistila, že ji manžel zatajil část své minulosti a je nesmírně zraněná. Bude jejich manželství ještě někdy tak krásné, jak kdysi bylo? Ondřej a Monika jsou už spolu 12 let a pořád nemají děti. Cítí se nesmírně poníženi a zraněni. Budou se někdy cítit šťastně a naplněni? Honza a Sylva jsou spolu už patnáct let, ale už k sobě nic necítí. Vědí, že jako křesťané si mají zůstat věrni, ale manželství už je jen prázdný obal. Jde s tím vůbec ještě něco dělat?

 
Celý příspěvek

18. 4. 2007

Za půl století ubylo pět miliónů věřících

/ Rubrika: Články
Obrazek

Česko patří k nejateističtějším zemím Evropy. Počet věřících se za půl století snížil o pět miliónů osob.

V roce 1950 bylo podle Českého statistického úřadu v republice 8,3 miliónu osob, které se hlásily k některé z církví. V roce 2001 se podle posledních výsledků sčítání lidu počet věřících snížil na 3,3 miliónu osob.

 
Celý příspěvek

18. 4. 2007

Median: Většina Čechů není věřících, u Slováků je to naopak

/ Rubrika: Články
Obrazek

Praha - Většina Čechů sama sebe nepovažuje za věřícího člověka. V průzkumu, který zveřejnila společnost Median, to uvedlo zhruba 73 procent dotázaných obyvatel Česka. Na Slovensku průzkum zaznamenal opačné výsledky - 70 procent Slováků uvedlo, že v boha věří.

 
Celý příspěvek