Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 11. 2007

Buďte bdělí!

Buďte bdělí, stůjte pevně ve víře, buďte stateční a silní! (1.Korintským 16:13)

Během svého studia na stavební fakultě jsem absolvoval několik kurzů, které by se daly popsat jako studium normy. Často jsme se ptali po smyslu těchto vyučovacích hodin. Proč se musíme učit zpaměti informace, které si lehce můžeme v dané normě najít. Cílem těchto kurzů bylo, abychom se co nejlépe s danými normami seznámili a uměli je co nejkvalitněji využívat.

Boží slovo je normou pro nás křesťany. A tuto normu potřebujeme znát co nejlépe, abychom dokázali být neustále bdělí, abychom dokázali stát pevně ve víře, abychom byli stateční či zmužilí a abychom se stávali stále silnějšími.

Rozhodl jsem se věnovat svůj úvodník tomuto tématu, protože žijeme v době, která je charakteristická tím, že se zmenšujeme počet lidí, kterým můžeme věřit. Politici, ekonomové, businessmani balancují na hraně zákona. Oč smutnější, že do této kategorie přibyli i teologové a pastoři. I mezi nimi najdeme ty, kteří zvěstují „jiné“ evangelium. A tak se stává, že profesoři na školách, kde studují naši budoucí faráři bezbožně hlásají, že Bible není Božím Slovem a že kreacionismus ničí křesťanskou církev.

Proč apoštol Pavel vybízí korintské k tomu, aby byli bdělí? Protože už v jeho době se zevnitř i zvenčí objevovaly pokusy vnést do církve falešné doktríny a zároveň ospravedlnit hříšné chování jednotlivců. Pavel vyzývá korintské, aby bděli a aby se takovým snahám jednoznačně vzepřeli. A aby se křesťan takový snahám dokázal vzepřít, musí stát pevně ve víře, aby si byl jist tím, čemu věří. Musí být také statečný, aby nezůstal netečný, ale aby se ozval. A také musí být silný, aby se nevzdal při prvním konfliktu. Všechny tyto vlastnosti jim může dát pouze Ježíš Kristus a On je dává skrze své Slovo. Ano, čím více známe Boží slovo, Boží normu, čím více mu dovolíme, aby nás skrze ně proměňoval, tím lépe budeme schopni vzepřít se nebiblickým elementům v našich společenstvích.

Už v době apoštola Pavla přicházela většina falešného učení od vzdělanců. Ne od lidi prostých a neučených, ale od lidi, kteří strávili spoustu času náboženským studiem. Jak jsem již napsal, ani dnes tomu není jinak. A proto je nesmírně důležité, aby si tu výzvu k bdělosti vzal k srdci každý křesťan. Úkolem každého křesťana je poslouchat biblické kázání a vyučování s prstem v Božím slově, které nám potvrzuje, zda jsme či nejsme vyučování biblickým pravdám. Úkolem každého křesťana je ozvat se, pokud jsou biblické pravdy překrucovány a pokud život toho, kdo káže či učí nesouhlasí s biblickými principy. Bratři a sestry, vyzývám vás, abyste v následujícím období byli stateční a silní a ozvali se, kdykoli vidíte, že je naše víra napadána a ohrožována.

Následující verš dodává: Všecko nechť se mezi vámi děje v lásce.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář