Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 4. 2007

Median: Většina Čechů není věřících, u Slováků je to naopak

Praha - Většina Čechů sama sebe nepovažuje za věřícího člověka. V průzkumu, který zveřejnila společnost Median, to uvedlo zhruba 73 procent dotázaných obyvatel Česka. Na Slovensku průzkum zaznamenal opačné výsledky - 70 procent Slováků uvedlo, že v boha věří.

 

V průzkumu uvedlo pouze asi 26 procent Čechů, že jsou věřícími lidmi. Slováků, kteří odpověděli, že v boha nevěří, bylo zhruba 28 procent. Více Slováků než Čechů také uvedlo, že je pro ně jejich víra velmi důležitá. V Česku se průzkumu, který se konal od loňského června do prosince, zúčastnilo 7575 respondentů. Na Slovensku se jich zapojilo 2059.

Z průzkumů dlouhodobě vyplývá, že v Česku je víra lidí v boha velmi vlažná. Například únorový průzkum společnosti STEM zjistil, že téměř polovina Čechů v boha nevěří. Náboženské vyznání obyvatelstva zkoumá i Český statistický úřad (ČSÚ) jednou za deset let při sčítání lidu, domů a bytů. Podle posledních údajů ČSÚ z roku 2001 bylo bez vyznání 59 procent občanů, k víře se hlásilo 32 procent lidí.

Podle některých průzkumů je mezi Čechy ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi věřících daleko méně. Například časopis Reader's Digest Výběr v roce 2005 na základě výzkumu uspořádaného ve 14 evroských zemích uvedl, že zatímco v Evropě v průměru věří v boha sedm z deseti dotázaných, v Česku je to o celou polovinu méně (37 procent).

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

17.4.2007