Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 7. 2007

MIlujte se navzájem

To je mé přikázání, abyste se milovali navzájem, jako jsem já miloval vás. Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele. Vy jste moji přátelé, činíte-li, co vám přikazuji.

Jan 15:12-14

Kolik jsem ochotni udělat pro ty z lidí kolem nás, kdo nikdy nepřijali odpuštění a milost Ježíše Krista? Podle Bible je vrcholem lásky k člověku to, že za něj položíme život. Známe nejeden hrdinský příběh, kdy to ně kteří udělali. Vrcholem je samozřejmě samotná oběť Ježíše Krista, který tak manifestoval svou lásku k nám lidem. Každý, kdo ví o této oběti a přijímá ji jako jedinou cestu ke svému problému zvanému hřích, má otevřenou cestu k věčnému životu. Lidé nezbytně potřebují o této oběti vědět.

Z druhé strany tento text ale neříká, že každý z nás bude v situaci, kdy bude muset obětovat svůj život. Tento text říká, že se máme navzájem milovat a že tuto vzájemnou lásku nemá nic ohraničovat. Jsme vybízeni především k lásce k bratrům a sestrám v Kristu, ale na dalších místech nás Bible vybízí k lásce k bližnímu, dokonce k lásce k nepříteli.

Z našeho textu ovšem vyplývá, že tím největším úkolem lásky je zachránit život druhého člověka. My sami to sice nedokážeme, ale často si nás k tomu chce Pán Bůh použít jako svůj nástroj. On touží po tom, aby nikdo nezahynul: „Právě tak je vůle vašeho nebeského Otce, aby nezahynul ani jediný z těchto maličkých.“ (Mat. 18:14) A přestože mu záleží i na našem tělesném stavu, tak to podstatné je náš duchovní život. On miluje každého člověka a proto nechce, aby člověk strávil věčnost v pekle.

Jak je to s mým vztahem k sousedům, spolupracovníkům, příbuzným a přátelům? Záleží mi na nich? Mám je rád natolik, abych byl ochoten přinést nějakou oběť. Většinou není třeba položit život. Často stačí, když jim nabídneme své přátelství a buď jím vysvětlíme evangelium nebo je pozveme někam, kde jim někdo cestu spasení objasní. Jejich život nemůže být zachráněn bez toho, aby lidé pochopili význam oběti Ježíše Krista, bez toho, aby se lidé rozhodli vyznat svůj hřích a podřídit se Duchu svatému.

Přemýšlejte o tom, kdo potřebuje Ježíše Krista. Zamyslete se, komu by jste takto mohli pomoci. Modlete se za ně, spojte se s nimi a pozvěte je.

Pán Bůh si chce použít právě vás k tomu, aby zachránil někomu život.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář