Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 6. 2008

Reportáž ze setkání evropských evangelikálů

Ve dnech 24.- 29.5. 2008 jsem měl příležitost účastnit se konference nazvané „The European Leadership forum“ (Evropské fórum vedoucích). Konference se pravidelně koná v maďarském Egeru a pořádá ji skupina napojená na Evropskou evangelikální alianci s velmi významnou pomocí partnerů z USA. Organizátoři usilují o to, aby se jednotlivým vedoucích pracovníkům zpřístupnily nejrůznější zdroje.

To se projevilo především tím, že jsme byli schopni vyslechnout desítky vysoce kvalitních přednášek od významných osobností evangelikálního světa. Dále jsme měli možnost navázat dobré kontakty s mnohými z přednášejících ale i z účastníků. V neposlední řadě jsme měli možnost nakoupit za téměř symbolické ceny spoustu kvalitních knih a dalších materiálů. 

Všichni účastníci byli rozděleni do 11 pracovních skupin. Šlo o skupiny apologetů, umělců, učitelů Bible, křesťanských poradců, osob aktivních v učednictví, vedoucích křesťanských organizací, osob aktivních v politice a společnosti, vědců, teologů, evangelistů a těch, kdo se zabývají organizací zdrojů a financí.

Osobně jsem se přihlásil do skupiny učitelů Bible a byl jsem velmi povzbuzen. Tuto skupinu vedl Mark Meynell, pastor pro kázání v londýnském All Souls Church. Jde o sbor, kde působil John Stott. Meynell opakovaně zdůrazňoval potřebu poctivého studia Bible a kázání. Kromě kvalitního vyučování jsme měli příležitost praktických cvičení, ve kterých jsme tvořili osnovy kázání. Nezabývali jsme se mnoho rétorikou, ale především tím, jak kázat to, co hovoří Bible. Na přímý dotaz, kolik času on sám tráví přípravou kázání Meynell řekl, že dva a půl dne. Na druhé straně jedním dechem řekl, že ne všichni mají takovéto časové možnosti. Ale možná bychom se mohli i my více modlit za své pastory. Možná by presbyteři mohli přemýšlet, jakou část služby pastora mohou převzít členové sboru, aby měl pastor více času na přípravu kázání a vyučování.

Kromě setkání ve skupině probíhaly ráno i večer společná setkání. Na těch dopoledních vyučoval Lindsay Brown, evangelista a také ředitel Lausannského hnutí. Prošli jsme spolu listem Koloským.

Kromě těchto aktivit byl zbývající čas vyplněn desítkami seminářů. Abych poukázal, jak široká byla jejich škála, dovolte, že zmíním alespoň některé z nich. Start McAllister, kterého možná někteří znáte jako bývalého vedoucího Operace mobilizace, měl sérii seminářů o tom, jak jako křesťané můžeme ovlivnit pesimistickou Evropu. Známý teolog Wayne Grudem měl seminář o Autoritě Božího slova. Apologeta John Lennox mluvil o svých zkušenostech s veřejnými debatami s jedním z nejznámějších propagátoru atheismu Richardem Dawkinsem (jedna debata ke shlédnutí zde: http://dawkinslennoxdebate.com). Profesor Bristolské univerzity Glynn Harrison mluvil o biblickém pohledu na hnutí sebedůvěry. Otázku nejnovějších poznatků z výzkumů biblických rukopisů nám předával ve svých seminářích Peter Williams.

Nebudu ve výčtu pokračovat, protože by to byl velmi dlouhý list. Každopádně jsem byl osloven vysokou odborností, obrovskou duchovní pokorou a živou vírou přednášejících. Konference byla pro mne velikým povzbuzením, zdrojem nových informací a významným podnětem pro mou vlastní službu.

Souhlasím s Jiřím Ungerem, ředitelem Evropské evangelikální aliance, který o fóru řekl: „Evropské fórum vedoucích není pouze výbornou akcí, ale má potenciál rozproudit intelektuální momentum Evropských evangelikálů a inspirovat novou generaci vedoucích jak ve východní tak v západní Evropě.“ Kéž by se tak stalo.

(Materiály z fóra jsou k dispozici v anglickém jazyce zde: http://www.euroleadershipresources.org/).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář