Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 10. 2007

Spravedlnost nestačí

Neodplácejte zlým za zlé ani urážkou za urážku, naopak žehnejte; vždyť jste byli povoláni k tomu, abyste se stali dědici požehnání.

1 Petr 3:9

Za tímto výrokem apoštola Petra stojí životní zkušenost. Vzpomínáte si na to, jak v zahradě Getsemane tasil meč, aby bránil spravedlnost a Spravedlivého. Ježíš ho tehdy zastavil. V tomto verši vidíme, že Petr později pochopil, proč nemá odplácet zlým za zlo. Víme, že ta změna charakteru a přístupu k pronásledování se dostavila poměrně rychle. Několik týdnů po tom, co tasil meč, měl apoštol Petr několik střetů s jeruzalémskými vůdci a jedinou zbraň, kterou používal byla zvěst o vzkříšeném Ježíši Kristu. Žádné násilí nebo proklínání. I svým protivníkům nabízel životodárné evangelium. Petr odplácel dobrem za zlo.

Nejen dnes, ale celý život, můžeme prožít jedním ze tří způsobů. Můžeme oplácet zlým za dobro, což je ďábelské. Můžeme odplácet dobrým za dobro, což je lidské. Nebo můžeme odplácet dobrým za zlo, což je učení Ježíše Krista. Jako Jeho následovníci máme dělat více než jen prosazovat lidskou spravedlnost tím, že budeme odplácet zlým za zlo nebo dobrým za dobro. Máme prosazovat milost, kterou demonstroval Ježíš Kristus. Ježíš nám z milosti daroval dobro, i když jsme zlí. Ježíš nám z milosti daroval spasení, i když naše přirozenost touží pouze po hříchu.

Ve své milosti nás Ježíš povolal a nazval nás svými syny a dcerami. Toto povolání nám zaručuje věčné požehnání v nebesích, ale zároveň i časné požehnání zde na zemi. Od těch, kdo byli a budou požehnáni se ale očekává, že sami budou žehnat. Prosme o sílu, abychom lidem dokázali žehnat, ať už jsou naší přátelé, nepřátelé, nebo jsou nám prostě lhostejní. Učme se žehnat nesympatickým politikům, zkorumpovaným úředníkům, podlé konkurenci i pomlouvající sousedce. Ježíš to od nás očekává.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář