Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 10. 2007

Touha po svobodě

Kde je Duch Páně, tam je svoboda.

2 Kor 3:17

 

Historik Emanuel Mandler uveřejnil v deníku Dnes článek nazvaný „Degenerovaný západ?” V tomto článku mluví o fenoménu dnešní doby, který nazval „inverze viny.” Vysvětluje, že místo toho, aby se kritizovali teroristé, kteří v Iráku odsekávají hlavy rukojmím a v ulicích izraelských měst nechávají vybuchnout autobusy, tak se vydávají prohlášení proti budování prostředků k obraně před těmito teroristy a kritizují se vlády zemí, které nejsou k závažné situaci lhostejné.

 Myslím, že v dnešní době jsme svědky i dalších „inverzí.“ Jednou z nich je „inverze svobody.“ Často slýcháváme, že svoboda znamená, že si mohu dělat co chci. Občas to někdo poopraví a řekne, že svoboda znamená, že si mohu dělat co chci, ale nemohu přitom omezit ostatní - tzn. má svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Ale důsledky takové „svobody“ můžeme s hrůzou pozorovat všude kolem nás. A tak můžeme v tisku číst, že lidé ve věku nad 60 let stráví v průměru více než 21 hodin týdně sledováním televize. To není známkou svobody - to je otročení televizi. Čteme, že na Olympijských hrách v Aténách byly pro sportovce zdarma připraveny stovky tisíců kondomů. To není známka svobody - to je otročení sexuálnímu pudu. Mohli bychom jmenovat spoustu dalších příkladů z tisku, ale důležitější je otočit prst na sebe sama. Čemu nebo komu otročím já? Je to moje kariéra, partner, zahrada, auto. Klaním se snad mým pocitům, zlozvykům, mému egu?  

Je vůbec možné nebýt na této zemi něčím nebo někým ovládán? Není! Boží slovo říká, že to není možné. Ježíš popsal situaci, kdy z života člověka je vyhnán zlý duch. Tento duch se ale brzy vrací,a když zjistí, že je tam volno, pozve ještě další démony. Neexistuje prázdnota. Bob Dylan to v jednom z jeho světlejších okamžiků popsal takto: „Musíš někomu sloužit. Buď to bude ďábel nebo to bude Pán, ale musíš někomu sloužit.“ Neexistuje stav, kdy bys nikomu a ničemu nesloužil.

 Na základě toho našeho verše, ale i výroku Boba Dylana docházíme k závěru, že svoboda znamená život v otroctví Ducha Páně. Svoboda neznamená žít tak, jak chci já. Svoboda znamená žít tak, jak chce Duch svatý. Nesvoboda tedy může být odstraněna pouze jediným způsobem - odevzdáním se Ježíši Kristu.

Je mým přáním, abychom nedovolili, aby v našich životech došlo k „inverzi svobody“. Ta  totiž vede ke smrti. Kdežto v otroctví Duchu svatému je svoboda. Přeji vám, abyste si i v tomto měsíci plnými doušky vychutnávali svobodu, kterou vám vydobyl Kristus na golgatském kříži a abyste s radosti „otročili“ Duchu svatému.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář