Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kázání

Příspěvky

4. 12. 2014

Křesťané, neopakujme stejnou chybu!

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMilí přátelé, dovolte, že začnu ilustrací. Letos jsem byl poctěn tím, že jsem dvakrát ve dvou různých rodinách montoval stejnou skříň. Byla trochu větší a složitější, bylo třeba pomocníky a zabralo to dost času. Byly to starší skříně a neměli jsme návod.  Když jsme stavěli tu první, uvědomil jsem se, že jsme jeden díl namontovali vzhůru nohama. Museli jsme zase kus skříně rozebrat, daný díl otočit a pokračovat dále. Když jsme stavěli o pár měsíců druhou stejnou skříň, tak jsem si říkal, že si na tento díl musíme dát pozor. Takže jsme si dávali pozor a dolní část jsme opravdu měli dole a horní nahoře. Ale po nějakém čase jsme zjistili, že ten díl mám namontován obráceně. Co mělo být vpředu, bylo vzadu a naopak. Proč to říkám. Asi by mi bylo lehčí nepřiznávat se ke své hlouposti, ale říkám to proto, abychom se z chyb poučili. Ne, nebojte se. Kázání nebude o stavění skříní. Chceme se poučit od následovníků Ježíše. Dnešní text totiž odhaluje jednu chybu Ježíšových následovníků a já bych byl rád, abychom ji my neopakovali. Ale teď už si přečtěme dnešní text, který přináší to adventní poselství o příchodu Ježíše.

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

27. 11. 2014

Něco o konci světa

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgMáme neděli věčnosti a text, který je určen na tuto neděli mluví o druhém příchodu Pána Ježíše Krista. Víte, je spousta věcí, které i někteří skeptici dokážou přijmout. Můžete s nevěřícím člověkem hovořit o desateru nebo o některých Ježíšových principech lásky. A kde kdo to dokáže přijmout. Někteří dokonce dokážou přijmout i fakt, že tady byl Ježíš Kristus a snad někteří dokážou nějak pochopit a přijmout i Jeho smrt a vzkříšení. Ale když začnete mluvit o druhém příchodu, tak to už mnoho lidí nesnese. Vždyť to vypadá jako nějaké křesťanské sci-fi. I někteří křesťané mají problém jak se k této otázce postavit. A hlavně, vždyť ten druhý příchod očekávali už apoštolové. A od té doby už uplynulo 2000 let. Tak jak to vlastně je? Nechápeme to špatně? Vždyť i křesťané se mnohokrát spletli. Třeba tehdy, když tvrdili, že země je plochá. Podívejme se, co tedy Bible učí o druhém příchodu Ježíše Krista.

Audio není k dispozici. Video naleznete zde.

 
Celý příspěvek

17. 11. 2014

Proč se Bůh hněvá?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgPřed 25 lety i naše země vykročila z otroctví. ... Nebudu tady rozebírat všechno, co nám ta změna přinesla, ale jeden z rozměrů je náboženská svoboda. Já tady dnes kážu a stát do toho nemluví. Jsem tady, protože mne zvolilo svobodné shromáždění tohoto sboru. Nepotřebuji souhlas státních úředníků. A vy jste tady a nehrozí vám za to postih, vaše děti mohou i tak studovat, nejste diskriminováni v práci. To je jen jeden z rozměrů života ve svobodě. Svoboda je určitě důležitá hodnota, kterou Bůh lidem přeje. Ale ve svobodě se také musí umět žít. A svoboda vyžaduje morální zralost jednotlivců. Dnešní text nám však ukazuje, že Izraelci nebyli zralí a nebyli poučitelní a to Boha hněvalo. Co rozhněvalo Boha a čím Ho může hněvat i my? Vidím tady 3 problémy, které Boží slovo pojmenovalo.  

Audio záznam naleznete zde.

 
Celý příspěvek

7. 11. 2014

Milosrdný nebo trestající Bůh?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 2

a.jpgV nejbližší pátek si budou evangelíci připomínat výročí počátku německé reformace. V některých zemích mají protestantští křesťané v Den reformace volno a věnují se oslavám. Den reformace připadá na den, kdy teolog Martin Luther dal vyvěsit dne 31. října 1517 na dveře zámeckého kostela ve Wittenbergu svých 95 tezí otevřeně vystupujících proti tehdejšímu papežskému učení o odpustcích. Co jsou odpustky, jsme se učili všichni i ve škole. Lidé mohli za finanční hotovost koupit odpuštění hříchů sobě či druhým. Co nás jistě rmoutí je fakt, že takovéto plnomocné odpustky mohou katoličtí věřící za určitých podmínek získat i nyní.

 
Celý příspěvek

15. 10. 2014

Adame, kde jsi?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpg

Milí přátelé, už jste někdy něco ztratili? Nebo spíše bych se měl asi zeptat, zda tady je někdo, kdo nikdy nic neztratil. Já jsem už pár věcí ztratil. A za největší ztrátu považuji ztrátu snubního prstenu. Měl jsem ho asi trochu větší, než bylo třeba. Občas mi v zimě zůstal v rukavici nebo podobně. Stalo se to právě jednoho zimního dne, kdy jsem přišel domů a zjistil, že prsten nikde. Prohledal jsem rukavici, nic. Už nikdy jsem ho nenašel. Asi, když jsem si někde venku sundával rukavici, musel vypadnout. Přestože ztraceného prstenu je mi líto, tak ztratit věc není to nejhorší, co se může stát. Daleko horší je, když se ztratí člověk. A o ztracených lidech bude dnešní kázání.

Audio záznam naleznete zde. Video na konci článku. 

 
Celý příspěvek

29. 9. 2014

Hodnota a smysl lidského života

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpg

Měsíc září jsme tak trochu prožili v zaměření na život. Odhalili jsme Pomník nenarozeného života. Pořádali jsme konferenci Bůh je pro-life. A minulý týden jsme měli evangelický den na téma Původce života. A věřím, že to tak bylo v Božím plánu, že text určený na dnešní neděli hovoří o stvoření člověka. Takže dnes můžeme ukončit ten měsíc zaměřený na život.

 
Celý příspěvek

29. 9. 2014

Jeden život

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

Ohlédnutí za United 2013. Povídání o boji proti Goliášům.

 
Celý příspěvek

8. 9. 2014

Stále se radujte

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgV dnešní době se často dělají různé sociologické průzkumy, kdy se pracovníci ptají jistého vzorku lidí na nějaké otázky týkající se jejich života. Dovolte několik titulků z jednoho českého deníku, které hovoří o výsledcích takových průzkumů. Jeden průzkum byl shrnut do věty: V Česku přibývá lidí, kterým by totalita a diktatura nevadily. Výsledek průzkumu mezi učiteli byl popsán takto: Český učitel je se sebou spokojený, vadí mu nevděk společnosti. A když se prováděl průzkum mezi vrcholovými manažery, tak závěrem bylo, že za dobrou zakázku většina manažerů nabídne luxusní výlet. A nakonec průzkum vztahu cyklistiky k životní pohodě: Kdo jezdí do práce na kole, má méně stresu, zato chuť k sexu.

 
Celý příspěvek

5. 9. 2014

Křesťan a majetek

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgPokračujeme v sérii kázání z cyklu Praktický křesťanský život. Jako ti, kteří pochopili Boží lásku a to, co pro nás učinil Pán Ježíš Kristus, chceme žít tak, jak nám Boží slovo radí. A dnes máme vlastně poslední kázání této letní série. Dnes se dotkneme tématu financí. Někteří by možná řekli, že to do kostela nepatří. Ale když se podíváte na Ježíšova kázání, tak zjistíte, že peníze a majetek jsou jedním z největších témat.

 
Celý příspěvek

19. 6. 2014

Je Bůh se mnou? Kázání ke Dni Otců.

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

a.jpgJe Bůh se mnou? Možná jste si také takovou otázku dávali. Možná jste si ji kladli, když přišly těžkosti. Možná jste si ji kladli, když jste dělali těžké rozhodnutí. Možná jste se při tom modlili a možná jste potom zjistili, že jste se rozhodli špatně. Je Bůh se mnou? Možná jste si tu otázku položili jako táta, který si uvědomil, že svému dítěti řekl nebo udělal něco, co bylo špatně. Možná se tuto otázku ptáte často, možná jen občas, možná vůbec.

Je Bůh se mnou? Možná jste si také takovou otázku dávali. Možná jste si ji kladli, když přišly těžkosti. Možná jste si ji kladli, když jste dělali těžké rozhodnutí. Možná jste se při tom modlili a možná jste potom zjistili, že jste se rozhodli špatně. Je Bůh se mnou? Možná jste si tu otázku položili jako táta, který si uvědomil, že svému dítěti řekl nebo udělal něco, co bylo špatně. Možná se tuto otázku ptáte často, možná jen občas, možná vůbec.

Audio záznam naleznete zde.

 

 
Celý příspěvek