Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kázání

Příspěvky

30. 11. 2009

Svítá, žijme v Kristu!

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0
ObrazekTak jsme tedy dnes zapálili první adventní svíci. Je tady advent. Všichni víme, že advent nás připravuje na Vánoce. Děti otevírají čokoládové kalendáře. Každý den dostávají malý dárek v podobě čokoládky. A nakonec tu jsou dárky pod stromečkem. Ano, advent upíná svou pozornost na Boží narození. Jde o přípravu k připomínce té zásadní událostí, kdy se Bůh stal člověkem a přišel na tento svět, aby za nás zemřel na dřevě kříže a vydobyl nám tak odpuštění hříchů a život věčný.
Audio záznam naleznete zde.
 
Celý příspěvek

24. 11. 2009

Duchovní růst 4 - Budování zdravých vztahů

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 1
ObrazekMilí bratři a sestry! Už jsme řekli, že dnes je poslední neděle církevního roku. A ta poslední neděli se říká neděle věčnosti. Dnes se máme povzbudit, abychom  pamatovali, že jednou přijde konec. Nejen konec církevního roku, ale také konec našeho života a konec všeho časného. Máme si položit otázku, zda jsme připraveni na věčnost. Máme si položit otázku, zda jsou lidí z našeho okolí připraveni na věčnost. Takovéto otázky jsme si v posledních týdnech pokládali opakovaně.
Audio záznam naleznete zde. 
 
Celý příspěvek

16. 11. 2009

Pokání = cesta k požehnání

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0
ObrazekNa jedné křesťanské škole mívali vždy jednou týdně sbírku na misii. Byli vždy určeni studenti, kteří tuto sbírku přepočítali, zatímco ostatní studenti a učitelé šli na oběd. Vybraní studenti potom vzali peníze ze sbírky a spolu s lístkem je zanesli do kanceláře pokladníkovi. Jednou se zjistilo, že ten pokladník už několik týdnů tu sbírku nedostal. Myslel si, že žádná sbírka nebyla a tak to nikde nehlásil. A tak až později zjistili, že ty peníze někdo kradl. V příštím týdnu si tam počíhali a jaké bylo jejich překvapení, když při krádeži přistihli chlapce, který vyhrál první cenu v učení se veršů zpaměti.
Audio záznam naleznete zde.  
 
Celý příspěvek

1. 11. 2009

Co bude po smrti?

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0
ObrazekDnes máme památku zesnulých. Vzpomínáme na ty, kdo nás předešli na věčnost. Hlavní význam tohoto svátku však nespočívá jen v tom, že si připomínáme život zesnulých. Myslím, že tím nejzásadnějším významem tohoto svátku je, abychom si připomínali naši smrtelnost a abychom se ujistili, že jsme na odchod na věčnost připraveni. Upozorňuje na to už král Šalomoun, který říká: „Lépe je jít do domu truchlení než vejít do domu hodování, neboť tam je zřejmé, jak každý člověk skončí, a živý si to může vzít k srdci.“ (Kazatel 7:2) Takže cílem toho dnešního dne je to, aby nám bylo zřejmé, jak každý člověk skončí a abychom si to vzali k srdci.
Audio záznam naleznete zde. 
 
Celý příspěvek

26. 10. 2009

Bible a láska k Ježíši

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0
ObrazekDnes máme neděli Bible. Bible je vzácným darem, který náš Pán daroval své Církvi. A jednotlivé církve stojí a padají právě na svém vztahu k Písmu. Dnes a denně slyšíme o tom, k jakým tragédiím dochází v církvích, které odstranily autoritu Božího slova. Zrovna včera byl na portálu idnes.cz zveřejněn článek o výsledku hlasování švédského synodu Luterské církve. Tato církev odhlasovala, že manželství mohou uzavírat i osoby stejného pohlaví. Už několik let takovým párům žehnali, ale teď je už budou i oddávat do svazku totožného s manželstvím muže a ženy. Tragédie.
Audio záznam naleznete zde.   
 
Celý příspěvek

19. 10. 2009

Proč se těším do nebe - kázání na pohřbu pastora Pavla Kadlubce

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 5
ObrazekAudio záznam kázání z pohřbu pastora Pavla Kadlubce naleznete zde. Kázání je nazváno "Proč se těším do nebe".
Záznam větší části smutečního obřadu naleznete zde.
 
Celý příspěvek

19. 10. 2009

Duchovní růst 3 – Služba po vzoru Kristově

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 1
ObrazekMůj původní plán byl, abych ještě do Adventu stihnul dokončit sérii kázání o duchovním růstu. Na druhé straně si uvědomuji, že všichni teď žijeme odchodem pastora Pavla a tak bych se rád vrátil i k němu. Bylo by zajímavé zeptat se vás, jak byste jedním slovem charakterizovali farářskou službu pastora Pavla. Každý člověk má od Pána nějaké dary a ty ovlivňují i tu farářskou službu. A tak lze třeba říct, že někdo je především teolog, jiný spíše učitel, kazatel, evangelista, rádce, pastýř, vůdce, povzbuzovač, organizátor, služebník, motivátor či podobně. Když já přemýšlím o pastoru Pavlovi, tak to co mi vyvstane na mysli je slovo služebník.
Audio záznam naleznete zde. 

 
Celý příspěvek

12. 10. 2009

Žijme připraveni!

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0
ObrazekPrávě tehdy k němu přišli někteří se zprávou o Galilejcích, jejichž krev smísil Pilát s krví jejich obětí. On jim na to řekl: "Myslíte, že tito Galilejci byli větší hříšníci než ti ostatní, že to museli vytrpět?" Ne, pravím vám, ale nebudete-li činit pokání, všichni podobně zahynete. Nebo si myslíte, že těch osmnáct, na které spadla věž v Siloe a zabila je, byli větší viníci než ostatní obyvatelé Jeruzaléma?Ne, pravím vám, ale nebudete-li činit pokání, všichni právě tak zahynete.“ (Lukáš 13:1-5)
Audio záznam naleznete zde. 
 
 
Celý příspěvek

7. 10. 2009

Když chybí vděčnost

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0
ObrazekMilí bratři a sestry, vážení přátelé, dnes máme neděli poděkování za úrody země. Myslím si, že tento svátek doceňujeme stále méně a méně. A zvlášť v dnešní době globalizace. Když se neurodí u nás, doveze se ze zahraničí, zemědělci dostanou státní pomoc a případně jim pojišťovna proplatí vzniklé škody. Ten přímý dopad neúrody je minimální. Po jedné nevydařené sezóně bychom hlad neměli. Přesto vše jde o nesmírně významný svátek, který nám připomíná, co pro nás Pán Bůh dělá.
Audio záznam naleznete zde. 
 
Celý příspěvek

29. 9. 2009

Duchovní růst 2 – Stálá obrana

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0
ObrazekUž je tomu mnoho týdnů, co jsem měl kázání na téma Blízkost s Bohem. Tehdy jsem říkal, že jde o první ze série kázání nazvaných Duchovní růst. Duchovní růst je jeden ze základních úkolů církve, tedy každého z nás. Když jsme hovořili o blízkosti s Bohem, tak jsme si připomněli, že nám k tomu Pán Bůh dal tři základní nástroje: Boží slovo, modlitbu a společenství. Dnes chceme hovořit o druhé oblastí a tou je "Stálá obrana". Myslíme tím, že musíme být stále pozorní a nedovolit hříchu, aby nás ovládal.
Audio záznam naleznete zde. 
 
Celý příspěvek