Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kázání

Příspěvky

10. 4. 2007

Důležitost vzkříšení

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

Obrazek

Byl první den pracovního týdne. Několik žen s vonnými mastmi jde ke hrobu, aby pomazaly mrtvé tělo Ježíše, které nestihly namazat před pohřbem, jak je tomu zvykem. Dva z Ježíšových následovníků odcházejí z Jeruzaléma do Emauz. V Jeruzalémě je už nic nedrží, jejich učitel je mrtev. Učedníci Ježíše jsou ze strachu před zatčením zamčeni v jednom domě a čekají, až se situace uklidní. Tomáš není schopen uvěřit zprávě o vzkříšení, ani když mu to dosvědčuje celá skupina přátel.

 

 

 
Celý příspěvek

10. 4. 2007

Víc než chtěli říct

/ Rubrika: Kázání / Komentářů: 0

Obrazek

Kolemjdoucí ho uráželi; potřásali hlavou a říkali: "Když chceš zbořit chrám a ve třech dnech jej znovu postavit, zachraň sám sebe; jsi-li Syn Boží, sestup z kříže!" Podobně se mu posmívali i velekněží spolu se zákoníky a staršími. Říkali: Jiné zachránil, sám sebe zachránit nemůže. Je král izraelský - ať nyní sestoupí s kříže a uvěříme v něho! Spolehl se na Boha, ať ho vysvobodí, stojí-li o něj. Vždyť řekl: 'Jsem Boží Syn!'" Stejně ho tupili i povstalci spolu s ním ukřižovaní.(Matouš 27:39-44)

 

 
Celý příspěvek

2. 4. 2007

Povrchní nebo poslušný a pokorný?

/ Rubrika: Kázání
Obrazek

Ježíš se svými učedníky je na cestě do Jeruzaléma, aby tam oslavili paschu, židovské velikonoce. Jde s nimi obrovský zástup poutníků. Podle historiků mohlo být v době velikonoc v Jeruzalémě a jeho okolí až dva miliony lidí. To by znamenalo, že všechny cesty do Jeruzaléma jsou doslova ucpány poutníky. Naprostá dopravní zácpa. Ale místo aut a autobusů jsou tady koně, velbloudi a osli. A v takové zácpě cestuje i Ježíš s učedníky. V době, kdy už jsou jen několik kilometrů před branami Jeruzaléma, se odehrává situace, kterou budeme číst dnes z Božího slova.

 
Celý příspěvek

19. 3. 2007

Píseň, která bolí

/ Rubrika: Kázání
Obrazek

Je tomu právě rok, co se v Praze konaly demonstrace - demonstrace proti zimě. Lidé chodili s transparenty a dožadovali se zrušeni zimního období. Asi každému, kdo to sledoval to muselo ve tváři vykouzlit úsměv. A to byl asi i cíl této demonstrace: zažít si trochu legrace uprostřed té dlouhé zimy. Nemyslím si, že to byla demonstrace namířena proti Bohu, který jako jediný může tyto věci ovlivnit. Ale ta demonstrace mi připomenula jednu skutečnost. Připomenula mi, že my lidé často nejsme spokojeni s tím, co Bůh pro nás dělá. Nedoceňujeme to, nevšímáme si toho, nejsme za to dost vděčni. A On přitom pro nás udělal všechno dokonale. Ale to už uvidíte i z toho dnešního textu.

 
Celý příspěvek

6. 3. 2007

Kurz pastýřství

/ Rubrika: Kázání

Obrazek

Starší mezi vámi napomínám, sám také starší, svědek utrpení Kristových i účastník slávy, která se má v budoucnu zjevit: Starejte se jako pastýři o Boží stádce u vás, ne z donucení, ale dobrovolně, jak to Bůh žádá, ne z nízké zištnosti, ale s horlivou ochotou, ne jako páni nad těmi, kdo jsou vám svěřeni, ale buďte jim příkladem. Když se pak ukáže nejvyšší pastýř, dostane se vám nevadnoucího vavřínu slávy. (1.Petrův 5:1-4)

 
Celý příspěvek

27. 2. 2007

V ohrožení víry

/ Rubrika: Kázání
Obrazek

"Šimone, Šimone, hle, satan si vyžádal, aby vás směl tříbit jako pšenici. Já jsem však za tebe prosil, aby tvá víra neselhala; a ty, až se obrátíš, buď posilou svým bratřím." Řekl mu: "Pane, s tebou jsem hotov jít i do vězení a na smrt." Ježíš mu řekl: "Pravím ti, Petře, ještě se ani kohout neozve, a ty už třikrát zapřeš, že mne znáš." (Lukáš 22:31-34)

 
Celý příspěvek

30. 1. 2007

Ježíš vidí, zná a dává - Rozhlasové bohoslužby z Oldřichovic

/ Rubrika: Kázání
Obrazek

Sedl si naproti chrámové pokladnici a díval se, jak do ní lidé vhazují peníze. A mnozí bohatí dávali mnoho. Přišla také jedna chudá vdova a vhodila dvě drobné mince, dohromady čtyrák. Zavolal své učedníky a řekl jim: "Amen, pravím vám, tato chudá vdova dala víc, než všichni ostatní, kteří dávali do pokladnice. Všichni totiž dávali ze svého nadbytku, ona však ze svého nedostatku: dala, co měla, všechno, z čeho měla být živa." (Marek 12:41-44)

 
Celý příspěvek

23. 1. 2007

Reagujeme na hřích

/ Rubrika: Kázání
Obrazek

I stalo se slovo Hospodinovo k Elijáši Tišbejskému:"Vstaň a jdi vstříc Achabovi, králi izraelskému ze Samaří. Je právě v Nábotově vinici; šel tam, aby ji zabral. Promluv k němu: »Toto praví Hospodin: Zavraždil jsi a teď si zabíráš.« Ohlas mu: »Toto praví Hospodin: Na místě, kde psi chlemtali krev Nábotovu, budou psi chlemtat i tvoji krev.«" Achab řekl Elijášovi: "Přece jsi mě našel, můj nepříteli?" On řekl: "Našel, protože ses zaprodal a dopouštíš se toho, co je zlé v Hospodinových očích. Hle, praví Hospodin, uvedu na tebe zlo, vymetu ty, kdo přijdou po tobě, vyhladím Achabovi toho, jenž močí na stěnu, a v Izraeli zajatého i zanechaného...

 
Celý příspěvek

8. 1. 2007

Ježíš zná každý detail tvého života

/ Rubrika: Kázání

Obrazek... V jednom z prvních roků jeho služby vydělal 30 liber.  Na živobytí měl 28 liber, 2 libry dal Bohu. O rok později vydělal 60 liber. Řekl, že na živobytí mu stačí 28 liber a 32 dal Bohu. Podobně pokračoval celý život. Ví se o tom, že jen z honorářů z prodeje knih dal Bohu téměř 50 000 liber. Wesley byl i ve finanční oblasti věrný Bohu.

 
Celý příspěvek

31. 12. 2006

Zůstat – ale kde?

/ Rubrika: Kázání

ObrazekDnes je poslední den roku 2006. Všude kolem sebe slyšíme mnoho vyhodnocování toho, jak tento rok dopadl. Dovídáme se, že většina ekonomických faktorů vykazuje letos ekonomický růst. Dovídáme se, že koruna posilovala k většině měn. Dovídáme se, že se od jara nepodařilo vyslovit důvěru vládě. Připomínáme si sportovní úspěchy a neúspěchy a mohli bychom dlouho pokračovat. Je dobrým zvykem, že nehodnotí jen země či národy, ale i jednotlivci. Jaký pro vás byl tento rok? Jak se vedlo v práci? Jak v rodině? Jak jste na tom finančně? Jak to vypadá se zlozvyky, kterých jsme se chtěli zbavit? To všechno jsou dobré a důležité otázky.

 
Celý příspěvek