Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 11. 2007

Co očekáváme v letošním adventu?

Tomu pak, který působením své moci mezi námi může učinit neskonale víc, než zač prosíme a co si dovedeme představit, jemu samému buď sláva v církvi a v Kristu Ježíši po všecka pokolení na věky věků! Amen.

 (Ef.3:20-21)

Bůh je schopen učinit neskonale víc, než jsem si schopni představit, než jsme schopni očekávat. Projevilo se to právě o Vánocích, kdy se Bůh rozhodl stát člověkem, aby mohl zachránit člověka pro věčnost. To je první a zásadní projev Boží moci.

Hned na tento projev Boží moci navazuje Boží moc proměnit člověka. Bůh je mocen člověka spasit a zachránit pro věčnost. I lidé, které mnozí odepsali, zažili Boží dotek, byli proměněni a zachráněni pro věčnost. Toto je další důkaz Boží moci. Bůh dokáže zastavit člověka na jeho hříšné cestě a obrátit ho k sobě, přestože to nikdo neočekával.

Advent je období očekávání toho, že Ježíš na tento svět přijde znovu. Tentokrát už ne jako miminko, ale jako vyvýšený Bůh. Ale s adventem jsou spojena i mnohá další očekávání. Naším problémem častokrát je, že naše očekávání jsou často příliš přízemní. Nechceme očekávat velké věci. Možná se nám ani nechce očekávat Ježíšův druhý příchod na tento svět, vždyť ani nevíme, kdy to bude a zdá se to tak daleké a neuvěřitelné. Možná nemáme příliš mnoho optimistických zkušeností v duchovní oblasti. Nevěříme, že by Bůh mohl změnit toho či onoho člena naší rodiny. Pomalu jsme se za ně i přestali modlit. Nevěříme, že by Bůh dokázal změnit naše vztahy v rodině. Nemáme sílu očekávat, že by nám Bůh pomohl s nějakým hříchem, do kterého jsme vpadli. Prostě se spokojíme s tím, že budou Vánoce, tradice, pěkná atmosféra. Ale to očekávání má být mnohem zásadnější.

Milí bratři a sestry v Kristu, rozhodněme se naplnit letošní advent očekáváním Božího působení. Očekávat znamená vyhlížet, modlit se a učinit vše proto, aby z naší strany bylo vše připraveno. To je očekávání. A nespokojme se s malými cíli. Modleme se o proměnu životů, vztahů, rodin i našeho sboru. Modleme se, aby Bůh přišel do těchto situací. Modleme se, aby Bůh přišel do životů konkrétních lidí, aby Bůh přišel a urovnal konkrétní vztahy, aby Bůh přišel a obnovoval a posiloval nás, abychom byli připraveni na Jeho slavný druhý příchod. Buďme sborem, který se modlí za Boží působení a který je vyhlíží. Nespokojme se s tím, co máme, ale modleme se a očekávejme mocné činy našeho mocného Boha.

Proto, milovaní, očekáváte-li takové věci, snažte se, abyste byli čistí a bez poskvrny a mohli ten den očekávat beze strachu před Božím soudem. (2.Petr 3:14)