Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 11. 2020

Čtyři adventní dary: Naděje

4dary.jpg

Milí přátelé, v letošním adventu budeme postupně odbalovat čtyři adventní dárky. Dnes tedy odbalíme ten první. A než vám prozradím, co je tím prvním dárkem, podíváme se na jeden adventní biblický text z příběhu, který nás bude celým adventem provázet. Najdeme jej na začátku Lukášova evangelia.

 

Když byla Alžběta v šestém měsíci, byl anděl Gabriel poslán od Boha do Galilejského města, které se jmenuje Nazaret, k panně zasnoubené muži jménem Josef, z rodu Davidova; jméno té panny bylo Maria. Přistoupil k ní a řekl: "Buď zdráva, milostí zahrnutá, Pán s tebou.“ (Lukáš 1, 26-28)

 

Milí přátelé, určitě není ten příběh třeba představovat. Je to tzv. Andělské zvěstování. Anděl Gabriel je poslán k Marii, aby jí oznámil, že bude matkou Božího Syna, Ježíše. Marie byla mladá slečna, která byla zasnoubena s Josefem. A já věřím, že když Bible zdůrazňuje, že byla panna, tak je to odkaz na to proroctví Izajáše, který mluvil o tom, že panna počne a porodí syna. Ano věřím, že se stal zázrak a že Marie se stala matkou Božího Syna a to ne proto, že spala s nějakým mužem, ale protože z Ducha Svatého byl v jejím nitru počat život. Bůh se stal člověkem.

První slova, který uslyšela od anděla Gabriele toho dne, kdy se ji zjevil, byla slova pozdravu: „Buď zdráva, milostí zahrnutá, Pán s tebou.“ (v.28) Ten první dar, který tedy dnes rozbalíme, vychází z tohoto pozdravu a je to naděje. Byli byste rádi, kdybyste dostal dar naděje, který by znamenal, že té naděje vždycky budete mít dostatek? Chtěli byste, abyste ji vždy měli dost? Všichni víme, že naděje je nesmírně důležitá pro náš život, pro naši psychickou pohodu.

Naděje je něco, co potřebujeme především ve chvíli, kdy je těžko. Ve chvíli pandemie potřebujeme naději, že bude lépe. Majitelé obchodů a malí živnostníci mají naději, že dnes dojde k rozvolnění opatření. Já mám naději, že Jenda Czolko a Vanda Koňaříková zítra uslyší od lékařů dobré zprávy týkající se léčby, kterou mají podstoupit z důvodu svého onkologického onemocnění. Mám také naději, že zítřejší operace Mirka Hlavenky bude úspěšná a uleví mu od bolesti. Právě ve chvíli těžkosti, dostává naděje svoje obrysy.

V čem byla naděje toho andělského pozdravu? V tom, že Bůh je s ní! Pán s tebou. Bůh je s námi! Může byt nějaký větší zdroj naděje, než toto ujištění? I George Lucas, autor Star Wars to věděl. A proto v této slavné sérii slyšíme ty pozdravy: Nechť Tě provází síla! Přítomnost toho nejvyššího nám dá sílu postavit se čemukoli. My máme více než sílu. Máme Boha, který je s námi. A v tom je základ křesťanské naděje! Dovolte, že se tedy společně zamyslíme nad tímto základem naší naděje a budeme vycházet právě z toho pozdravu.

 

1. důvod pro naději: Bůh je

Marie vyrostla v době a v kultuře, kdy si lidé ani moc neuměli představit, že by Bůh nebyl. Přesto i tam byli jistě lidé, kteří žili, jako by Boha nebylo. Marie k nim zjevně nepatřila. Přesto tento pozdrav i jí utvrzoval v naději a to tím, že ji znovu připomenul, že Pán Bůh je.

Ten pozdrav zněl: „Pán s tebou.“ (v.28) Pán! Ve starém zákoně, tedy v hebrejštině, tady bylo slovo, které naše Bible překládá slovem Hospodin. A není pochyb, kdo je tím Pánem či Hospodinem. Je to Bůh, Stvořitel všeho.

A tak ten první základ pro naši křesťanskou naději je v tom, že je tady Bůh.

Řeknu to celkem jednoduše. Nikdo z nás by nechtěl žít ve světě, kde by nebyl Bůh. Samozřejmě by to ani nešlo. Vždyť kdyby nebyl Bůh, který je Stvořitel, tak by nebyl ani svět. A kdyby Bůh opustil svět, který stvořil, tak by tam nešlo žít, nebyl by to život. Víte jaké jméno má místo, kde není Bůh? Bible tomu dává jméno peklo. A v pekle není život. Tam kde není Bůh, tam je chaos, tam je zmatek, tam je tma, tam nic nedrží pohromadě. Život bez Boha je zoufalství. A to je pouze náznak toho, jak vypadá svět bez Boha.

Anděl svým zvěstování přináší do života Marie důležitou zprávu. Bůh je! Bůh existuje! Život není chaos! Je tady Bůh, který nečiní nic nahodile, ale který dává věcem smysl.

Marie potřebovala naději. Vždyť její život se měl obrátit vzhůru nohama. Smrdělo to tím, že bude svobodná matka s ostudou, která v té době s tím byla spojena. Potřebovala naději. My potřebujeme naději. Boží existence přináší naději. Pokud věříte v Boha, pak samotná Boží existence je pro vás jistě obrovskou nadějí. Pokud v Něj nevěříte, tak vás k této víře zvu. Ne jen proto, abyste měli naději. Planá naděje je k ničemu. Co víc, je to podvod. Zvu vás k víře v Boha prostě proto, že Marie se přesvědčila, že Bůh je. Já jsem se také přesvědčil, že Bůh je. Bible je svědectvím o tom, že Bůh je. A to je ta nejlepší zpráva. A tato zpráva je základem pro naši naději.

V době, kdy se ještě dělaly pokusy na zvířatech, dělali psychologové pokusy s krysami. Dali krysy do akvária s vodou. Žádná z krys nevydržela plavat déle než hodinu. Do hodiny všechny utonuly. Potom vzali druhou skupinu krys a také je dali do stejného akvária. Nicméně vždy po půlhodině je na chvílí asistenti zvedli a dali jim minutku odpočinku. Potom je vrátili zpátky. Ty krysy vydržely plavat 24 hodin. Proč? Měly naději. Měly naději, že tady je někdo, kdo má moc jim pomoci. Proto my křesťané jsme lidé naděje. Víme totiž, že Bůh je. I Marie to věděla.

 

 

2. důvod pro naději: Bůh je Pán

Anděl Marii řekl: „Pán s tebou.“ (v.28) Tento náš Bůh je totiž Pánem, On Panuje. A to je druhý základ naší naděje. To, že existuje Bůh, je sice dobrá zpráva, ale může mít různá ale. Jsou popisy bohů, kteří se rvou o svůj vliv a o svoji moc. Nicméně náš Bůh se o nic neutkává v zápasech, ve kterých nevíme, jak to dopadne. On je opravdu Pán. On má vše pod kontrolou. Jan popisuje, jak Jej viděl: „Na plášti a na boku má napsáno jméno: Král králů a Pán pánů.“ (Zjevení 19,16) On panuje nad vším a nad každým. Takového Boha máme. Přítomnost takového Boha zvěstuje Gabriel Marii. A proto je to tak dobrý základ pro naší naději. Takového Boha máme na své straně.

On má každou situaci ve svých rukou. Nic ho nepřekvapí. On ví o našich bolestech. On ví o našich očekáváních. On ví o našich nejistotách. On ví o našich obavách. A On to má vše v rukou a ví, jak to dopadne. Sám Ježíš říká, že Pán Bůh ví, o každém našem vlasu.

Když třeba v dějepise mluvíme o pánech a poddaných, tak nám často naskočí ten stereotyp Pánu, kteří využívají své poddané, aby se obohatili. Ale to řecké slůvko Pán neznamená pouze, že panuje. Slovo Pán se používalo pro ty, kdo se starali, kdo pečovali, kdo přijal zodpovědnost za ty, kteří jsou jim svěřeni. A to je ještě důležitější. To, že je Hospodin Pán neznamená pouze, že má moc se postarat. Znamená to také, že On člověka miluje, že Mu na něm záleží, že je dobrý a zodpovědný Pán.

Možná zrovna teď někdo z vás prožívá nějakou nejistotu, strach, obavu. Ne, my nemáme naději v tom, že všechno dopadne přesně tak, jak bychom chtěli my. Naše naděje stojí na tom, že On, Náš Bůh má všechno ve svých rukou. A že On říká vše podle své vůle. A my víme, že jeho vůle je dobrá, protože On je dobrý. Víme, že Jeho vůle je nejlepší, protože On je nejlepší.

 

3. důvod pro naději: Bůh je s tebou

Ten pozdrav zněl: „Pán s tebou.“ (v.28). Nejde pouze o to, že je tady Bůh. Nejde jen o to, že On panuje a má moc se postarat! Gabriel oznamuje Marií, že tento mocný Bůh je s ní, tento mocný Bůh je na její straně. A to je nádherné připomenutí a mocný základ její naděje. Ona se na to totiž vírou spolehla a my opravdu vidíme, že Pán Bůh s ní byl. Je skvělé, když je Bůh, který je našim Pánem, s námi.

Jsem vděčný za svoji manželku. Jsem za ní vděčný i proto, že je ženou, která se nebojí moderních věcí. A tak jsem ji před několika měsíci nahrál platební kartu do mobilu. Docela si to užívá, že může tak jednoduše platit mobilem. Minulý týden se vydala s naší Danielou do knihovny a na nějaký nákup. Když chtěla platit, zjistila, že si asi doma vytáhla z kabelky peněženku, protože ji v té kabelce nenašla. Vděčně si vzpomněla na mobil. Ale zjistila, že ten zůstal doma také.

Víte, je úžasné, když v životě máme skvělé věci, ale co z toho, když je nemáme k dispozici. A stejně je to s Bohem. Co z toho, že je tady všemohoucí Bůh, který panuje, kdyby nebyl s námi. Když totiž není s námi, je proti nám. Další možnost neexistuje. A tak je úžasné, když nám sám Bůh dosvědčuje, že On je s námi. On to vzkázal Marii. On to vzkazuje i dnes. Ale vzkazuje to i mně? Co se musí stát, aby tento vzkaz platil i pro mne?

Dovolte, že připomenu moment z života apoštola Tomáše. Ten prožil moment, kdy uvěřil, že Ježíš vstal z mrtvých, a zareagoval na to vyznáním. Řekl: „Můj Pán a můj Bůh.“ (Jan 20,28) Jedna věc je uznat, že Bůh panuje. Druhá věc je věřit Mu a vyznat Ho jako svého Pána. A když Pána, tak toho, koho chci poslouchat. Prožil jsi ten okamžik ve svém životě? Okamžik, kdys Ho ve víře nazval svým Pánem a kdy ses rozhodl nechat se Jím vést? Toto považuji za nejdůležitější moment života člověka. Já jsem to z Boží milosti mohl udělat už v době, kdy jsem byl dorostenec. A nikdy v životě jsem toho nelitoval.

Milí přátelé, víra v Boha, který panuje nad světem, a kterému jsme předali i vládu nad svým srdcem, to je ten nejlepší základ pro naši naději. Protože potom můžeme mít jistotu, že máme Boha ne své straně. A slovy apoštola Pavla: „Je-li Bůh s námi, kdo proti nám? On neušetřil svého vlastního Syna, ale za nás za všecky jej vydal; jak by nám spolu s ním nedaroval všecko?“ (Římanům 8,31-32) Tomu, kdo vírou přijal oběť Božího Syna za své hříchy, tomu Bůh dává všechno. To je opravdu pevný základ pro naši naději.

Milí přátelé, Marie dostala dar, kterým byla naděje plynoucí z andělského zvěstování. Ten dar je i pro nás! I my na této naději můžeme postavit svůj život. Spolehněme se vírou, že Pán je s Námi!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář