Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 2. 2021

Děti jsou Božím darem

d8f4bd07-4998-480a-ab95-726f03df0255.jpg

Letošní národní týden manželství nese název O manželství a dětech. Dnes tedy budu hovořit více o dětech. Vybral jsem k tomu můj oblíbený starozákonní text. Jde o situaci, kdy se Jákob vrací domů a setkává se se svým bratrem Ezauem. Pro ty z vás, kdo to neznáte, si dovolím trochu představit kontext. Jákob od Ezaua utekl, protože ho okradl o prvorozenství, tedy o dědictví. Situace byla tak zlá, že ho Ezau chtěl zabít a tak Jákob prchl stovky kilometrů daleko ke svým příbuzným. Tam se usídlil, oženil a měl 12 dětí.

Jelikož i on sám byl velmi podveden, měl dvě manželky. To není zrovna biblický ideál. Nicméně, věřil Bohu a Pán Bůh mu žehnal, a tak se stal velice zámožným člověkem. Ale táhlo ho to domů. A tak se vrací. Ale má strach. Má strach z pomsty Ezaua. A my se k tomu textu dostáváme v okamžiku, kdy se setkává s Ezauem.

 

Potom se Jákob rozhlédl a vidí, že přichází Ezau a s ním čtyři sta mužů. I rozdělil zvlášť děti Lejiny a Rácheliny a obou otrokyň. Dopředu postavil otrokyně a jejich děti, za ně Leu s jejími dětmi a Ráchel s Josefem dozadu. Sám se ubíral před nimi a sedmkrát se poklonil až k zemi, než k svému bratrovi přistoupil. Ezau se k němu rozběhl a objal ho, padl mu kolem krku a políbil ho; oba zaplakali. Pak se Ezau rozhlédl a spatřil ženy a děti. Tázal se: "Koho to máš s sebou?" Jákob odvětil: "To jsou děti, jimiž Bůh milostivě obdaroval tvého otroka." (Genesis 33, 1-5)

 

Určitě bychom mohli debatovat o tom, co se odehrává mezi Ezauem a Jákobem. Ale já jsem tento text dnes zařadil pouze proto, abychom mluvili o tom, kdo jsou děti. Podle Jákoba jsou děti Božím milostivým darem. "To jsou děti, jimiž Bůh milostivě obdaroval tvého otroka." (v.5) Myslím, že si to občas potřebujeme připomenout. Možná si to uvědomujeme, když zazní ta očekávaná zpráva, že čekáme miminko. Možná si tu uvědomujeme, když držíme novorozeně v rukou. Ale potřebujeme si to uvědomovat, i když ty naše děti rostou, dopouštějí se různých lumpáren nebo dokonce sejdou na scestí. Děti jsou Božím darem. Chtěl bych dnes zmínit dva důsledky této zásadní pravdy. Děti Božím darem a to znamená, že nikdo na ně nemá nárok a že každé dítě má velkou hodnotu.

 

1. Nemáme na děti nárok

Žijeme ve společnosti, která se stále více ohání tím, že má na něco právo. Docházím mezi pracovníky Slezské diakonie a pracovnice si někdy vylévají srdce nad tím, jak se někteří klienti nestarají o své děti, utrácejí peníze za alkohol, nespolupracují a potom přijdou do střediska a vynucují si pomoc. Říkají, že jim pracovnice musí pomoct, že je to jejich povinnost a že oni mají na podporu právo.

Podobně zaznívá v posledních letech i u nás nešťastná rétorika stejnopohlavních párů, které se ohánějí tím, že i oni mají přece právo mít a vychovávat děti. Nicméně Bible potvrzuje to, co všichni víme, že děti jsou darem. A na dary není nárok. Dary jsou projevem dobré vůle.

Už jsme se asi všichni setkali s nejrůznějšími zákaznickými odměnami či soutěžemi. „Nakupte 5x za 1000 Kč a dostanete zdarma pánev.“ A malým písmem tam je dole napsáno, že tento dar není vymahatelný a že na něj nemáte právní nárok. Tak se prodejci chrání proti případnému zneužití. Na dar, totiž není právní nárok. I děti jsou darem a tak na ně nemůžeme mít nárok.

Co z toho vyplývá? Pokud máme děti, tak potřebujeme být opravdu vděčni, protože nás Pán Bůh takto obdaroval. On nás neobdaroval, protože jsme si to nějak zasloužili. Je to prostě rozhodnutí Jeho svrchovanosti. Jákob říká, že jsou to děti, které mu Pán Bůh „milostivě“ daroval. Tedy Pán Bůh je daroval nezaslouženě, daroval je z milosti. Takový je prostě Bůh. On dává milostivě. On milostivě dává nejen děti, ale také odpuštění hříchů a život věčný. Není to něco, co si zasloužíme, je to Jeho milost.

Na druhé straně v Bibli opakovaně vidíme, že právě mnozí zbožní lidé zápasili s neplodností. To jen potvrzuje, že dítě je dar, ne odměna za zásluhy. Je nesmírně bolestné, když nějaký pár touží po dítěti a děti nepřicházejí. Vlastně i v tom našem příběhu bychom to našli. Ráchel, Jákobova manželka byla dlouho neplodná a Bible barvitě popisuje to její utrpení i utrpení jejího manžela Jákoba.

Říkám to poměrně často a připomínám to dnes znovu, modleme se za páry, které už dlouho čekají na děti. Modleme se, aby je Pán Bůh nesl ve své náručí, modleme se, aby Mu důvěřovali, modleme se, aby jim ukazoval, jak mají dále postupovat. Modleme se také o lékaře, kteří se problematikou neplodnosti zabývají. Modleme se o naše zdravotnictví, aby v této oblasti šlo cestou, která pomáhá k narození dítěte bez toho, aby byl jiný život ničen či zabíjen. A přidám ještě jeden modlitební námět. Modleme se za svobodné a samotné. Protože oni také mnohdy touží po dítěti, po rodině. Modleme se o Boží blízkost i pro ně. Modleme se, jeli to jeho vůle, aby dostali partnera a děti.

Milí přátelé, to, že jsou děti Božím darem, je jasným důkazem, že na děti nemáme nárok. Potřebujeme tedy k otázce plodnosti a dětí přicházet s velkou dávkou pokory, ale také s velkou dávkou citlivosti a empatie. Jde o oblast, kde velmi jednoduše můžeme někoho zranit. Jde o oblast, kde náš sbor může být oporou a bezpečným místem. Tady můžeme jeden druhého nést v modlitbách. A to bych si moc přál.

 

               

2. Každé dítě má hodnotu

Milí přátelé, dostali jste už někdy dárek, který neměl hodnotu? Já jsem už dostal dost dárečků, jejichž jediná hodnota byla v tom, že mi ukazovaly na to, že někdo na mne myslel natolik, že mne obdaroval. Ale jinak byly ty dárky absolutně k ničemu. A přiznám se, že po čase některé z nich prostě vyhodím, protože je prostě nemám kde skladovat. Jako polehčující okolnost uvádím to, že si je snažím alespoň na památku vyfotit.

Nicméně Boží dary, mají obrovskou hodnotu. A podle toho s nimi potřebujeme zacházet. Každé dítě má obrovskou hodnotu. I neplánované dítě má obrovskou hodnotu. To dítě, které je počato mimo bezpečné prostředí manželství stejně tak jako to, které se narodí v době, kdy už manželé děti neplánují. A právě proto křesťané usilují o to, aby byl život chráněn. Právě proto potřebujeme pomoci třeba svobodným matkám a dalším, kteří bojují s pokušením dítě potratit, protože se bojí, že se o něj nebudou moci postarat.  

Ale platí to i z druhé strany. Už jsem se v životě setkal s těmi, kteří žili s nálepkou nechtěného dítěte. A ano, možná vás máma a táta neplánovali, ale Pán Bůh vás chtěl a vy jste Božím darem. A jako Boží dar máte nesmírnou hodnotu.

Víte, v Bibli máme také příběhy neplánovaných dětí.  A mnohé z nich se staly obrovským požehnání. Mnohé z nich se staly nádhernými vzácnými dary. Jedno neplánované dítě se stalo tím nejvzácnějším darem pro lidstvo. Ano, jde o Ježíše. Marie ani Josef ho jistě neplánovali. Ale Bůh, dárce dobrých darů, Jej plánoval. Ježíš přišel do světa, aby nám ukázal, že každé dítě, každý člověk má v Jeho očích obrovskou hodnotu. A dokázal to tím, že za každé dítě, za každého člověka, zemřel na kříži. Tak ukázal svoji lásku k nám.

Nakonec tedy dvě výzvy. Ta první je pro rodiče. Milí rodiče, Pán Bůh vám dává děti, jako vzácné dary, za které se obětoval. Vychovávejme je tak, aby na této víře postavily svůj život.

Milé děti, a tím myslím každého z nás, protože všichni jsme děti svých rodičů, nezapomeňme, že jsme milostivým Božím darem a žijme tak, aby ostatní viděli, že právě Boží milost je to, co změnilo náš život. Amen

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář