Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 2. 2009

Křesťanské manželství

Audio záznam tohoto kázání naleznete ZDE.


Tento týden je tzv. Národní týden manželství. Dnes teda budeme hovořit o manželství. Uvědomuji si, že je tady mnoho vdov a vdovců a mnoho svobodných. Ujišťuji vás, že tady dnes nejste zbytečně. Nejenže tady dostanete informaci o tom, jak má vypadat křesťanské manželství, ale modlím se, aby vás svobodné Pán dovedl k tomu, že se budete modlit, aby vám Bůh daroval takové manželství, jaké chce náš Pán. A vy, kdo už máte manželství za sebou si uvědomíte, že máte důvod činit ze svého života v manželství pokání nebo naopak, že máte důvod Pánu děkovat, že Vám křesťanského manžela či manželku dal.

 Také si uvědomuji, že je tady mnoho těch, kdo si nesou spoustu zranění. Mládež, která vyrůstala pod vlivem nefunkčních manželství nebo lidé, kteří si z vlastních manželství nesou mnohá těžká zranění. Možná je tady někdo, kdo úplně na manželství zanevřel. Možná je tady někdo, pro koho je manželství noční můra, kdo vytrpěl hrozně moc a stále ho to moc bolí. Možná je tady někdo, kdo žije s vinou toho, že manželství nezvládl a rozvedl se. Možná jsou tady jsou lidé, kteří se trápí, protože by chtěli, aby to manželství bylo lepší a ono to nejde. Možná tady je někdo, kdo byl příliš zklamaný partnerem. Možná byste teď chtěli slyšet o čemkoli, jen ne o manželství, protože i ta řeč o manželství způsobuje, že vaše rány bolí ještě více. Vám chci říci, že přestože to bude bolestivé, naslouchejte Božímu hlasu, protože On touží léčit. Bůh chce vyléčit i vaše rány. Bůh nabízí odpuštění jakéhokoli hříchu, Bůh nabízí odstranění pocitu viny, Bůh dává sílu odpustit, Bůh zachraňuje. Poslouchejte Boží hlas! Zároveň však naslouchejme tomu, co Bůh učí o manželství.

 

V poddanosti Kristu se podřizujte jedni druhým: ženy svým mužům jako Pánu, protože muž je hlavou ženy, jako Kristus je hlavou církve, těla, které spasil. Ale jako církev je podřízena Kristu, tak ženy mají být ve všem podřízeny svým mužům. Muži, milujte své ženy, jako si Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval, aby ji posvětil a očistil křtem vody a slovem; tak si on sám připravil církev slavnou, bez poskvrny, vrásky a čehokoli podobného, aby byla svatá a bezúhonná. Proto i muži mají milovat své ženy jako své vlastní tělo. Kdo miluje svou ženu, miluje sebe. Nikdo přece nemá v nenávisti své tělo, ale živí je a stará se o ně. Tak i Kristus pečuje o církev; vždyť jsme údy jeho těla. 'Proto opustí muž otce i matku a připojí se k své manželce, a budou ti dva jedno tělo'. Je to velké tajemství, které vztahuji na Krista a na církev. A tak i každý z vás bez výjimky ať miluje svou ženu jako sebe sama a žena ať má před mužem úctu. (Efezským 5:21-33)

 

Dovolte, že začnu od Starého zákona. Často slyším o lidech, kteří se rozhodnou začít číst Bibli. Začnou od 1.Mojžíšovy. To je docela zajímavé: stvoření, potopa, Abrahám, ap. Pokračují 2.Mojžíšovou. Začátek ještě jde: povolání Mojžíše, egyptské rány, zázraky cestou z otroctví. Pak se to prudce zhoršuje a když se začteme do části počínaje 25. kapitolou, tak mnoho čtenářů odpadá. Narazíme totiž na nesmírně detailní popis chrámu a jeho vybavení a potom na popis obětních rituálů, atd. Dovolte krátkou ukázku: „Ať mi udělají svatyni a já budu bydlit uprostřed nich. Uděláte všechno přesně podle toho, co ti ukazuji jako vzor svatého příbytku i vzor všech bohoslužebných předmětů. Udělají z akáciového dřeva schránu dva a půl lokte dlouhou, jeden a půl lokte širokou a jeden a půl lokte vysokou. Obložíš ji čistým zlatem, uvnitř i zvnějšku ji obložíš a opatříš ji dokola zlatou obrubou.“ (2M 25:5-11)

Proč to všechno? Proč tak detailní popis svatyně, kterou mají vybudovat? V textu, který jsem přečetl, se dvakrát objevilo slovo vzor. Svatyně má být postavena podle vzoru. Autor listu Židům vysvětluje tuto situaci, když mluví o kněžích, kteří „sloužili ve svatyni, která je jen náznakem a stínem svatyně nebeské. Vždyť Bůh uložil Mojžíšovi, když měl zřídit stánek: 'Hleď, ať uděláš vše podle vzoru, který ti byl ukázán na hoře.'“ (Židům 8:5) Bůh neukázal Mojžíšovi pouze nějaký model, ale ukázal mu nebe a nebeskou svatyni. A tak ta svatyně, kterou stavěl Mojžíš, musela být tak dokonalá a precisní, protože ukazovala všem lidem na dokonalost nebeského příbytku.

 Podobně je tomu se systémem obětí. Opět bychom mohli číst v Mojžíšových knihách přesný a důkladný popis toho, jak se obětovala zvířata. To nejdůležitější bylo, aby ta zvířata byla mladá a bez vady. Obětovaná zvířata symbolizovala dokonalost a Nový zákon nám opět ukazuje, že šlo o předobraz oběti Ježíš Krista, který byl dokonalý. Proto musela být zvířata dokonalá, protože ukazovala na dokonalého Beránka Božího, Ježíše Krista.

 Proč o tom tady dnes mluvíme? Protože manželství Bůh určil, aby takto ukazovalo na vztah mezi Bohem a člověkem. Přesně to jsem četli v dnešním textu: “Muž je hlavou ženy, jako Kristus je hlavou církve, těla, které spasil. Ale jako církev je podřízena Kristu, tak ženy mají být ve všem podřízeny svým mužům. Muži, milujte své ženy, jako si Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval.“ (v.23‑25) Takže se tady dovídáme, že stejně tak jako schrána a chrám odkazovaly na nebeský příbytek, stejně tak jak oběti dokonalých zvířat ukazovaly na oběť dokonalého Spasitele Ježíše Krista, tak i vztah mezi manžely má ukazovat na vztah mezi Kristem a církvi. A nejde o to, že by si to vymyslel apoštol Pavel, jde o to, že s tímto záměrem Bůh muže a ženu stvořil. Přestože Bůh věděl, v jakém stavu ta naše manželství budou, stvořil nás, abychom zrcadlili vztah Ježíše Krista a církve. Apoštol Pavel tady zmiňuje dvě konkrétní oblasti, které zrcadlí lásku Ježíše Krista k církvi. Žena má být ve všem podřízena muži a tím presentovat, jak je církev podřízena Kristu. Muž má milovat manželku, a tak má presentovat, že Kristus si zamiloval církev a obětoval se za ní Golgotě. Takže tento text hovoří o Kristu a Jeho církvi a zároveň odhaluje také to, jaký je Boží záměr pro manželství.

 Jeden z důvodů, proč Pán Bůh tyto předobrazy daroval, je to, abychom mohli být svědectvím těm, kdo Boha ještě neznají. Jsou naše životy svědectvím? Určitě nějakým svědectvím jsou, ale co ukazují?

 Tento týden se u mě v kanceláři zastavila jedna paní, aby domluvila termín svatby své dcery. Řekla mi, že kdysi chodila hodně do kostela, ale teď už nechodí. Řekla mi také o svých sousedech, kteří ji stále vyčítají, že zůstává v neděli dopoledne doma. A dodala: „Oni sice chodí, ale kdybyste slyšel jaký řev a jaké hádky je od nich pořád slyšet, hrůza.“ Co by řekli naši sousedé? Jaké je naše manželství? Ukazuje na úžasného Krista nebo naopak ukazuje na to, že víra nemá na život člověka žádný vliv. Nepochopte mne špatně, nechci říct, že křesťan musí být dokonalý. Nemůže! Chci říci, že k té dokonalosti musíme z Boží milosti směřovat a v manželství to platí více než kde jinde. Ale jak?

 Jsem přesvědčen o tom, že právě ten náš text dává poměrně zásadní odpověď. Jak už jsme zmínili, je tady jeden rozkaz pro ženy a jeden pro muže. Ženám je přikázáno, aby se ve všem podřizovaly svým mužům. Mužům je přikázáno, aby milovali své ženy. Ženy se často cítí tímto textem poškozeny. Ony se musí ve všem podřídit a muži mají pouze milovat. Někteří raději řeknou, že to už dnes neplatí, že to platilo pouze pro kulturu před dvěma tisíci let. Dnes už to tak nefunguje. S tím samozřejmě nemohu souhlasit. A to právě proto, že jak jsem již řekl, toto je plán, který měl Bůh od stvoření světa.

 Když se hlouběji zamyslíme nad tím, co je přikázáno muži a co ženě, zjistíme, že ty příkazy jsou si velmi podobné a rozhodně není jeden těžší než druhý. Začněme teda u manželek. Ty se mají ve všem podřizovat svým mužům, jako se církev podřizuje Kristu. A jak se církev podřizuje Kristu? Touhou církve je oslavit Ježíše Krista. Touhou církve je udělat přesně to, co chce Kristus. Touhou církve je žít podle pokynů Krista. Touhou církve je žít tak, aby v nás měl Kristus zalíbení. A o to přesně jde ve vztahu muže a ženy. Ano, manžel není Kristus, ale princip má být úplně stejný. Takže touhou ženy má být snaha projevovat svým životem úctu svému manželovi, doslova jej oslavit. Touhou ženy má být snaha ve všem se mu podřídit. Touhou ženy má být ve všem se jím nechat vést. Touhou ženy má být žít pro manžela... Samozřejmě, jen do té míry, kdy muž nevede ženu k hříchu.

 A teď si možná nejedna z Vás řekne, že jsem to teda hodně přehnal. Ale já jsem přesvědčen, že přesně takhle to mluví Boží slovo. Podívejme se také hned na to, co je povinností muže. Muž má milovat jako Kristus. Jak? Podívejme se na Krista! Myl nohy, sloužil, dotýkal se nemocných, stal se služebníkem a nakonec se vzdal toho nejcennějšího co měl, vlastního života. Stejně má muž milovat ženu. Nejde pouze o nějaké pocity. Jde o sebeobětování! Jde o to, že mi více jde o manželku, než o samého sebe. Jde o to, že jako muž mám raději trpět újmu, jen aby se moje žena měla co nejlépe. Jde o to, že se dobrovolně vzdám svých nároků ve prospěch nároků své ženy.

 Ještě si myslíte, že to má žena těžší? Pokud si to myslíte, tak jste nepochopili tento biblický princip. Jde o princip pokorného vydání se druhému. Tenhle princip by dokonce měl platit ve vztazích mezi všemi křesťany! Mezi manžely to musí platit na prvním místě.

 Co to v praxi znamená? V praxi to znamená, že manželka místo toho, aby manželovi vyčetla, že pořád sedí u televize, tak se ho zeptá, co by mohla udělat, aby mu byla ještě lepší manželkou. Jde o to, že manžel místo toho, aby manželce řekl, že je příliš přecitlivělá, tak se zeptá, co by mohl udělat, aby se cítila lépe. Nemyslím to tak, že nemůžeme říci, co nám na druhém vadí. Jistěže můžeme a měli bychom. Ale opět záleží na tom, jak to řekneme. Manželka například může říci: „Hodně jsi mne naštval, že ses přihlásil na ten fotbal. S dětmi vůbec nejsi, nepomáháš mi a ani nemluvím o tom, že už rok slibuješ že spravíš tu skříňku.“ Nebo může říct: „Vím, že sport je pro tebe moc důležitý, protože potřebuješ nějaký pohyb a ať se rozhodneš jakkoli, budu to respektovat. Nicméně ti chci říci, že pokud budeš dva večery v týdnu chodit na fotbal, tak to budu mít s dětmi těžké a i sami na sebe budeme mít míň času. Mám tě ráda, vím, že to není lehké rozhodnutí, ale věřím, že se rozhodneš dobře.“ Cítíte ten rozdíl? Místo výčitky a hněvu, pokorné vysvětlení situace, protože si to partner třeba vůbec neuvědomil.

Možná řeknete: „Vždyť on (ona) si to vůbec nezaslouží, abych se k němu, tak chovala.“ My jsme si taky nezasloužili, aby se za nás Kristus obětoval. Přesto to udělal. Naopak, Kristus to udělal, protože jsme si to nemohli zasloužit. V manželství si nemůžeme zasloužit lásku jeden druhého. I zde je princip milosti. Nezaslouženě upřednostňuji toho druhého před sebou samým.

 Možná mi teď namítnete. „Jo, někde to možná jde, ale můj manžel, ten je takový a ... Nebo, moje manželka, ta je taková a ...“ Víte, já nechci říci, že je to lehké. Ale ani Ježíš to neměl lehké. On při tom potil krev a my často musíme taky. Ježíš se ptal Otce, zda to nejde jinak. Jsem přesvědčen, že princip pokorné oddanosti platí pro jakékoli manželství: „V poddanosti Kristu se podřizujte jedni druhým.“ (v.21) Často to bude těžké! Určitě to nebude lehké! Ale tento princip platí i pro manželství, které už vypadá jako úplně rozbité. I pokud žijete v takovém manželství, tak se máte v pokoře vydávat svému partnerovi a hledat pro něj to nejlepší. Apoštol Petr zapsal: „Stejně i vy ženy, podřizujte se svým mužům; i když se někteří z nich vzpírají Božímu slovu, můžete je beze slov získat svým jednáním, když uvidí váš čistý život v bázni Boží.“ (1.Petr 3:1-2) Můžete je beze slov získat svým jednáním. To je klíč! A platí pro ženy, ale i pro muže. Samozřejmě že vy, kdo nemáte věřícího partnera, to máte mnohem těžší, ale Bůh si vaši pokornou oddanost může použít k velkým věcem.

Tady jen znovu připomenu vám, kdo jste svobodní, abyste si ani nezačínali s nevěřícími partnery, abyste této myšlence vůbec nedali prostor ve vašem uvažování. Vy máte zrcadlit vztah Krista s církví a to nikdy nedokážete s nevěřícím člověkem.

„V poddanosti Kristu se podřizujte jedni druhým.“(v.21) To je klíčové heslo pro křesťanské manželství. V pokoře před Kristem se podřizovat jeden druhému. Co s tím uděláte? Možná jste si zrovna uvědomili, jak špatného manžela či manželku máte.  Možná se zrovna chystáte, že mu řeknete: „Vidíš, pastor to dnes jasně řekl, jaký máš být. Tak se snaž!“ Pokud tohle máte na mysli, tak jste toto kázání vůbec nepochopili. Pokud jste to kázání pochopili, tak si v mysli připravujete asi takovou větu: „Drahoušku, udělám cokoli na světě, abys byla šťastnou manželkou a abych ti pomohl být takovou manželkou, jakou tě chce mít Kristus.“ Pokud chcete říci toto, pak Duch Boží ve vašem srdci dnes působil.

Pán chce dnes dát každému novou sílu k budování našich manželství. On odpustí nepodařenou minulost a dává novu sílu k žití pro Něj.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář