Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 7. 2020

Naše identita, část 1.: Zdravé učení

nase-identita.jpgBratři a sestry, před několika dny jsme si připomenuli 490 let od prezentace Augsburského vyznání a letošní rok má v naší církvi podtitul Rok vyznání a služby. Augsburské vyznání se poměrně detailně probírá na biblických hodinách a tak jsme společně s pastory přemýšleli, jakou sérii dát na toto léto. A rozhodli jsme se pro sérii nazvanou Naše identita. Chceme hovořit o tom, co znamená být třineckým evangelíkem. Co je jakýmsi základem, na čem tady u nás stavíme. Vydefinovali jsme tedy několik zásadních pilířů naši identity a o těch budeme v následujících kázáních mluvit. Tím prvním pilířem je Zdravé učení.

Zásadním předpokladem pro zdravou církev je zdravé učení. Přesně o to šlo reformátorům. A nám o to musí jít také. A proto je naším cílem, abychom se starali o to, abych náš sbor stál na učení vycházejícím z Božího slova.

K této hodnotě by šlo vybrat mnoho textů. Rozhodl jsem se vybrat několik veršů z druhého listu Janova. Čteme zde táto sova:

 

Do světa vyšlo mnoho těch, kteří vás svádějí, neboť nevyznávají, že Ježíš Kristus přišel v těle; kdo takto učí, je svůdce a antikrist. Mějte se na pozoru, abyste nepřišli o to, na čem jste pracovali, ale abyste dostali plnou odměnu. Kdo zachází dál a nezůstává v učení Kristovu, nemá Boha; kdo zůstává v jeho učení, má i Otce i Syna. Přijde-li někdo k vám a nepřináší toto učení, nepřijímejte ho do domu a nevítejte ho; kdo ho vítá, má účast na jeho zlých skutcích. (2. Janův 7-11)

 

Bratři a sestry, na základě těchto veršů bych rád zdůraznil 3 pravdy spojené se zdravým učením.

 

1. Falešné učení ohrožuje církev

Možná si pamatujete na zprávu, které proběhla médii na konci března. Dva senioři v Arizoně zaslechli na tiskové konferenci, že je před coronavirovým onemocněním může ochránit chlorochin. Přišli na to, že v přípravku na čištění akvária se tato chemikálie vyskytuje. A tak si z něj namíchali nápoj, který vypili. Muž zemřel, manželka měla těžké problémy. Hrozná tragédie. Proč se to stalo? Spojil se strach a nepravdivé informace. Mít pravdivé informace je moc důležité. A když mluvíme o zdravém učení, tak máme na mysli pravdivé učení.

Před několika dny jsme si připomínali svátek mistra Jana Husa. Právě život v pravdě byl jeho velkým důrazem. Ukazoval, že život v nepravdě ničí jednotlivce i církev. Tento týden jsem narazil na jeden jeho výstižný citát. Jan Hus ve svém kázání řekl: „Z neznalosti sebe povstává pýcha, z neznalosti Boha vzchází zoufalství.“ Potřebujeme tedy znát pravdu o sobě i o Bohu. Když ji totiž neznáme, nebo když věříme falši, tak jsme ve velkém ohrožení.

V našem textu apoštol Jan zapsal: „Do světa vyšlo mnoho těch, kteří vás svádějí, neboť nevyznávají, že Ježíš Kristus přišel v těle; kdo takto učí, je svůdce a antikrist.“ (v.7) Jan varuje církev i nás, že tady vždy bude ďábelský útok na zdravé učení. Proč? Protože zdravé učení je moc důležité. A ďábel chce, abychom nežili v pravdě.

A když mluvíme o nebezpečí falešného učení, tak nechci mluvit o někom daleko. Nechci mluvit o těch, kteří už posunuli své učení daleko do biblických pravd, kteří nevěří v Kristovo vzkříšení, neberou Bibli jako Boží slovo či hlásají sexuální nevázanost. O nich nemusíme moc mluvit, i když jsou jistým varováním. Mluvíme o nás. O mně a o vás. Mluvíme o našem sboru. My všichni jsme ohrožování falešným učením. A tak lehce se necháme svést. Tak lehce se nechá svést k tomu, abychom neviděli svůj hřích a omlouvali si ho. Tak lehce se necháme svést k tomu, abychom Pána Boha přizpůsobili sobě místo toho, abychom Mu dali své srdce, aby ho On měnil. Tak lehce se může pastor nechat svést, aby hlásal to, co bude populárním místo toho, aby hlásal pravdu Božího slova. Falešné učení nás ohrožuje a my všichni musíme bdít. Musíme dávat pozor na to, zda dovolujeme Božímu slovu, aby nás formovalo a vedlo do pravdy. Musíme dávat pozor, zda pastoři a kazatelé zvěstuji pravdu. A to je povinnost každého křesťana. Falešné učení ohrožuje církev.

 

2. Zdravé učení je zásadní pro věčnost

Vzpomeňme na ty dva americké důchodce, kteří uvěřili nepravdivé informaci. Jak hrozná tragédie. Nic nezůstalo v jejich životě stejné. A apoštol Jan nám říká, že to zdravé či falešné učení není jen otázka nějaké prestiže, nějakých omylů, nějakých informací. Tady jde o věčnost. Jde o věčnost naši a těch kolem nás. Jde o věčnost našich dětí a vnuků. Jan zapsal: „Mějte se na pozoru, abyste nepřišli o to, na čem jste pracovali, ale abyste dostali plnou odměnu.“ (v.8) Falešné učení nás může připravit o to, na čem pracovali naši předkové. Může nás připravit o věčnost. Není jedno, čemu věříme. Není jedno, na čem stavíme svůj život. Opravdu jde o věčnost.

Když mluvíme o pravdě, tak jsou zde určitě otázky zásadní a potom otázky druhotné. Křesťané se třeba neshodnou na tom, jak to přesně bude s druhým příchodem Pána Ježíše Krista a s pronásledováním církve v té době. To asi není pro naši spásu tak zásadní. Ale pak jsou otázky, které jsou zásadní. Jan tady hovoří o jedné konkrétní falši. Hovoří o sektě, která hlásala, že Ježíš nepřišel v těle, že tedy nebyl člověkem. Říkali, že Ježíš přišel jako Boží Syn a byl pouze duchovní bytostí, kterou lidé mohli vidět. Takové učení se dotýká základních otázek toho, kdo je Bůh, kdo je Ježíš a jak nás Pán Bůh vykoupil. A falešné učení v těchto zásadních věcech nás opravdu může okrást o věčnost s Pánem Bohem.

Právě proto potřebujeme být lidmi, kteří studují Boží slovo. Potřebujeme mu naslouchat. Potřebujeme o něm přemýšlet. Potřebujeme, aby nás formovalo. Zdravé učení je totiž tam, kde Boží slovo hraje důležitou roli.

Ale tady bych chtěl přidat slovo varování. Zdravé učení není všechno. Zažil jsem už nemálo těch, kteří říkali, jak oni se věrně drží Božího slova, jak oni jsou bibličtí, ale já jsem tam cítil tak obrovskou pýchu. Dávali najevo povýšenost a to, že oni jsou ti věrní. A to určitě není chování shodné s Božím Duchem.

A tak stavějme na Písmu, ale buďme pokorní a pamatujme, že zdravé učení je dar od Pána Boha. Je to vlastně podobné jako se zdravím. Pokud se nebudeme o své tělo starat, tak je docela pravděpodobné, že nám nemoc ublíží. Ale na druhé straně, i kdybychom se starali sebelépe, tak si uvědomujeme, že to zdraví nemáme plně ve svých rukou. Zdraví je Boží dar. A tak je to i s tím zdravým učením. Ano, starejme se dobře, ale v pokoře pamatujme, že zdravé učení je Boží dar.

 

3. Naším základem je Ježíš Kristus

To třetí a poslední, co bych chtěl dnes připomenout, je to, že v centru zdravého křesťanského učení vždy musí být osoba Ježíše Krista. Čteme: „Kdo zachází dál a nezůstává v učení Kristovu, nemá Boha; kdo zůstává v jeho učení, má i Otce i Syna.“ (v.9)

Milí přátelé, osoba Pána Ježíše Krista je jakýmsi lakmusovým papírkem, tedy testem, našeho křesťanství a tedy i zdravého učení. Mnozí se nějak hlásí k víře. Mnozí dokáží hovořit o Bohu. Ale to, zda mají zdravé učení, rychle poznáme podle jejich vztahu k Pánu Ježíši Kristu. I ve vyznání víry se nejdelší část týká Pána Ježíše. A tak vlastně klíčová otázka zdravého učení zní: Kým je pro mne Ježíš Kristus? Pro Jana byl Božím synem, který se narodil v těle, aby nás svojí smrti vykoupil. Tak se stal cestou k Bohu, který nás stvořil. On se stal našim prostředníkem a skrze Něj můžeme směle přistupovat k Hospodinu. Naším Základem je Ježíš Kristus.

Trochu mi to připomíná princip pohádky Sůl nad zlato. Můžete mít vše dobré, ale pokud to není osolené, tak to nebude dobře chutnat. Můžete koupit kvalitní maso. Můžete ho dobře naporcovat, můžete ho péct na dobré teplotě v dobré troubě, můžete to servírovat na servisu po prababičce a se stříbrnými příbory. Nicméně pokud to neosolíte, bude to vše neúspěšné. Podobně Pán Ježíš Kristus je tím zásadním elementem zdravého učení, zdravého života jednotlivce či sboru.  

Zažil už jsem více situací, kde se lidé považovali za křesťany, ale Pán Ježíš tak nějak v jejich životě chyběl. Manželka mi připomenu jednu ženu, která chodila k nám na setkání maminek s dětmi. Ta skoro vytýkala ostatním, že pořád mluví o tom Ježíši. Vždyť mám Boha, říkala. A to stačí. Když se potom opravdově setkala s Pánem Ježíše a uvěřila v Něj, tak se vše v jejím životě změnilo a stala se z ní radostná následovnice Pána Ježíše Krista. Základem zdravého učení je Pán Ježíš Kristus. Apoštol Pavel nám připomíná: „Nikdo totiž nemůže položit jiný základ než ten, který už je položen, a to je Ježíš Kristus.“ (1Korintským 3,11)

Milí přátelé, je ježíš Kristus základem Vašeho života? Nejen teoreticky? Nejen v doktríně či učení? Hraje On tu ústřední roli ve Vašem životě? Křesťanství bez Krista je jako jídlo bez soli. Je nechutné.

Milí bratři a sestry, v církvi vždy bylo a bude spousta nezdravých věcí. I náš text ukazoval na falešné učitelé. O falešném učení toho jak ve starém tak novém zákoně najdeme mnoho. Pán Bůh je ale ten, kdo touží uzdravovat. Uzdravoval v minulosti, kdy posílal proroky a apoštoly, a uzdravuje i dnes.

I v našem sboru určitě jsou nezdravé věci a to i v oblasti učení. Snad tady nehlásáme falešné učení, ale možná jsou oblasti, které zdůrazňujeme málo nebo nedůsledně. Možná sami ve svých rodinách dáváme malý prostor studiu Písma, možná nedokonale vyučujeme naše mladé.

Prosme Pána Boha, aby nám ukazoval na to, co je v našem sboru a v našich životech nezdravé. Prosme v pokání, aby nás uzdravoval, léčil a obnovoval. Prosme, abychom své životy stavěli na zdravém učení. On nám chce pomoct. Spolehněme se na Něj!  A pak budeme mít jako jednotlivci i jako sbor zdravé učení.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář