Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 5. 2022

Nová smlouva

clipboard01.jpg       Všichni občas podepisujeme nějaké smlouvy. A někdy se smlouvy také obnovují nebo aktualizují. Fanoušci fotbalu jistě zaregistrovali, že český fotbalista Patrik Schick podepsal novou smlouvu v německém Bayernu Leverkusen. V uplynulém ročníku nastřílel za tento klub 24 gólů a tak mu klub nabídl mnohem lepší podmínky. Má tedy novou lepší smlouvu.

Text, který dnes budeme číst, také hovoří o nové lepší smlouvě. Je to nová smlouva mezi Pánem Bohem a lidmi. A budeme ji číst u proroka Jeremjáše.

 

"Hle, přicházejí dny, je výrok Hospodinův, kdy uzavřu s domem izraelským i s domem judským novu smlouvu. Ne takovou smlouvu, jakou jsem uzavřel s jejich otci v den, kdy jsem je uchopil za ruku, abych je vyvedl z egyptské země. Oni mou smlouvu porušili, ale já jsem zůstal jejich manželem, je výrok Hospodinův. Toto je smlouva, kterou uzavřu s domem izraelským po oněch dnech, je výrok Hospodinův: Svůj zákon jim dám do nitra, vepíši jim jej do srdce. Budu jim Bohem a oni budou mým lidem. Už nebude učit každý svého bližního a každý svého bratra: »Poznávejte Hospodina!« Všichni mě budou znát, od nejmenšího do největšího z nich, je výrok Hospodinův. Odpustím jim jejich nepravost a jejich hřích už nebudu připomínat."

(Jeremjáš 31, 31-34)

 

 

Text, který jsme přečetli, zapsal Jeremjáš v době, kdy Boží vyvolený národ procházel těžkými krizemi. Tyto krize byly způsobeny především nevírou a neposlušností vůči Pánu Bohu. Důsledky byly zdrcující. Národ se rozpadá, země je plundrována, mnozí jsou odvlečeni do vyhnanství.

Do této krize hovoří Pán Bůh a hovoří o nové smlouvě. Izraelci se vždy považovali za lid smlouvy. Pán Bůh s nimi uzavřel smlouvu. Četli jsme to i v tomto textu. Uzavřel ji s nimi, když je vyvedl z Egypta. Pán Bůh tedy zaslibuje lidem velké požehnání, zaslibuje jim skvělou zemi a mnohé další dobré dary. Na oplátku požaduje od svého lidu, aby Ho poslouchali a věřili Mu. Dal jim zákon, který byl shrnut v

Od samého počátku mají Izraelci problém s poslušností. Už cestou do té zaslíbené země propadají různé neposlušnosti a na Pána Boha zapomínají. A když konečně dojdou do zaslíbené země, není to lepší. Naopak, postupem času se situace horší stále více, až už je Pán Bůh úplně vytlačen z jejich životů.           

Jako důsledek naprostého odvrácení od Pána Boha Židé v době Jeremjáše přicházejí i o svoji zemi. Zbytku věrných, ale vlastně celému národu, Pán Bůh dává zaslíbení nové smlouvy.

Pojďme se nyní na tu novou smlouvu podívat, pojďme se také zamyslet, jak byla ta nová smlouva naplněna a pojďme se podívat na novou kvalitu života, kterou to přináší.

 

1. Nová smlouva

Pán Bůh skrze Jeremjáše oznamuje novou smlouvu. O této nové smlouvě čteme i na jiných místech, třeba u Ezechiele. O původní smlouvě jsme četli: „Oni mou smlouvu porušili, ale já jsem zůstal jejich manželem, je výrok Hospodinův.“ (v.32) Stará smlouva je porušena. Problém není na Boží straně. On jako manžel zůstává věrný. Tak proč s tou nevěrnou manželkou uzavírá novou smlouvu? Proč to s Izraelci prostě nevzdal?

Nejčastějším důvodem pro uzavření nové smlouvy je to, že stávající smlouvě vyprší platnost. Například, když máte nájemní či třeba pracovní smlouvu jen na dobru určitou. Pokud platnost smlouvy skončí a my chceme pokračovat ve smluvním vztahu, uzavřeme novou smlouvu. Někdy uzavíráme novou smlouvu i tehdy, když ještě stará platí. To je zrovna příklad úspěšných sportovců. Přestože ještě mají platnou smlouvu, jejich klub jim nabídne lepší smlouvu, aby si je pojistil, případně aby na nich více vydělal, kdyby se přece jen rozhodli odejít.

A jak je to s tou novou Boží smlouvou? Proč Pán Bůh nabízí svému lidu novou smlouvu. Že by byli tak dobří, že si je chce pojistit? Ani náhodou. Právě naopak. To jsme si už řekli. Vždyť oni zrovna padli na úplné dno. K Pánu Bohu se obrátili zády. Pán Bůh lidu nabízí novou smlouvu ze svého soucitu. On vidí, že lidé nejsou schopni tu starou smlouvu naplnit. Hřích v nás je tak hrozný, že nedokážeme Pána Boha poslouchat o své vlastní síle.

Proto Pán Bůh představuje novou smlouvu. Jaká je to smlouva? Na té Boží straně se ve smlouvě nic nezměnilo. Pán Bůh zaslibuje své požehnání, pokud mu budou lidé věřit. Ale navíc Bůh zaslibuje, že On sám se postará, aby lidé byli schopni naplnit tu svoji část. Tedy, On říká, že svému lidu pomůže a zajistí, aby byli Pánu Bohu poslušní.

Ta stará smlouva byla reprezentována deskami desatera, kde bylo napsáno, jak mají lidé žít. Ale jim se to nedařilo.

Pán Bůh říká, že tu novou smlouvu vepíše přímo do lidských srdcí a že On sám se postará, aby tuto novou smlouvu naplnili. Četli jsme: „Toto je smlouva, kterou uzavřu s domem izraelským po oněch dnech, je výrok Hospodinův: Svůj zákon jim dám do nitra, vepíši jim jej do srdce. Budu jim Bohem a oni budou mým lidem.“ (v.33)

Pán Bůh slibuje, že se postará, aby lidé byli Jeho lidem a aby nepodlehli neposlušnosti a nevíře.

Dovolte možná zjednodušující ilustraci. Představte si, že podpisujete nájemní smlouvu a v podmínkách je napsáno, že v pronajatém bytě musíte stále udržovat dokonalý pořádek. Pronajímatel to může kdykoli bez ohlášení kontrolovat. Ale zároveň vám pronajímatel slibuje, že On sám vám v bytě bude denně bezplatně uklízet a k tomu prát a mýt nádobí.

Taková je nová smlouva. Pán Bůh lidem nabízí velké požehnání, když budou žít v poslušnosti Jemu. Ale On zároveň říká, že On sám způsobí, že náš život bude životem v poslušnosti.

 

2. Nové naplnění smlouvy

Jak Ježíš způsobí, že ten život prožijeme v poslušnosti? Jak tato nová smlouva bude fungovat? Zásadní je si uvědomit, kde se ta zaslíbená nová smlouva nachází v Bibli. Pomoct nám může to, když si připomeneme to základní dělení Bible. Bible se dělí se na starý a nový zákon. Ale ten český překlad není moc dobrý. Lepší překlad by vlastně byl stará a nová smlouva.

Takže Bible samotná je rozdělená na dvě smlouvy. A co rozlišuje starý zákon, od nového? No přece příchod Ježíše.

Ano, příchod Ježíše nám ukazuje naplnění té proroky zaslíbené nové smlouvy. Ježíš se stal člověkem a jako jediný z lidí dodržel tu smlouvu s Pánem Bohem. On je ten jediný, který to zvládl. On žil v dokonalé poslušnosti Pánu Bohu. On zemřel za naše hříchy, On zemřel za naši neposlušnost. A každý, kdo Mu uvěří, ten Mu odevzdává svoji neposlušnost a darem dostává Jeho poslušnost. Každý, kdo věří, dostal od Pána Ježíše čisté srdce. A když Pán Bůh vidí naše čisté srdce, vidí, že jsme naplnili smlouvu s Ním. Jak se nám to podařilo? My bychom to samozřejmě nikdy nezvládli. Ale sám Pán Ježíš přišel a udělal v našem životě úklid. V Ježíši je naplnění nové smlouvy.

Výkladem těchto přečtených veršů z Jeremjáše o nové smlouvě je část v listu Židům, konkrétně osmá a devátá kapitola. V osmé kapitole je celá tato pasáž citována a před tím autor listu píše: „Kdyby totiž ta první smlouva byla bez vady, nebylo by třeba připravovat druhou.“ (Židům 8,7) A potom citátu se znovu opakuje: „Když Bůh mluví o nové smlouvě, říká tím, že první je zastaralá. Co je zastaralé a vetché, blíží se zániku.“ (Židům 8,13)

Píše se tady, že smlouva byla zastaralá a měla vady. Co bylo její vadou? Nejde o to, že by to Pán Bůh špatně poskládal, jde o to, že člověk nebyl schopen tu smlouvu dodržet. Lidstvo selhalo. V nás je ta vada. Tou vadou je můj hřích. Člověk se není sám o sobě schopen Pána Boha držet, věřit Mu a následovat Jej. Proto přichází nová smlouva s očekáváním toho, kdo ji naplní, s očekáváním Ježíše Krista. O Něm potom autor listu Židům píše: „Proto je Kristus prostředníkem nové smlouvy, aby ti, kdo jsou od Boha povoláni, přijali věčné dědictví, které jim bylo zaslíbeno - neboť jeho smrt přinesla vykoupení z hříchů, spáchaných za první smlouvy.“ (Židům 9,13)

Díky Pánu Ježíši můžeme obdržet dědictví, které Pán Bůh zaslíbil. Tím dědictvím je požehnání plynoucí z života v Boží blízkosti a to nyní i na věky. S Ježíšem na naší straně máme jistotu, že vždy smlouvu dodržíme. S Ježíšem na naší straně máme jistotu, že dostaneme, co Bůh zaslíbil.

 

3. Nový život

Co nám to Pán Bůh zaslíbil? Už jsme řekli, že je to Boží požehnání, které vychází z Boží blízkosti. Tady na tomto světě můžeme žít v Boží blízkosti, i když je tady stále zlo, hřích a smrt. Jednou na věčnosti budeme žít v Jeho blízkosti tam, kde už žádné zlo ani hřích ani smrt už nebudou. Tu trvalou Boží přítomnost popisují ta závěrečná slova našeho textu: „Svůj zákon jim dám do nitra, vepíši jim jej do srdce. Budu jim Bohem a oni budou mým lidem. Už nebude učit každý svého bližního a každý svého bratra: »Poznávejte Hospodina!« Všichni mě budou znát, od nejmenšího do největšího z nich, je výrok Hospodinův. Odpustím jim jejich nepravost a jejich hřích už nebudu připomínat.“ (v.33-34)

Tato slova vyjadřují realitu Boží blízkosti v našich životech. Jak se tato slova stávají skutečností? Tím, že máme Ducha svatého, kterého Pán Bůh seslal, což si budeme připomínat příští neděli. Právě Boží Duch je tady s námi. On je ten, který působí, že poznáváme Pána Boha. On je ten, který nám ukazuje na náš hřích a vede nás k pokání. On je ten, který nám ukazuje na Pána Ježíše Krista a na to, že díky Jeho oběti je nám odpuštěno a Pán Bůh už nám náš hřích nepřipomíná. On je ten, který nás vede k pokoji, i když je všude kolem nepokoj. On je ten, který nás učí žít v tomto světě tak, abychom byli šťastní a byli požehnáním i pro druhé.

Pán Bůh nám nabídl novou smlouvu. Pán Ježíš nám zajistil splnění smlouvy. Duch svatý je každodenním realizátorem této smlouvy. Zbývá jedna otázka. Už jsi to podepsal?

Při podpisech smluv někdy váháme. Nevíme, zda je smlouva pro nás výhodná. Ta nová Boží smlouva, jak jsme si ukázali, je taková, že Pán Bůh bere vše na sebe. Povinnosti jsou na něm, dary jsou pro nás. Bylo by hloupé nepodepsat. Přesto mnozí nepodepíšou, protože Pánu Bohu nevěří. A jak podepsat. Prostě Pánu Bohu v modlitbě řekněte, že Mu toužíte věřit a Jej následovat. Vyznejte Mu, že sami to nezvládnete a že Vaši jedinou nadějí je to, že to Pán Ježíš zvládne za vás. A pak už to On vezme do rukou! Díky Mu za to.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář