Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 11. 2020

Proč se těším do nebe

komensky-2020-8.jpg

Dneska končíme sérii inspirovanou Komenským, protože příští týden začíná Advent. Některé z těch kázání byly Komenským inspirovány více, některé méně. To dnešní bude patřit k těm, kdy se na Komenského moc odvolávat nebudu. Ale bezesporu mi dáte za pravdu, že když čtete Komenského, tak z toho jasně prosvítá, že jeho domov je v nebi a že on se do nebe moc těší.

Dnešní kázání začnu Komenského citátem, kterým jsem tuto sérii také zahájil. Komenský na sklonku života píše: „Však již vidím nebeskou vlast, k jejíž prahům mne dovedl můj vůdce, mé světlo, můj Kristus, jenž mne předešel, aby mi připravil místo v domě svého Otce … a brzo přijde, aby mne vzal k sobě, abych i já byl tam, kde je On.“

Milí přátelé, mojí touhou je, abychom i my dnes viděli tu nebeskou vlast a přeji každému z nás, abychom se vírou spolehli na Pána Ježíše Krista, protože potom budeme moci říct, že je to naše nebeská vlast.

Přečteme si text z dvacáté první kapitoly Zjevení.

 

A viděl jsem nové nebe a novou zemi, neboť první nebe a první země pominuly a moře již vůbec nebylo. A viděl jsem od Boha z nebe sestupovat svaté město, nový Jeruzalém, krásný jako nevěsta ozdobená pro svého ženicha. A slyšel jsem veliký hlas od trůnu: "Hle, příbytek Boží uprostřed lidí, Bůh bude přebývat mezi nimi a oni budou jeho lid; on sám, jejich Bůh, bude s nimi, a setře jim každou slzu s očí. A smrti již nebude, ani žalu ani nářku ani bolesti už nebude - neboť co bylo, pominulo." Ten, který seděl na trůnu, řekl: "Hle, všecko tvořím nové." A řekl: "Napiš: Tato slova jsou věrná a pravá." A dodal: "Již se vyplnila. Já jsem Alfa i Omega, počátek i konec. Tomu, kdo žízní, dám napít zadarmo z pramene vody živé. Kdo zvítězí, dostane toto vše; já mu budu Bohem a on mi bude synem.“ (Zjevení 21:1-7)

 

Toto je nádherný text a Já bych se dnes chtěl s vámi podělit o čtyři z důvodů, proč se ten, kdo věří Kristu, může těšit do nebe. Těch důvodů je samozřejmě více. Když se lidí zeptám, proč se těší do nebe, tak mi často řeknou, že je to proto, že se setkají se svými blízkými. Ano, taky mám naději a těším se na setkání s prarodiči.

Ale tento důvod mezi mými čtyřmi dnes nenajdete. Pojďme se zamyslet nad těmi, které považuji za zásadní:

 

1. důvod: Protože tam budeme duchovně noví

Podívejme se na ten první verš toho dnešního textu: „A viděl jsem nové nebe a novou zemi, neboť první nebe a první země pominuly a moře již vůbec nebylo.“ (v.1)

Když Bible mluví o věčnosti, tak často mluví o tom, že to bude nové. A ta první novinka je ta, že tam budeme duchovně noví. Co tím myslím? Myslím tím to, že tam už nebude hřešit, nebudeme dávat prostor zlu ve svém životě. Hřích bude minulostí. Jak to víme? Třeba ve čtvrtém verši čteme: „A smrti již nebude, ani žalu ani nářku ani bolesti už nebude - neboť co bylo, pominulo.“ (v.4) Hřích je vždy spojen s bolestí, nářkem a žalem. Podle tohoto textu nic z toho v nebi nemá místo, tedy tam nemá místo ani hřích. Smrt tam také nebude a to také dokazuje, že tam nebude ani hřích. Hřích je totiž vždy spojen se smrtí, protože odplatou za hřích je smrt.

Opakuji tedy, hřích už v nás nebude mít žádný prostor. A pro mne to je úžasně dobrá zpráva. Mne totiž velmi štve zlo a hřích, který je ve mně. A vím, měl by mne štvát ještě víc. Ale štve mne, jak jsem schopný být otrávený a svoji blbou náladu šířit kolem sebe. Štve mne, jak jednoduše řeknu něco, co druhému ublíží.  Štve mne, jak lehce jsem přitahován tím, co bych si měl protivit. A mohl bych tady mluvit dlouze a moje rodina a mojí nejbližší spolupracovníci by také měli co vyprávět. A tak se těším do nebe na to, že tam budu svobodný od hříchu, svobodný od zla. Těším se, že budu duchovně nový.

Těšíte se vy? Nebo vám je v hříchu dobře? Mnohým lidem je v hříchu dobře. Někteří chodí do kostela a žijí na hromádce, podvádějí v podnikání nebo posílají nenávistné dopisy či jinak ubližují bližnímu. Ten, kdo se těší na život bez hříchu v nebi, ten se snaží od hříchu utíkat už tady na zemi.

 

2. důvod: Protože tam budeme tělesně noví

Ze svědectví Bible vyplývá, že v nebi nebudeme jen duchovně noví, ale také tělesně noví. Apoštol Pavel v listu Filipským zapsal: „My však máme občanství v nebesích, odkud očekáváme i Spasitele, Pána Ježíše Krista. On promění tělo naší poníženosti v podobu těla své slávy silou, kterou je mocen všecko si podmanit.“ (Fil. 3,20-21)

Bible vydává jasné svědectví, že na věčnosti dostaneme nové tělo. Abych byl přesnější, dojde ke vzkříšení našeho těla. Ale to vzkříšené tělo bude kvalitativně úplně jiné než to staré. Nějakou představu nám může dávat to, co čteme o Ježíšově vzkříšeném těle. Na jedné straně se Ho mohli druzí dotknout a Ježíš s nimi pojedl. Na druhé straně se před nimi objevil, když byli v zamčené místnosti.

Tedy, budeme mít nové fyzické tělo. Nebudeme pouze jakousi energií nebo vzpomínkou v hlubokém vesmíru. A je úplně jedno, v jakém stavu je naše tělo pohřbeno, zda bylo třeba při tragédii rozmetáno na kousky nebo spáleno. Ti, kdo odejdou z tohoto světa ve víře v Krista, vstanou k životu a budou tělesně noví. Budeme mít dokonalé tělo, stvořené pro to, abychom si mohli maximálně užít společenství s živým Pánem Pánů, abychom mohli přijít do Jeho přítomnosti a neúnavně Jej oslavovat.

 

 

3. důvod: Protože tam bude nově stvořená země

V pátém verši jsme četli popis toho, čeho byl Jan svědkem. Napsal: „Ten, který seděl na trůnu, řekl: "Hle, všecko tvořím nové."“ (v.5) Bůh tvoří všechno nové. Patří do toho i nová země, jak čteme v prvním verši: „A viděl jsem nové nebe a novou zemi.“ (v.1)

Pán Bůh nakonec promění celý tento stvořený svět a dá nám novou zemi. Neodnese nás někde na nezkaženou planetu v jiné galaxii. Tento svět bude mít odzvoněno a Pán ho učiní novým. Dá nám novou zemi, abychom si na ní úžili dokonalého stvoření a především na ní mohli dokonale chválit Stvořitele.

Pavel píše: „Samo tvorstvo bude vysvobozeno.“ (Řím 8,21) Stejně jako v zahradě Eden postavil člověka doprostřed stvoření, aby mu bylo k užitku tak i nás takto štědře a dokonale obdaruje a postaví nás doprostřed nové země, doprostřed nového stvořeného světa.

Víte, já miluji navštěvovat cizí země a hlavně moc rád sleduji místní přírodu a lidi. A Pán Bůh mi dal tu příležitost vidět a navštívit různé místa. A vždy na těch místech žasnu. A už se těším, jak budu žasnout věčně. Protože nová země bude úžasná a překoná všechno, co si dokážeme představit.

 

Přidám poslední důvod, proč se těším do nebe. A než vám ho řeknu, položím vám otázku, kterou svým posluchačům položil pastor John Piper a tento týden mi ji připomenul pastor Lukáš Sztefek. Ten se ptá: "Pokud bys mohl mít nebe bez nemoci, se všemi přáteli, které jsi měl na světě, a se vším jídlem a zákusky, které jsi měl rád, a se všemi volnočasovými aktivitami, které sis užíval, a se všemi přírodními krásami, které jsi viděl, se všemi fyzickými rozkošemi, které sis vychutnal, bez konfliktů mezi lidmi, bez přírodních katastrof, byl bys spokojený s takovým nebem, pokud by tam nebyl Ježíš?" Milí přátelé, to je klíčová otázka. Stačilo by vám nebe, kde byste byli bez hříchu a kde by nebylo zlo, kde byste žili v těle, které nepodléhá nemoci a stárnutí a kde byste žili v nádherném světě? Pokud jste zjistili, že by vám v nebi Ježíš vlastně ani nechyběl, pak máme velký průšvih. Znamená to totiž, že vám jde vlastně jen o vás samotné, případně o vaše blízké. Znamená to, že vlastně reálně toho Ježíše neznáte. A kdo nezná Ježíše, ten není na cestě, aby s Ním strávil věčnost. Křesťan se totiž těší do nebe, protože tam bude s Ježíšem.

 

4. důvod: Protože tam bude nový vztah s Ježíšem

V našem textu čteme: „A slyšel jsem veliký hlas od trůnu: "Hle, příbytek Boží uprostřed lidí, Bůh bude přebývat mezi nimi a oni budou jeho lid; on sám, jejich Bůh, bude s nimi.“ (v.3)

On sám, Bůh, bude přebývat se svými lidmi. Když člověk zhřešil a byl vyhnán z ráje, došlo k oddělení země od nebe. Bůh už nemohl být s člověkem stejně, jako s ním byl v ráji. Nebe už nemohlo být na zemi. Boží přítomnost by hříšného člověka zabila.

Potom se Bůh stal člověkem a po Ježíšově smrti, Jeho vzkříšení a nanebevstoupení nám byl dán Duch svatý, aby byl s námi. Ale jednou, když pomine tento svět, Pán Bůh stvoří nové nebe a novu zemi a nebe a země budou opět spolu. Bůh bude se svými lidmi. Pán Ježíš, Beránek, bude s těmi, kterým se stala ta milost, že vírou přijali odpuštění, které na kříži vydobyl Ježíš.

Apoštol Jan o nebi napsal: „Bude tam trůn Boží a Beránkův; jeho služebníci mu budou sloužit, budou hledět na jeho tvář a na čele ponesou jeho jméno.“ (Zjevení 22,3-4) Pán Bůh nás nestvořil pro konkrétní místo, ale pro konkrétní osobu. Ježíš je tou osobou. A my s Ním budeme zažívat nový vztah. Těšíte se na to?

Milí přátelé, nevím, zda to víte, ale občas jsem dobrým manželem. Jednou jsem strávil celých 92 minut tím, že jsem se s manželkou díval na romantický film. Jmenoval se 50x a stále poprvé. Ten film popisuje situaci Henryho, který se jednoho dne při snídani v restauraci seznámí s Lucy. Je jim spolu dobře a tak se domluví, že se sejdou zase dalšího dne. Když s ní ale dalšího dne začne mluvit, ona se tváří, že ho vidí poprvé. Až později se dozví, že nedávno utrpěla autonehodu a přišla o paměť takovým způsobe, že si pamatuje vše jen do dne před autonehodou. Vše co přichází potom, si pamatuje pouze do večera. Když se ráno probudí, navazuje zase na den před autonehodou. Lékaři doporučují, aby ji rodina nic neřekla a dělala, že se nic nestalo, že to dává naději, že paměť zase naskočí. A tento muž se tedy snaží každý den znovu s ní navázat vztah. Pořád dokola. Někdy je úspěšnější, jindy ne. A pro ní je to každý den nové. A když se to podaří, pak ona každý den znovu prožívá tu první zamilovanost. Každý den je to pro ni nové a krásné.

Použil jsem tento příklad, protože Bible nás ujišťuje o tom, že Pán Bůh tvoří vše nové. Mluvili jsme o tom, že budeme duchovně noví, fyzicky noví, že zde bude nová země a že budeme mít nový vztah s Ježíšem. A víte, co je na tom úžasné. Že z toho budeme stále žasnout, jako bychom to zažívali poprvé. Stále to bude pro nás nové. Ne 50 x, jak je to v titulku té romantické komedie. Ale stále, každý den věčnosti to pro nás bude nové, krásné, fascinující.

Asi všichni máme radost z nových věci. Ten zážitek, když dostaneme první mobil, když máme nové auto, když poprvé vidíme moře, když poprvé letíme letadlem. Na nových věcech je něco fascinujícího, krásného. A my jsme byli stvořeni, abychom tu radost, fascinaci a nadšení z nového zažívali věčně. Právě pro to nás Pán Bůh stvořil, pro to za nás zemřel na kříži. K tomu nás vede Jeho Duch.

Je jen jedna otázka. Budeš tam? Budeš to zažívat? Věřme Ježíši a žijme pro Něj, abychom se z Něj jednou spolu věčně radovali a aby nikdo nechyběl! A věřím, že si tam popovídáme i s Komenským.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář