Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 5. 2021

Strach ze ztráty kontroly

Dnes máme plánováno poslední kázání ze série život beze strachu. Víte, o jakém typu strachu Bible hovoří nejčastěji? Bible nejčastěji hovoří o tom, že se máme bát Hospodina, Pána Boha. Náš překlad často nepoužívá slovo strach, ale slovo bázeň. V originálu jde nicméně o stejné slovo. Nicméně už i překladatelé chtějí poukázat, že strach před Hospodinem není strach, který paralyzuje, ale strach, který vede k moudrému životu. Jde o bázeň, která nás vede k tomu, abychom hledali cesty, jak žít tak, aby z nás měl Pán Bůh radost. Ale o tom dnes mluvit nebudeme. My pokračujeme v přemýšlení o těch druzí strachů, které jsou destruktivní a které chceme z našeho života vytěsnit. A dnes tedy hovoříme o strachu ze ztráty kontroly.

 

Kdo z vás může jen o píď prodloužit svůj život, bude-li se znepokojovat? Nedokážete-li tedy ani to nejmenší, proč si děláte starosti o to ostatní? Všimněte si lilií, jak rostou: nepředou, netkají - a pravím vám, že ani Šalomoun v celé své nádheře nebyl tak oděn jako jedna z nich. Jestliže tedy Bůh tak obléká trávu, která dnes je na poli a zítra bude hozena do pece, čím spíše obleče vás, malověrní!

 (Lukáš 12,25-28)

 

Co je to strach ze ztráty kontroly? Jde o strach z toho, co nedokážu ovlivnit, co nekontrolujeme. Bojíme se toho, co se může stát. Mluví o tom ten přečtený text. Bojíme se, že zemřeme. Bojíme se, že nebudeme mít na živobytí.

Už jsme v této sérii mluvili o strachu ze selhání. To je strach z toho, co ovlivnit dokážu. Strach ze ztráty kontroly se teda týká toho, co ovlivnit nedokážu.

A opět musíme říct, že do jisté míry se to týká nás všech. Ten strach prostě může přijít. Ale důležité je, aby ten strach neovládal náš život.

Když nám před více než sedmi týdny odvezli maminku do nemocnice s těžkým covidem, měl jsem veliký strach. A musím přiznat, že ten strach mne intenzivně držel asi dva týdny. Situace byla hodně kritická, chodil jsem spát s mobilem na nočním stolku, protože v noci mohl přijít telefonát o jejím úmrtí. A přestože moje maminka patří Pánu Ježíši, tak ten šok z toho, že by už odešla, vyvolával mnoho smutku a mnoho strachu. Trvalo to dva týdny, než po rozhovoru s pastorem Piętakem přišel do mého života pokoj, i když uprostřed pokračující bouře.

A tady připomenu jednu důležitou pravdu. Pán Bůh si používá druhé lidi, aby odstranil naše strachy a přinesl pokoj. A tak jak mně posloužil pastor Piętak, tak my můžeme posloužit druhým. A jelikož je všude kolem nás spousta strachu, máme opravdu velké pole působnosti.

Ale zpět ke strachu ze ztráty kontroly. Trvalý strach ze ztráty kontroly se často projevuje tím, že doslova neustále žijeme ve strachu, že se něco může stát. A často se schopnost ovládat tento strach s přibývajícím věkem horší. Když už ten strach člověka ovládá, projevuje se to třeba tak, že tito lidé třeba pět krát večer kontrolují, zda je opravdu zamknuto; neustále volají blízkým a ptají se, zda jsou v pořádku; opakovaně kontrolují, zda mají vypnutou troubu nebo třeba žehličku; pořád si myjí ruce a několikrát omývají potraviny, aby tam nebyly nějaké bacily, a podobně. Toto chování může přerůst až v destruktivní psychické onemocnění zvané obsedantně kompulzivní porucha. Jde o život ve strachu, že se mi nebo někomu jinému může stát něco zlého.

Žijeme v době, kdy se spousta takových strachů šíří. Strach z covidu, strach z vakcíny, strach jít do nemocnice, strach z mutací, strach z politiků. Některé strachy jsou opodstatněné více, jiné méně.

Podobně to bylo třeba za času Izajáše. Lidé měli strach. A v mnohém to byl opodstatněný strach. Izrael byl totiž ve velkých problémech. A do toho znělo Izajášovo poselství: „…čeho se bojí, toho vy se nebojte a nestrachujte.“ (Izajáš 8,12) Ti, kdo věří Pánu Bohu, mají strach přemáhat. Věřící člověk, se nemá nechat zotročit strachem z toho, co se může stát.

Jak na to? Podívejme se zpátky do toho našeho původního textu a dovolme Ježíši, aby nám poradil. Z Ježíšových slov vytáhnu dvě klíčové pravdy, které jsou základem pro život beze strachu ze ztráty kontroly.

 

1. pravda: Nic nemáme pod kontrolou

Milí přátelé, když něco nemáte, nemůžete to ztratit. Jak to Ježíš řekl? „Kdo z vás může jen o píď prodloužit svůj život, bude-li se znepokojovat? Nedokážete-li tedy ani to nejmenší, proč si děláte starosti o to ostatní?“ (v.25-26)

Nepřehnal to Ježíš trochu, když řekl, že nedokážeme ani to nejmenší? Nepřehnal. On tady nesnižuje to, jak nás Pán Bůh stvořil. On nesnižuje to, že moudrou životosprávou můžeme žít déle. On nesnižuje to, že dobré zdravotnictví může prodloužit život. To je jistě pravda. Nicméně, toto vše není pod naší kontrolou. Nic nemáme jisté ani s dobrou životosprávou či skvělým zdravotnictvím. Stačí sekunda a jedna prasklá cévka v mozku změní všechno. Stačí sekunda a opilý řidič ukončí náš život. Myslím, že to nemusíme ani déle rozebírat. I ta covidová situace nám to připomenula. Ze dne na den se mnohé jistoty zřítily jak domeček z karet. Moudrý člověk ví, že nic nemá pod svojí absolutní kontrolou.

A pokud nic nemám pod kontrolou, tak nic nemohu ztratit a nemám se čeho bát. Zlodějů se bojí boháči, ne chuďasi. Chuďas nemá, co by mu mohli ukrást. Pokud si tedy uvědomujeme, že nic nekontrolujeme, nemusíme se bát ztráty kontroly.

Na druhé straně, když se ten, kdo se bojí ztráty kontroly, dozví, že nic nemá pod kontrolou, může mít ještě větší strach, protože on to pod kontrolou chce mít. Tato první pravda nám rozhodně nestačí. Tato pravda totiž může znamenat, že svět je jeden velký chaos. Potřebujeme slyšet i tu druhou zprávu. Bez té druhé je ta první k ničemu.

 

2. pravda: Pán Bůh má vše pod kontrolou

Jak jsme to četli v našem textu? „Jestliže tedy Bůh tak obléká trávu, která dnes je na poli a zítra bude hozena do pece, čím spíše obleče vás, malověrní!“ (v.28) Co z toho plyne? Plyne z toho, že Pán Bůh kontroluje veškeré procesy. Nic není vydáno napospas. Pán Bůh přesně ví, co se stane. A Jemu na nás záleží! To je nesmírně důležité. Kdyby měl Bůh vše pod kontrolou a byl náš nepřítel, tak by to bylo zlé. Ale On je na naší straně, Jemu o nás jde.

Jestliže tedy Bůh tak obléká trávu, která dnes je na poli a zítra bude hozena do pece, čím spíše obleče vás, malověrní!“ (v.28) Ježíš tady nás pochybovače a ustrašené lidi nazývá malověrnými. Toto oslovení použil více krát.

Pamatujete na tu situaci, kdy Ježíš s učedníky zažili na Genezaretském jezeře bouři? Oni vypluli na pokyn Ježíše. Ježíš je poslal do bouře. Proč? Protože to má pod kontrolou. A ví, že i tato obrovská těžkost učedníkům bude k užitku. A potom Ježíš spí. Učedníci jsou vystrašení, ještě nevěděli, že Ježíš má moc i nad bouří. V zoufalství budí Ježíše a ten jim pak říká: „"Proč jste tak ustrašeni, malověrní?" Vstal, pohrozil větrům i moři; a nastalo veliké ticho.“ (Matouš 8,26) Ježíš to měl celou dobu pod kontrolou.

Ježíš mluví o učednících jako o ustrašených a malověrných. Ty dva slova jdou spolu. Čím je méně víry v Ježíše, tím je více strachu. A tak lékem na strach ze ztráty kontroly je víra, že Pán Bůh má vše pod kontrolou. On má vše ve svých rukou. On je ti blízko. To je realita. A my budeme vítězit nad strachem, pokud Mu budeme věřit. Žádná bouře není mimo Jeho kontrolu. A tak Mu mohu věřit i teď a mohu Mu odevzdat své strachy.

Moc krásně tento princip vystihl i prorok Izajáš. Ten zapsal: „Stvoření opírající se o tebe chráníš pokojem, pokojem, neboť v tebe doufá.“ (Izajáš 26,3) Pokoj je opakem strachu. A ten pokoj zažívají ti, kdo se opřou o Pána Boha, kdo v Něj doufají, tedy, kdo Mu věří.

Vždy je skvělé, když se máme o co opřít, když jsme znaveni. Myslím, že i vy jste rádi, že lavice tady v kostele mají opěradla. Sezení je naprosto pohodlné.

Pán Bůh říká, že se máme opřít o Něj a pak budeme zažívat pokoj. Milí přátelé, jak se máme opřít o Pána Boha? Opřete se o Jeho kříž, který ukazuje Jeho lásku k vám. Opřete se o balvan u prázdného hrobu, který ukazuje Boží moc. Vírou se chyťte golgatského vítězství a také vítězství nad smrtí a garantuji vám, že zažijete pokoj, protože si uvědomíte, že se opíráte o samotného Pána Boha, o toho, kdo kontroluje naprosto vše. A tento pokoj vás bude chránit od strachu. A to vám přece připomínám po každém kázání v apoštolském přání pokoje.

Tento Boží pokoj Vám přeji. Přeji Vám život beze strachu. Amen.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář