Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 4. 2022

Znamení beránka

Dnes si připomínáme smrt Pána Ježíše Krista. Došlo k ní v době největšího svátku Židů, v době Paschy. O těchto svátcích Židé večeřeli beránka a připomínali si, že právě smrt beránka přinesla život jejich prvorozeným synům. Jen připomenu, že to bylo po tom, co na Egypt přišlo 9 těžký katastrof, protože faraon nechtěl propustit Izraelce. A Pán Bůh skrze Mojžíše předpověděl poslední katastrofu. Ohlásil, že zemře vše prvorozené. Pro Izraelce měl Pán Bůh speciální instrukce, které jim měly zachránit život. Přečtěme si je společně:

 

Budete mít beránka bez vady, ročního samce. Vezmete jej z ovcí nebo z koz. Budete jej opatrovat až do čtrnáctého dne tohoto měsíce. Navečer bude celé shromáždění izraelské pospolitosti beránky zabíjet. Pak vezmou trochu krve a potřou jí obě veřeje i nadpraží u domů, v nichž jej budou jíst. … Budete jej jíst takto: Budete mít přepásaná bedra, opánky na nohou a hůl v ruce. Sníte jej ve chvatu. To bude Hospodinův hod beránka. Tu noc projdu egyptskou zemí a všecko prvorozené v egyptské zemi pobiji, od lidí až po dobytek. Všechna egyptská božstva postihnu svými soudy. Já jsem Hospodin. Na domech, v nichž budete, budete mít na znamení krev. Když tu krev uvidím, pominu vás a nedolehne na vás zhoubný úder, až budu bít egyptskou zemi. Ten den vám bude dnem pamětním, budete jej slavit jako slavnost Hospodinovu. Budete jej slavit po všechna svá pokolení. To je provždy platné nařízení. (Exodus 12, 5-7 a 11-14)

 

 

Přečetli jsme si Boží instrukce týkající se beránka, který se stal nástrojem záchrany pro mnohé. O více než 1400 let později, žil v Izraeli Ježíš. Když přichází k Janu Křtiteli, tak ten na Něj ukazuje a říká: „Hle, beránek Boží, který snímá hřích světa.“ (Jan 1, 29) Ten beránek z doby Mojžíše zachraňoval vždy jen jednu rodinu. Tady je Beránek, který zachraňuje celý svět. Zachraňuje jej tak, že snímá jeho hřích. Bible okamžitě přidělila Ježíši titul Beránka, protože v Něm přišel ten, kdo opravdu zachraňuje. Ten beránek za Mojžíše nemohl nikoho zachránit. Ten, kdo zachránil, byl Pán Bůh. Celým obřadem s beránkem chtěl povzbudit lid, aby Mu věřil, ale zároveň chtěl ukázat, že jednou přijde Beránek, který opravdu zachrání, zachrání celý svět.

Dovolte, že zdůrazním dvě pravdy o beránkovi, na které ukazoval Pán Bůh už za doby Mojžíše. Jde o to, že beránek musí být bez vady a že beránek zachraňuje před Božím soudem.

 

 

1. Beránek musí být bez vady

Na začátku našeho textu jsme četli: „Budete mít beránka bez vady, ročního samce. Vezmete jej z ovcí nebo z koz.“ (v.5) Pán Bůh tady nedává moc specifikací, jaký má beránek být, ale má být bez vady.

Když později Pán Bůh dává Izraelcům instrukce týkající se obětních rituálů, tak také velmi důrazně ukazuje, že obětované zvíře musí být v dokonalém stavu. Čteme: „Když někdo připraví hod oběti pokojné pro Hospodina ze skotu nebo z bravu, aby splnil slib, nebo jako dobrovolný dar, pak jen oběť bez vady dojde zalíbení; nesmí na ní být žádná vada. Nic slepého nebo polámaného či zmrzačeného nebo vředovitého, svrabovitého či lišejovitého nepřinesete Hospodinu a nevložíte z toho na oltář ohnivou oběť pro Hospodina.“ (Levitikus 22, 21-22) A ten popis ještě pokračuje.

Pravidlo je jasné, nemůžete obětovat nic vadného, nedokonalého. Proč? Protože tato oběť je pouze předobrazem ukazujícím na Beránka Ježíše Krista. Dokonalost oběti měla lid připravit na to, že jednou přijde dokonalý, bezvadný Beránek. A On opravdu přišel. Byl jim Ježíš Kristus. A my si dnes připomínáme, jak byl obětován za naše hříchy.

V čem byl Ježíš bez vady? Znamená to, že měl výborný zrak, neměl nikdy žádnou zlomeninu ani kožní onemocnění? Samozřejmě, že o to nejde. Jde o to, že nikdy neudělal nic zlého. On dokázal to, co nikdo z obyčejných lidí není schopen dokázat. Ani já ani nikdo z vás by to nikdy nedokázal. Ale On přišel jako Boží Syn. On byl schopen nezhřešit a dokázal to. Ano, jistě si vzpomenete, že ďábel to na Něj zkoušel, ale neuspěl. A proto čteme: „Protože máme mocného velekněze, který vstoupil až před Boží tvář, Ježíše, Syna Božího, držme se toho, co vyznáváme. Nemáme přece velekněze, který není schopen mít soucit s našimi slabostmi; vždyť na sobě zakusil všechna pokušení jako my, ale nedopustil se hříchu.“

(Židům 4, 14-15)

Ježíš zakusil pokušení jako my. Myslím, že zakusil ještě větší pokušení. Ale hříchu se nedopustil. Až do smrti zůstal bez kaňky hříchu. Zůstal bez vady. A to je extrémně důležité. Kdyby byl hříšný, nemohl by smrtí zaplatit za náš hřích. Musel by platit za ten svůj. Ale jako dokonalý Beránek neumírá za sebe, ale za mne a za tebe. A v tom okamžiku nám On dává svoji bezvadnost výměnou za naší vadnost. On vzal náš hřích a zemřel za něj a ve stejném čase nám dal svoji čistotu a svatost. Proto je Ježíš Beránek bez vady. Proto Izraelci měli zabíjet beránky bez vady.

 

2. Beránek zachraňuje před soudem

Proč měli Izraelci obětovat beránka? Už jsme to řekli, aby nezahynuli. Měli vzít krev beránka a potřít s ní veřeje vstupních dveří. V našem textu jsme četli: „Tu noc projdu egyptskou zemí a všecko prvorozené v egyptské zemi pobiji, od lidí až po dobytek. Všechna egyptská božstva postihnu svými soudy. Já jsem Hospodin. Na domech, v nichž budete, budete mít na znamení krev. Když tu krev uvidím, pominu vás a nedolehne na vás zhoubný úder, až budu bít egyptskou zemi.“ (v.12-13)

Tam, kde lidé v důvěře v Boží slovo zabili bezvadného beránka a potřeli veřeje svého domu, tam nebyl nikdo odsouzen a všichni přežili. Stejně jako ten beránek, tak i Boží soud v Egyptě je opět jakýmsi předobrazem toho, že jednou se všichni postavíme tváří v tvář Bohu soudci. A budou pouze dvě možnosti. Ti, ve kterých nebude žádné zlo, žádná špína a žádný hřích se budou moci radovat z věčnosti s Pánem Bohem, z věčnosti v nebi. Ti, ve kterých Bůh uvidí zlo a hřích, musí očekávat odsouzení a věčnost bez Boha.

Kdo z nás je bez hříchu? Kdo z nás dokáže žít čistý život? Kdo z nás neřekl o druhém něco zlého? Kdo z nás neměl špinavé myšlenky? Kdo z nás žije naprosto zbožný život v poslušnosti pánu Bohu? Kdo z nás vykonal všechny dobré skutky, které mohl? Kdo z nás občas není nevděčný? Prostě, kdo z nás je bez hříchu? Nikdo. My všichni zasloužíme odsoudit.

Ale dnes si připomínáme, že přišel Beránek Boží, Ježíš Kristus. Na Velký pátek byla brutálním způsobem prolita Jeho krev, na Velký pátek byl tento Beránek obětován. Jeho krev teď nezdobí veřeje našich domů, ale je jakýmsi znamením na lidských srdcích.

Ano, každý z nás se jednou postaví před Boží soud. Otázkou bude, zda naše srdce bude poznamenáno krví Božího Beránka, Ježíše Krista. Tam, kde Pán Bůh uvidí krev svého Syna, tam neuvidí náš hřích, ale Kristovu bezvadnost, Kristovu dokonalost. Tam tedy nebude odsouzení, ale tam bude věčná radost. Tam, kde ta krev nebude, tam zůstává zlo a hřích. A zlo a hřích Pán Bůh do své přítomnosti pustit nemůže. Zlo a hřích Pán Bůh odsoudí.

Otázkou je, zda je tvůj život poznamenán Pánem Ježíšem Kristem. Uvěřil jsi Mu? Je Ježíš viditelný ve tvém životě? Poznají lidé na tobě, že tvůj život je život následovníka Pána Ježíše Krista?

Když jsem byl kluk, chovali jsme doma ovce. A když jsem s ovcemi strávil nějaký čas, tak jsem po nich … asi smrděl. Nebyla to úplně vůně. Milí přátelé, pokud jsme s Ježíšem, s Božím Beránkem, je to prostě cítit, je to prostě poznat. Co je na vás poznat? Je poznat, že Beránek Ježíši Kristus ovlivňuje váš život? Je poznat, že Mu věříte? Pokud ano, pak i ty jsi jistě hříšný, jako jsem i já, ale neseš znamení Beránka. Nemusíš se bát soudu. Můžeš se radovat.

Ale pokud tomu tak není, nebo pokud si uvědomujeme, že ta naše víra nějak vadne, tak vás milí přátelé na místě Kristově dnes prosím, skloňte se dnes před tím Beránkem, Ježíšem Kristem. Čiňte pokání z toho, že k Němu máte jen vlažný vztah. Nežijte sami sobě. Nepohrdejte bohatstvím Jeho darů. Žijte modlitbou, tedy buďte Mu blízko. Čtěte Bibli, jež je Jeho slovem. Využívejte příležitosti být na bohoslužbách a jiných setkáních, kde můžete být s tímto Beránkem. Prosme o dar živé víry, ať je z nás ten Beránek cítit.

Kdo má znamení Beránka, nebude souzen. Kdo ho nemá, už je odsouzen. Bohoslužbu jsme začínali známým veršem z Janova evangelia. Dovolte, že ho přečtu znovu a přidám ještě dva další verše: „Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna (toho Beránka), aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Vždyť Bůh neposlal svého Syna na svět, aby soudil, ale aby skrze něj byl svět spasen. Kdo v něho věří, není souzen. Kdo nevěří, je již odsouzen, neboť neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího.“ (Jan 3, 16-18)

Ráno po tom, co Izraelci jedli beránka, se vše změnilo. Egypťané oplakávali své mrtvé. Soud byl vykonán. Izraelci vykročili z egyptského otroctví do svobody. Stali se svobodnými.

Všechno se to láme na Beránkovi, na Ježíši Kristu. Kdo Mu věří, začíná život ve svobodě. Takový člověk ještě není v ráji. Izraelci také ještě nebyli v zaslíbené zemi. Ale už věděli, že Pán Bůh jim odpustil a že je s nimi. Kdo má na sobě znamení Beránka, žije ve svobodě, protože zná Boží lásku, která se projevila na kříži.

             

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář