Jdi na obsah Jdi na menu
 


Články

Příspěvky

16. 4. 2007

Nejen milující Bůh, také spravedlivý

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0

ObrazekJak zahalil oblakem ve svém hněvu Panovník sijónskou dceru! Srazil z nebe na zem okrasu Izraele. Nebyl pamětliv podnože svých nohou v den svého hněvu. Panovník pohltil bez soucitu všechny Jákobovy nivy, rozbořil ve své prchlivosti pevnosti dcery judské, srovnal se zemí, znesvětil království a jeho velmože. V planoucím hněvu srazil každý roh Izraele, svou pravici stáhl nazpět před tváří nepřítele, vzplanul v Jákobovi jako plápolající oheň, sžírající všechno vůkol. (Pláč 2:1-3)

 
Celý příspěvek

2. 4. 2007

Viděli jsme Pána?!

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
ObrazekViděli jsme Pána! To bylo zvolání směrem k Tomášovi, který chyběl mezi učedníky, když se jim poprvé od své smrti ukázal Pán Ježíš Kristus. Velmi často mi v hlavě zní melodie stejnojmenné písně, kterou před léty zpívala Třinčata. Velmi radostná a energická melodie té písně vyjadřuje nadšení z toho, že se učedníci setkali se vzkříšeným Ježíšem Kristem. Jejich ohromná radost doslova tryská ven.
 
Celý příspěvek

28. 3. 2007

Zamyšlení o jednotě

/ Rubrika: Články
ObrazekV posledních dekádách jsme svědky snahy o sbližování a sjednocování církví. V některých oblastech jde jistě o vítaný jev. Na druhé straně ovšem musíme přiznat, že jen se zármutkem přihlížíme tomu, jak se jednota stává významnějším prvkem než biblické poselství o cestě spasení. Základní věroučné pravdy, za které bojovaly generace našich předků se dnes stávají méně důležité než jednota. Základní reformační principy ustupují do pozadí  jako druhotné jen proto, abychom vytvořili jednotu.
 
Celý příspěvek

28. 3. 2007

Luther o mši

/ Rubrika: Články
Obrazek

Žijeme v době, která se vyznačuje komunikací. Komunikace je určitě nádherný dar, který nám Pán Bůh dal. Komunikace je jistě velmi užitečným nástrojem k řešení osobních problémů, k vysvětlovaní stanovisek, k hledání společných cest. Komunikace je jistě velmi důležitá i v oblasti dialogu mezi církvemi a náboženstvími. Určitě i komunikace byla nástrojem toho, že na mnohých místech došlo ke zklidnění různých mezidenominačních násilných bojů a zápasů. 

 
Celý příspěvek

19. 3. 2007

Švédští luteráni budou oddávat homosexuály v kostele

/ Rubrika: Články
Obrazek

Švédská luteránská církev je zřejmě první církví na světě, která schválila možnost uzavírání církevních sňatků mezi osobami stejného pohlaví. Homosexuální páry budou moci být oddávány v kostele jako kdokoli jiný, avšak označení "manželství" bude i nadále ponecháno jen heterosexuálním svazkům.

 
Celý příspěvek

9. 3. 2007

Čtvrtina Čechů neví, zda věří v Boha

/ Rubrika: Články

ObrazekTéměř polovina Čechů odpovídá záporně na otázku, zda věří v Boha. Ukázal to průzkum STEM. Rozhodně ale neplatí, že by zbývající lidé byli všichni věřící. Naopak. Velká část z nich, celá čtvrtina, se nedokáže zařadit ani na jednu stranu. Čísla se za posledních 16 let příliš nemění.

 
Celý příspěvek

3. 3. 2007

Česko opět vyhrálo, tentokrát v bezbožnosti

/ Rubrika: Články

ObrazekEvropané se velmi liší v tom, jakou důležitost přikládají náboženství. Podle průzkumu Eurobarometr si náboženství nejvíce váží Malťané, Poláci, Řekové a Portugalci, nejmenší úctě se těší ve Skandinávii, Česku a Estonsku.

 
Celý příspěvek

19. 2. 2007

Tváří v tvář, konference pro muže

/ Rubrika: Články

ObrazekDne 3.2. se konal druhý ročník konference pro muže Tváří v tvář. Účastnilo se jí stejně jako loni něco kolem 230 mužů. Motto celé konference je z 2.Korintským 3,18: „Na odhalené tváři nás všech se zrcadlí slavná zář Páně, a tak jsme proměňováni k jeho obrazu ve stále větší slávě - to vše mocí Ducha Páně.“

 
Celý příspěvek

13. 2. 2007

Bůh, jediná jistota ve smrti i v životě

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0
Obrazek

Hospodina stále před oči si stavím, je mi po pravici, nic mnou neotřese. Proto se mé srdce raduje a moje sláva jásá, v bezpečí přebývá i mé tělo, neboť v moci podsvětí mě neponecháš, nedopustíš, aby se tvůj věrný octl v jámě. Stezku života mi dáváš poznat; vrcholem radosti je být s tebou, ve tvé pravici je neskonalé blaho. (Žalm 16,8-11)

 
Celý příspěvek

6. 2. 2007

O andělech na cestě

/ Rubrika: Články / Komentářů: 0

ObrazekOn svým andělům vydal o tobě příkaz, aby tě chránili na všech tvých cestách.
 
Celý příspěvek