Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 12. 2008

Otázky a odpovědi

ObrazekRozhodl jsem se pro další krok ve fungování těchto stránek a to dát příležitost k otázkám. V komentáři k tomuto příspěvku můžete pokládat otázky týkající se křesťanství, biblických textů a víry vůbec. Určitě se najdou otázky, s kterými si nebudu vědět rady. S některými otázkami možná v diskuzi poradí někdo jiný. A možná se najde něco, s čím budu schopen pomoci. Uvidíme. Takže pokud máte dotaz, napiště jej do komentáře k tomuto článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Re: Re: Proč Ježíš odešel

Zdenka, 25. 8. 2016 23:48

Osobně vnímám, že Bůh je Otec, Syn i Duch svatý a má má jméno Ježíš...viz.Matouš:28,19 SBK. Ta je přeložena z přímo z originálu (ve jméno). Bůh nám nezanechal jen slova v Bibli. Odpovědi najdeme i v běžném způsobu našeho života. Podívejte se na vodu (H2O). Její složení může být kapalné, plynné a pevné, ale stále jde o vodu. Bůh byl v Kristu, když smiřoval svět sám se sebou a mnohé další verše to dosvědčují. Ale myslím, že není podstatné jak to vnímáme. Podstatná je víra v evangelium, v zástupnou oběť Ježíše Nazaretského za nás hříšníky = víra v Krista Spasitele. Pochopení a přijetí do srdce toho, co se stalo před 2000 lety na kříži, nás přivádí blíže a blíže k Bohu a to cestou:
1. pokání, protože si začneme uvědomovat, že za nás z lásky zemřel někdo, kdo nic zlého neučinil,
2. cestou milosrdenství, protože nás poznání naučí se slitovat a smilovat nad ostatními, kteří ještě životem bloudí
3. cestou odpuštění našim viníkům, protože jen tak budeme následovat našeho pastýře a dojdeme cíle.
A není to lehká cesta, ale Pán je tím světlem ve tmě, jež nám ukazuje směr.
O kamínku vím z Bible. Je u církve Thyatir. Asi náležíte k této jedné ze sedmi Kristových církvi, ale nikoho jiného, prozatím neznám. Věřím Vám, protože Boží slovo je živé a pravdivé.Měl byste popřemýšlet nad tím, co říká Pán této církvi.

Re: Re: Re: Re: Proč Ježíš odešel

Zdenka, 25. 8. 2016 23:56

Oprava. Ta církev s kaménkem je Pergamon.

Re: Re: Re: Re: Re: Proč Ježíš odešel

RD, 26. 8. 2016 17:31

Milá Zdenko, máte pravdu Voda je dobrý příklad pro přirovnání. Nekonečné moře Svatého Ducha je "OTEC"...Svatý duch v těle(duši) je JEžíš "SYN" stále se ale jedná o Svatého Ducha nikoliv o tři osoby.
Tedy Otec je jak plátno na kterém vznikají všechny obrazy a Syn je malířem.
Když Ježíš mluví o tom, že je v Otci a Otec v něm...mluví právě o tom jediném Svatém Duchu. Nenáležím žádné pozemské církvi, bílý kamének jsem dostal od Svatého Ducha ale určitě je to od Vás velmi zajimavá informace, kterou si hned pujdu overit...ta s tou církví.
V bibli je psáno, že Kristova církev je neposkvrněna proto jistě pochopíte která jediná to je a že tou skálou je Svatý Duch.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč Ježíš odešel

Zdenka, 30. 8. 2016 8:56

V 1.Jan:4, je psáno, že Bůh je LÁSKA. z lásky jsme byli stvořeni, z lásky za nás Bůh v těle Krista zemřel a ta láska nás nyní vyučuje, pomáhá s naší nápravou,kárá nás, když scházíme z pravé cesty a to vše proto,aby byl Boží člověk dokonalý a připraven ke každému dobrému dílu. Vše, co je zapsané v Bibli, nám představuje Boha a podobenství nás mají připravit na odchod ze země, který nastane v pravý čas. Tak jako změnil Ježíš vodu ve víno, tak v den svatební hostiny změní i pozemská těla těch, kteří toho budou hodni na ta nebeská. Jen polovina věřících však odejde na svatební hostinu a dveře do nebe se uzavřou. Tato nevěsta Kristova vykoná soud v miléniu nad těmi, kteří evangelium nepřijmou a nebo nebudou hodni daru spásy. Proto Kristův desátek musí být podobný Pánu. Milosrdný a odpouštějící. Výběr církve je veden Kristem a je velmi důkladný a tak každý věřící musí projít mnoha zkouškami, než-li je shledán hodným tohoto úkolu. Boj o každého z nás probíhá neustále a proto máme být bdělí a používat SOS linku nebe-země 24 hodin denně = chodit s Bohem a držet se jeho slova. To znamená: abychom věřili tomu, kterého Bůh poslal,abychom druhé měli za přednější sebe samých, abychom šířili evangelium pokoje a nehádali se o slova. Evangelium musí na konci doby milosti slyšet každý.A každý musí dostat šanci na pokání. Buď Krista přijmeme nebo odmítneme. Zbytek je na Ježíši.

Re: Re: Re: Re: Proč Ježíš odešel

RD, 26. 8. 2016 17:34

Dneska jsem si četl první Ježíšův zázrak a došel jsem k vnitřnímu přesvědčení, že se jedná o předobraz svatby budoucí.

křesťan a rozvod

anonim, 24. 4. 2016 20:11

Dobrý den, můj manžel i já jsem křesťané, ale manžel má někdy "špatnou náladu" a pro ránu si nechodí daleko. máme 2 děti které už taky viděly na vlastní oči jak mě manžel mlátí, někdy jsem se už taky bránila, ale to už dělat nechci.Nejraději bych od něho utekla, ale vím že Bůh nenávidí rozvod, a vůbec nevím co mám dělat.prosím o radu. děkuji

Re: křesťan a rozvod

anonimovi, 26. 4. 2016 20:51

Dobrý den, děkuji za Vaši otevřenost. Píšete, že jste oba křesťané. V tom případě bych Vám určitě doporučil, abyste spolu o tom mluvili a hledali řešení. Pravděpodobně by bylo dobré se setkat s nějakým manželským poradcem, nejlépe od vás z církve, případně s Vaším pastorem, farářem či kazatelem. To by měl být první krok. Pokud by manžel odmítl nebo pokud by to nic nepomohlo, bylo by třeba přemýšlet, co dále. A jistě, rozvod je špatný konec vztahu, ale jsou i jiná řešení.

Re: Re: křesťan a rozvod

anonim, 26. 4. 2016 21:47

Děkuji za odpověď, ale v našem případě je to těžké, jelikož manžel nerad komunikuje na jakékoli téma týkající se našeho vztahu a problému, tudíž ani k žádnému poradci by se mnou nešel. cítím se bezradná a cítím že mi docházejí síly, ale nějak mám strach odejít

Re: Re: Re: křesťan a rozvod

Michal, 27. 4. 2016 20:02

Ano, to je moc těžké. Ale mně se moc těžko takto na dálku radí. Bylo by opravdu moc dobré to probrat s někým z vašeho okolí. Ale čistě obecně by bylo moc dobré popsat jak se v tom vztahu cítíte a říci, že už to nevydržíte, pokud se nic nezmění. Možná by to s ním hlo směrem k nějaké změně. Někdy může být dobré to v klidu napsat formou dopisu a osobně mu to předat. Ale to jsou jen velmi obecné rady, opravdu záleží na konkretní situaci.

Re: Re: Re: Re: křesťan a rozvod

zdenka, 28. 5. 2016 9:37

Pokud křesťané skutečně věří Božímu slovu, které máme zapsané v Bibli, tak bychom se neměli spoléhat na své vlastní skutky a iniciativu a nemusíme chodit ke kováříčkům, když můžeme požádat o pomoc přímo Ježíše. Vždyť vše je založeno na naší víře a důvěře v Boha. Eva v ráji udělala tu chybu, že se spoléhala sama na sebe. Vše čím v tomto životě procházíme jsou zkoušky a tak záleží jen na tom, zda z nich vyjdeme ponaučeni a napraveni. Sama jsem si procházela takovým utrpením, před mnoha lety. To jsem ale Bibli a slova v ní neznala. Dnes se snažím nic neřešit sama, ale vždy prosím Pána, aby mi On sám připravil cestu a řešení. Jakmile se plně, opakuji PLNĚ, začneme spoléhat na Ježíšovu pomoc a Jeho řešení jakékoliv situace, nemůžeme sejít z cesty a Pán nám pomůže takovým způsobem, jaký bychom nevymyslili. Modlete se za manžela. Je pod mocí ducha zla. Ten útočí na nás všechny a jen naše vzájemná láska a víra v Krista mu může zabránit nám ubližovat. Pán pro takové milosrdné, odpouštějící a prosící ovečky udělá pak maximum. V ohrožení je především Váš manžel.

Uprchlíci

Vojta, 6. 9. 2015 17:13

Dobrý den, zajímal by mě váš názor na tzv. "Uprchlickou vlnu" a její případný dopad na nás křesťany. Slyšel jsem zvěsti všecho druhu, kladné i záporné, soucitné i plné obav z muslimské násilnické povahy. Německo prý plánuje mladými migranty nahradit svou starnoucí populaci... Nejsem si ale jist, zda jim dochází i odvrácená strana této mince a její důsledky... Já osobně jisté obavy z muslimské roztažnosti mám, ale zároveň nejsem schopen posoudit, zda je z křesťanského pohledu správné odepřít pomoc potřebným. Zůstává ale otázkou, zda takto máme činit i v případě, že to do budoucna může stát naše vnuky životy.
Děkuji za váš čas, Vojta.

Re: Uprchlíci

Petr, 8. 9. 2015 8:12

Dobry den, taky bych se pridal k teto otazce. Jiste ze lidsky s s temi lidmi soucitim, na druhou stranu, jejich vira me desi. Vlastne ani tak ne moznost, ze by se radikalizovali a zabili me, jak je Quaran navadi, ale proto, ze jejich vira je v rozporu s biblickou zvesti. Kompromis v tomto nikdy neudelam, at me radsi nekdo zabije, ale ekumenicky nebo dokonce muslimsky kompromis a redeni evangelia, to je pro me naprosto neprijatelne. A presto je musime milovat - a popravne se priznavam, ze je to pro me tezke. Citim litost, ze jsou oklamani a slouzi falesnemu Bohu. Vidim, jak jsou i cirkve vyzyvani k prijeti rodin. Sice se rekne, ze krestanskych, ale kolik jich v te mase lidi je? Vzdyt je to temer samy muslim a nikdo neresi, kdo je kdo. Britanie si vybira, neprijima kvoty z lidi, kteri nerespektuji pravo EU ale pokorne cekaji treba v taborech v Turecku a ti jsou snad i vdecni. Vdek, to moc videt neni, zda se mi. Zrovna dnes jsem cetl 2 Janovu epistolu. Je opravdu prijimani muslimu ta prava laska? Je laska bez pravdy evangelia prava laska, nebo je laska ta lidska laska, kde je prostor pro toleranci? Nemam z toho, co se deje dobry pocit. Je to snad dokonce neresitelna situace.

Re: Uprchlíci

Michal, 9. 9. 2015 21:12

Zdravím Vás Vojto a Petře,
moc díky za dotaz. Ten je tedy složitý. Přiznám se, že nemám úplně promyšlenou a zpracovanou odpověď a přistupuji k této tématice s mnoha otázkami. Není to lehké. Navíc je téma výbušné a nějaká nepřesná formulace často spouští lavinu. A nechci to říkat alibisticky, ale napsat něco dobrého k tématu opravdu vyžaduje čas. Takže připojím jen několik myšlenek. V prvé řadě je třeba říci, že to, jaký mají mít křesťané vztah k uprchlíkům je celkem jasné. Především starý zákon mluví o cizincích a přistěhovalcích docela hodně. Dává je do kategorie vdov a sirotků. Tady je příkaz k pomoci neoddiskutovatelný. Ale jsme svědky něčeho většího než jen příchodu hrstky uprchlíků. A to činí vše mnohem složitějším. Ten druhý princip, který bych rád připomenul je ten, že máme šířit pokoj. Mnoho lidí, někdy i křesťanů, podléhá mediální a sociální masáži a šíří paniku. A teď nechci říct, že nehrozí žádné komplikace. Určitě hrozí. Ale i uprostřed těžkostí a nepokojů má křesťan být šiřitelem pokoje. A já tady nemluvím o falešném pokoji. Mluvím o pokoji, který nabízí Ježíš Kristus i uprostřed bouří. A křesťané by měli být svědectvím takového pokoje a nepřipojovat se k šíření paniky a to tím více, že je často nepravdivá či pouze spekulativní.
Ptal jste se na dopad uprchlické vlny na křesťany. Nevím, jaký bude. Možná si to Pán Bůh použije, aby probudil vlažnou evropskou církev. Možná to bude konec Evropy, jak jsme ji do teď znali a možná to časem může být i konec evropské církve, jak jsme ji znali. Nebylo by to nic nového před sluncem. Podobně padlo mnoho církví na blízkém východě apod. A přestože můžeme mít spoustu obav, potřebujeme zároveň prosit o Boží pokoj.
Otázka Petra zněla, zda s touto potencionální hrozbou máme pomáhat muslimům. Já myslím, že musíme pomáhat lidem. (Na druhé straně to podle mne neznamená, že necháme hranice své země dokořán a bez pravidel.) A máme to dělat, protože jsou stvořeni k Božímu obrazu. A máme to dělat s modlitbou, aby Pán Bůh ve své milosti zachraňoval pro věčnost. Vždyť On je ten, kdo je miluje! On je ten, kdo touží, aby byli zachráněni. A On má svůj plán. A my se i v tomto potřebujeme na Něj spolehnout.
Toto neberte jako zaručeně správnou odpověď, ale jako malé svědectví o tom, jak to vidím já.
Přeji Vám Boží pokoj!
Michal

Re: Re: Uprchlíci

Petr, 10. 9. 2015 12:55

Dobry den Michale,
dekuji za Vas nazor. Souhlasim, ze mame sirit pokoj a byt soli zeme. Bezesporu ano. Take souhlasim, ze mame pomahat lidem. S tim pokojem, to je dobra pripominka. Protoze z nervozity z toho, co vidim, je snadne ho ztracet. Ale verim, ze Buh ma vse pod kontrolou a On sam vi, proc to dopousti. Nase chapani je omezene. Asi je treba dat si pozor aby laska v nasich srdcich nevychladla. A zaroven dat si pozor na uceni. Vidim tolik okultnich praktik, mnohdy v cirkvich, vidim jak se v mediich objevuji texty mluvici o tom, ze krestane i muslimove uctivaji stejneho Boha, ze me to hodne boli a trapi. Cesta je jen jedna a je ji Jezis Kristus, Buh sam, ktery prisel v tele, trpel, zemrel a byl vzkrisen z lasky k nam. Nevim, jak to bude postupovat, nikdo to nevi, ale urcite kompromisy ve jmenu tolerance a "lasky" v Evrope casem ocekavam, a ty odmitnu, i kdyby me to melo stat ponizovani nebo zivot. Podle me, laska neni tolerance a hledani spolecnych rysu nasi viry s islamskou, ale prava laska se snazi ukazat na tu uzkou cestu a vest lidi k poznani svych hrichu a spasy v nikom jinem nez v Kristu.
Pokoj Vam,
Petr

Re: Re: Re: Uprchlíci

Michal, 10. 9. 2015 15:25

A já také souhlasím s tím, co píšete. Evangelium určitě nesmíme ředit. A je pravda, že někteří to dělají. Ale evangelium o spáse skrze oběť Ježíše Krista nemá s islámem nic společného. Muslimové s e potřebují obrátit od islámu k Ježíši Kristu.

Re: Re: Re: Re: Uprchlíci

zdenka, 9. 1. 2016 19:32

Myslím, že nejdůležitější je věřit Bohu. Věřit Jeho slovu, které je pro každého zapsané v Bibli. Bůh nám jasně říká, že Jeho cesty, nejsou těmi cestami, které bychom si my představovali, ale už Adam s Evou udělali tu osudovou chybu, že nedali na Boží rady. Tady na zemi jsme právě proto, abychom se mnohé naučili. A někdy je třeba se i popálit, aby člověk dokázal rozlišovat dobré od špatného. Jako každý a jako žena, matka a babička snad i více, mám strach z toho, co by se mohlo vše stát, když sem k nám tito lidé, tak odlišní od nás přijdou. Ale vzpomeňme si na Židy, když přišli do centra arabských národů a přesto zde vybudovali místo pro život. Dokud byli poslušni a spoléhali na Boha, tak se nemuseli vůbec ničeho strachovat. I toto je taková zkouška a naše vyučování. Jestliže jí projdeme, tak budeme ve víře zase o mnoho více posíleni. Ale to vše záleží na nás, jak moc dáme na dobré rady Krista a své životy necháme v Jeho náručí. Vždyť bojovat máme Božími zbraněmi a o vše ostatní se Pán postará. Modlitba je nyní velmi důležitá součást každého okamžiku našeho života. A hovořit k Bohu skrze Krista můžeme v Duchu kdekoliv a kdykoliv. Pán je náš nejlepší přítel, který zůstává s námi, když všichni ostatní odejdou. On je věrný navěky. Slovo Boží je živí, jak je psáno a tak zase je jen na nás, jestli je i my takto používáme. A jestliže je psáno: proste, tlučte a hledejte...tak to máme dělat. Protože kdo prosí, dostává, kdo tluče, tomu bude otevřeno a kdo hledá nachází. Je třeba Boží slovo uvádět do reality našeho života v každém jeho okamžiku. Před 3 lety jsem měla ve snu stále slyšení těchto slov: CHCI MILOSRDENSTVÍ, NE OBĚTI. Celou noc jsem tato slova slyšela, stále a stále a pak nad ránem, než-li jsem se probudila: OZEÁŠ 6:6. Začínala jsem tenkrát se studiem Bible, před tím jsem byla nevěřící. Hned po probuzení jsem se šla podívat do Písma...podívejte se také na tyto verše. Myslila jsem si, že to byla slova pro mne, ale časem jsem došla na to, že platí pro nás pro všechny. Čím více z nás se bude za ty, ze kterých máme strach modlit, tím více Bůh bude moci konat zázračná probuzení i těch, které nyní považujeme za nepřátele. Oni jsou jen mnohem více polapeni už po celé generace duchem zla a tak jen naše modlitby a milosrdenství našeho Pána, může mnohým z nich otevřít oči, zatemněnou mysl i srdce, aby do něj vstoupila láska. Děkuji všem, kteří se budete modlit za tyto bloudící ovečky, aby se obrátily a utíkaly pryč od nepravého pastýře, který je vede do záhuby, k tomu pravému stádu a k pravému pastýři. Ať nám Bůh skrze Krista je nápomocný a pomůže nám takové ovečky přivést zpátky. Děkuji.

neuměrná zátěž?

Maryla, 21. 3. 2015 20:45

Dobrý den, často se jako "utěšovadlo" používá to, že Bůh toho na nikoho nenaloží víc než ten někdo dokáže unést. Co když ma ale člověk pocit, že na někoho je te zátěže nepřiměřeně? Možná to bude hloupé, když napíšu, že takový pocit asi měla paní Jobová, když se dívala jak Job trpí.

Re: neuměrná zátěž?

Michal, 9. 4. 2015 16:25

Dobrý den Marylo,
pocity jsou součástí našeho života. A nezřídka se stává, že jdou proti naší víře v Boží slovo, v Boží zaslíbení. V takové chvíli je ze zbytku sil třeba volat k Pánu Bohu o pomoc. Tou pomocí je v prvé řadě to, že nám dá víru, abychom se mohli spolehnout na Jeho slovo. Také prosme o sílu unést těžkosti, kterými procházíme. Ale pravdou je, že v některých chvílích ani prosit nedokážeme. A právě tady je důležité místo pro společenství církve. Je třeba, aby povstali bratři a sestry a pomohli přejít přes tato těžká údolí.
Michal

Re: neuměrná zátěž?

Dawid P., 30. 12. 2015 23:47

Myslím, že je moc krásné, když se v okolí takového člověka najde někdo, kdo se modlí, kdo hledá cestu pomoci, kdo nalezne vhodnou píseň, která ukazuje Boží zrcadlo.. Pred chvíli mě napadla np. "Kiedy wszystko się rozwala i lecisz prosto w dół..." (Stany II). Nebo třeba "Me waskie granice..." (Meine engen Grenzen)

Problém s dcerou

Jarmila, 20. 8. 2015 10:17

Dobrý den, chtěl jsem se Vás na něco zeptat, mám 1 dceru (20 let), byla vychována ve víře ale od svých asi 16 let úplně otočila. Dává najevo, že Boha nepotřebuje, je pravda, že jí všechno jde tak nějak samo (škola, sport..), mně to dost trápí, ale nevím, co bych měla dělat, dcera už mně příliš nebere. Děkuji.