Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 12. 2008

Otázky a odpovědi

ObrazekRozhodl jsem se pro další krok ve fungování těchto stránek a to dát příležitost k otázkám. V komentáři k tomuto příspěvku můžete pokládat otázky týkající se křesťanství, biblických textů a víry vůbec. Určitě se najdou otázky, s kterými si nebudu vědět rady. S některými otázkami možná v diskuzi poradí někdo jiný. A možná se najde něco, s čím budu schopen pomoci. Uvidíme. Takže pokud máte dotaz, napiště jej do komentáře k tomuto článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Evangelické farářky

Petr, 7. 9. 2014 16:14

Dobrý den, rád bych měl jasno ve věci farářek jakožto žen, které kážou evangelium = vyučují. Apoštol Pavel jasně říká v 1. Timoteovi /2:12/ že ženě učit nedovoluje. Na základě čeho mají tedy evangelické církve farářky? O jaké verše z Bible se opírají? Nedávno jsem viděl v televizním pořadu vystupovat jako hosta talkshow právě evangelickou farářku a od té doby nad tím přemýšlím. Nejspíš nejsem dost "pokrokový" ale vždy jsem byl zvyklý na muže /ať už z jakékoli církve/, kteří nesou Slovo Boží lidem. Žena se má nechat vést, jak nám říká tentýž verš...

Re: Evangelické farářky

Michal, 10. 9. 2014 18:05

Dobrý den Petře,

děkuji za otázku, pokusím se odpovědět. Nejprve bych řekl, že ne všechny evangelické církve ordinují ženy. Třeba v Polsku evangelická církev augsburského vyznání ženy neordinuje. Ale to je jen detail na vysvětlenou.
Neznám přesnou argumentaci těch, kdo souhlasí s ordinací žen. Pokud se nemýlím, tak by asi řekli, že Vámi zmiňovaný verš a mnohé další, které v Bibli nacházíme, jsou kulturně zabarvené. A tedy, že když odstraníme tento dobový nános, tak ordinace žen není v rozporu s Božím slovem. Osobně s tímto názorem ovšem nesouhlasím a proto Vám ani nejsem schopen fundovaně na Vaši otázku odpovědět. Na základě učení Bible jsem přesvědčen, že ordinován do úřadu pastora sboru by měl být pouze muž.

S přáním požehnaného dne.

Michal

Puberta

Lukaš, 19. 8. 2014 17:20

Dobrý den pane pastore,
možná si na mě ještě vzpomenete (kdysi v minulosti jste mi poslal křesťanskou knížku pro děti). Teď mám 13 let a poslední dobou mám velký problémy, který nejspíš plynou z puberty, možná mi jen blázní hormony, ale dost mě to trápí. Nic není jako dřív, mám hrozně rozbouřenou mysl a cokoliv mě napadne mi připomíná nějakou špatnou věc, pořád se rozebírám a přistihuju se u toho, že moje myšlenky se v jednom kuse točí kolem sexuálních věcí, kterých je tenhle svět plnej. Nevím kam utéct, cítím se blbě, špinavě a moje víra už rozhodně není jako dřív. Chtěl bych se do toho vrátit, být zase čistej před sebou i před Bohem. Být zase jako dítě a mít klid. Jsem znechucenej a připadá mi, jako by mě to zlo otravovalo od rána do večera. Nejsem svobodnej. Zkouším si na radu mámy číst Bibli, modlit se a učit se zpaměti Žalmy, ale nic z toho nepomáhá. Nic se nemění, rozpitvávám každou svou myšlenku a obviňuju se. Nejhorší je, že poslední dobou se zhoršujou moje vztahy s rodinou, hlavně s mámou, protože jí různýma řečma ubližuju. Nechci to dělat, ale neumím se ovládat. Jde to těžko vysvětlit a nevím, s kým se poradit. Tak jsem si vzpomněl na vás. Děkuju za každou radu jak z toho ven.

Re: Puberta

Michal, 5. 9. 2014 22:38

Ahoj Lukáši,
jasně, že si pamatuji. Díky za otevřené sdílení. Asi máš pravdu v tom, že tvé současné pocity mají jistý základ v dopívání a ve všem s tím spojeným. Na druhé straně jsi ťukl hřebík na hlavičku. Nejsme svobodní. Tu svobodu ztratil Adam s Evou v ráji a my žijeme v jistém otroctví hříchu a pokušení. Nicméně Kristus přichází jako ten, kdo nám jednak odpouští, ale kdo nás zároveň nechce nechat stejné a mění nás. Ale zároveň je pravda, že je to boj a někdy dost tuhý. Ale člověk si prostě musí připomínat, že sám to nezvládne, že to zvládne jedině Ježíš Kristus v nás. Číst Boží slovo je určitě skvělé a modlitba je také skvělý nástroj. A možná proto ještě bojuješ. Kdybys to nedělal, možná bys to dávno zabalil. Takže hlavně ti přeji, abys nepřestal bojovat. Po každém pádu je třeba znovu k Ježíši přijít v pokání a s novou prosbou o sílu bojovat. Žádná jiná kouzelná rada, která by vše najednou vyřešila, asi není. Líbí se mi citát Luthera, který řekl: „Nemůžeme zabránit tomu, aby nám nad hlavou proletěl pták. Ale můžeme zabránit tomu, aby nám na hlavě udělal hnízdo.“ Nemůžeme zabránit tomu, aby taková pokušení přicházela, ale můžeme se jim stavět a bojovat o to, aby nás nezničila. Přeji ti do toho zápasu hodně síly. A modlím se za tebe.

Michal

Jediný Bůh

Majka, 29. 7. 2014 18:59

Dobrý den, mám na Vás takový dotaz. Já osobně jsem křesťanka a přijímám Pána Ježíše Krista jako Syna Božího. Je pro mě Spasitelem, kterého nám Otec poslal, aby nás skrze něho smířil se sebou samým a my mohli dojít odpuštění a spásy. Slyšela jsem ale nedávno názor, že bychom se měli držet Desatera, ve kterém je ale jasně řečeno, že je jen jediný Bůh (Stvořitel) a proto kdo přijímá Ježíše jako Boha v lidském těle hřeší proti Desateru. Ohradila jsem se proti tomuto tvrzení, ale popravdě jsem nenašla žádné pádné argumenty, o které bych se mohla opřít. Jak se Vy stavíte k božství Ježíše Krista? Mohl byste mi k tomu napsat nějaké vyjádření? Děkuji, Majka.

Re: Jediný Bůh

Michal, 30. 7. 2014 13:29

Dobrý den,
děkuji za dotaz. Samozřejmě, stejně i já bych se ohradil proti tomu, že kdo přijímá Ježíše jako Boha v lidském těle, hřeší proti desateru. Kdyby byl Ježíš druhým „bohem“, tak by to byla pravda. Ale Ježíš není druhým bohem, On je tím stejným Bohem, kterého uctívá starý zákon. Samozřejmě se tady dostáváme k tajemství svaté trojice. O tomto tématu byla napsána spousta knih. Ale i když se vrátím k otázce na Božství Ježíše Krista, tak také musíme říci, že je to téma, které se diskutuje od počátku církve. Já osobně jsem přesvědčen, že když čteme evangelia, evangelisté nám představují Ježíše, jako toho, který je jak plně člověkem, tak plně Bohem. A nejde pouze o to, že to říkají evangelisté. Říka to sám Ježíš. Jedno z nejsilnějších míst pro židy, kteří tomu odporovali, je rozprava o Abrahámovi z konce osmé kapitoly Janova evangelia. Ježíš tam říká: „Amen, amen, pravím vám, dříve než se Abraham narodil, já jsem.“ Důležitá jsou ta poslední dvě slova. Ježíš se tady totiž nazývá slovy, kterými se Bůh představil Mojžíšovi. A to bylo pro židy jasné prohlášení se za Boha. A proto se chytají kamenů a chtějí jej kamenovat. Samozřejmě bychom se mohli dívat na další slova a skutky Ježíše samotného a také na to, jak o Ježíši píšou apoštolové. Takže, abych to shrnul, na základě Božího slova jsem přesvědčen, že Ježíš je Bohem a že to vůbec neodporuje prvnímu přikázání.
Přeji hodně radosti z poznávání našeho Pána a hodně moudrosti do dalších diskuzí!
Michal

dotaz

Daniela, 2. 5. 2014 16:58

Dobrý den. Setkala jsem se s jedním knězem, který říkal, že přistoupil k přijímání u katolické církve ještě než byl pokřtěn. Prý ho k tomu vedla smrt jeho otce. Pak se nechal pokřtít a vyznal to ve zpovědi. Prý mu farář řekl, že se nic hrozného nestalo pokud to myslel vážně. Může někdo nepokřtěný přistoupit k přijímání i u SCEAV? Daniela

Re: dotaz

Michal, 28. 5. 2014 21:18

Moc se omlouvám, nějak jsem přehlédl tento dotaz. I ve SCEAVu se může stát, že nepokřtěný člověk může přijmout Večeři Páně, ale samozřejmě to považujeme za opačný postup a povzbuzujeme, aby došlo nejprve ke křtu.

Re: Re: dotaz

Daniela, 17. 7. 2014 17:26

Děkuji za odpověď

Tetování

Katka, 11. 6. 2014 21:50

Dobrý den, chci se zeptat, jestli se může křesťan tetovat?
Jak si vykládáte text z Lev. 19:28?
Děkuji!

Re: Tetování

Michal, 12. 6. 2014 16:24

Dobrý den,
na Vaši otázku bych asi odpověděl slovy apoštola Pavla: „'Všechno je mi dovoleno' - ano, ale ne všechno prospívá. 'Všechno je mi dovoleno' - ano, ale ničím se nedám zotročit.“ Ale dovolte, že řeknu nejdříve pár slov k textu z Levitiku. Ten příkaz je tam jasný a my se samozřejmě ptáme po smyslu těch příkazů v 19 kapitole. Máme je všechny dodržovat? Proč tam jsou? Myslím, že vysvětlení je na začátku kapitoly: „Mluv k celé pospolitosti Izraelců a řekni jim: Buďte svatí, neboť já Hospodin, váš Bůh, jsem svatý.“ Myslím, že tady je základ. Máme být svatí. A svatý znamená oddělený. Máme být odděleni od něčeho pro něco. A náš život to má dokumentovat. Máme být oddělení od světa těch, co nevěří Bohu, a máme být oddělení pro tohoto Boha. A ty různé příkazy ukazují, jak se ta oddělenost projevuje. V době Mojžíše se ta oddělenost měla projevit i tím, že Izraelci neměli přijímat tetování jako okolní pohanské národy.
Co v dnešní době? Asi bych si kladl otázku, jakou kulturu dnes tetování reprezentuje. Kdo jsou ti, kdo tetování propagují? Kdo jsou ti, kdo jej provádějí? Jaká je moje motivace pro tetování? Jak mi to pomůže být svatý nebo naopak, kde je jisté nebezpečí?
Dovolím si jistý příklad. Punčocháče byly vynálezem italských prostitutek. A byla doba, kdy je prostě nosily lehké ženy, později ženy, který měly blízko k volnějšímu sexuálnímu životu. Proto v jistém období mnoho lidí včetně křesťanů punčocháče odmítalo, protože ony demonstrovaly nějaké hodnoty. Postupně jejich rozšíření rostlo a už s těmito hodnotami spojovány nebyly. Dnes už nikoho ani nenapadne, že by v nich byl problém. Myslím, že s tetováním je to podobné. Tetování vychází z jisté kultury, která má hodnoty velmi vzdálené těm křesťanským. Pokud společnost ještě tetování s těmito hodnotami spojuje, tak bych je silně nedoporučil. Když jednou toto spojení vymizí, tak se i situace změní. Mohly by se zmínit i další argumenty. Ale tento považuji za zásadní. A tak, když se mne někdo ptá na názor, tak ho většinou od tetování budu zrazovat. Jsem přesvědčen, že když se nenechám tetovat, tak o nic nepřijdu a časem možná docením, že jsem to neudělal. Ale hlavně pamatujme na to, že základem není to, co je vnější, ale to, kde je naše srdce.

Re: Re: Tetování

Katka, 16. 6. 2014 12:27

Dobrý den, děkuji za odpověď!
Chtěla jsem se zeptat, kde jste našel informaci o těch punčochách, že ji vynalezly italské prostitutky? mohl byste mi poslat prosím odkaz...? Zajímá mě to.
Našla jsem pouze, že nejstarší odkazy na punčochy lze najít už ve starověkém Řecku... a v roce 1589 vymyslel dokonce anglický duchovní William Lee první mechanický pletací stroj, který znamenal revoluci ve výrobě punčoch a ponožek.
http://mojenozky.cz/moda/historie-puncoch-od-staroveku-az-po-silonky
Podle toho, co jste napsal znamená, že to, jak vypadá svatý člověk určuje sama společnost?
Ano, ve SZ Bůh nařídil iz. národu, co mají přesně dělat a nedělat...
Ale připadá mi zvláštní, že by to pořád fungovalo stejně... např. oddělený, svatý před 20 lety znamenalo, že se nebudou dívky malovat a barvit vlasy.... ale po několika letech to společnost věřících přijala a tudíž už má v tom zelenou... a vymyslela si další věc, ve které se máme od společnosti oddělit?
Tetování - pochopila jsem, že teď to naše společnost kžesťanů nepřijímá, proto to nemáme dělat, máme být oddělení, svatí... ale když to za 5 let přijmeme, tak je to v poho, když se dáme tetovat a oddělíme se zase v něčem jiném?
Vyznívá z toho, jakoby si to určovali lidé, a určovali co je třeba udělat k tomu, abychom byli "svatí"....
Nerozumím tomu.... anebo hledám logičtější argument... Dík!


Re: Re: Re: Tetování

Michal, 19. 6. 2014 15:46

Zdravím Vás!
Omlouvám se, ale na zdroj té informace už si nepamatuji. Taky se omluvám, ale informace o tom, že punčochy vynalezly italské prostitutky je asi mylná. Nešlo mi o to, že je vynalezly, ale že ve své době bylo v jejich kultuře nošení těchto punčoch spojováno s prostitucí.
A teď k samému problému. Moje chápání těchto situací jde asi tímto směrem. Na punčochách samotných není a nikdy nebylo obecně nic špatného. Stejně tomu je třeba se zmíněným líčením či barvením vlasů. A stejně je tomu možná i s tetováním. (Možná se mýlím a člověk by měl asi také přemýšlet o Pavlových výzvách k tomu, abychom se vnějšně nezdobili, atd. Tady si myslím, že je to spíše výzva k nějaké umírněnosti. Tak to alespoň chápu já. Že jaksi jde o to, abych nevyčníval ve vnějším strhávání pozornosti na sebe.)
Nicméně, obecně to všechno jsou podle mne samo o sobě neutrální věci. Ale problém je v tom, že jistá kultura jim přiřazuje jakýsi význam. A tady tedy vidím výzvu k obezřetnosti, abychom svých přijímáním třeba i neutrálních věcí nedávali lidem záminku spojovat to i s jistými negativními hodnotami, které jsou za tím – viz ty prostitutky. A nemyslím tím ale pouze před křesťany, jak píšete, ale třeba i nekřesťany. A máte pravdu, za pár let to třeba nikdo řešit nebude. Ale já budu žít s čistým svědomím, že jsem nikomu nebyl zhoršením či kamenem úrazu. A k tomu mne Bible vyzývá.
Svatost je samozřejmě daná Bohem a vnější projevy člověka usilujícího o svátost jsou určitě kulturně podmíněné. Nemyslím se, že to určují lidé, ale lidé v každé kultuře hledají, jak ve svém společenství aplikovat Biblické principy. Například mezi křováky to bude znamenat něco jiného než v ČR. A to právě proto, že daná kultura vyjadřuje jinak své hodnoty. A můžete mluvit o oblékání, zdobení se, účesech, fyzickém kontaktu mezi lidmi atd. A Bible je univerzální. Je pro všechny a neřeší detaily pro každou kulturu zvláště a zároveň nevyžaduje kulturní uniformitu. A proto si každý sám musí klást otázku, co v dané kultuře bude svědectvím o mém vztahu ke Kristu a co naopak bude v očích lidí tento vztah popírat. Snad to dává nějaký logický smysl. Mně ano, ale možná ho neumím dobře předat.

Vysvetleni

Jan, 27. 5. 2014 15:52

Vysvetleni: odpoved patrila prispevku Petra z 19. 12. 2013 a jeho presvedceni, ze ocekavani vytrzeni neni v pismu podlozeno a vede k jakesi duchovni vlaznosti. Omlouvam se za nepresnost. Na uvedenych strankach sice jsou nejake hloupe reklamy, ale zadny virus z nich nehrozi, a informace na nich uvedene jsou opravdu duveryhodne a podlozene Pismem Svatym. Nenechte se odradit, jsem presvedcen ze hlavnim cilem autoru neni vydelecna cinnost. Loucim se s vami slovy naseho Pana: Vsechno zkoumejte, dobreho se drzte, zleho se chrante v kazde podobe.

Kamarádka (pokračování z 29.1.2013)

Lenka, 9. 10. 2013 14:54

Dobrý den,
ráda bych navázala na svůj první příspěvěk z 29.1.2013, na který jstě mně odpovídal. Oťukla jsem podrobněji "terén" a zjistila, že kamarádka má k náboženským otázkám spíše záporný vztah. Důvod nevím, nechtěla se moc bavit. Tak jsem udělala pokus, dala jsem jí pár podle mně vhodných brožurek na úvod (mimo jiné podle mně velmi dobrou "je to naprosto jisté" od GBV
www.sirenipismasvateho.cz/Je_to_naprosto_jiste.pdf)ať se je přečte, pokud bude mít chuť, že jí více řeknu osobně.
Výsledek byl pro mně nečekaný: přerušila se mnou kontakt, nebere mi telefon, nereaguje na SMS ani maily, neotevírá. Trvá to již 2 měs. Tak nevím, asi jsem udělala něco špatně. Zdravím Lenka

Re: Kamarádka (pokračování z 29.1.2013)

Michal, 9. 10. 2013 21:54

Dobrý den Lenko,

jak jsem psal minule, neexistuje jeden univerzální recept. Lidé jsou jedineční. A jeden může na výzvu zareagovat silně odmítavě a druhý na úplně stejnou velmi vstřícně. Je to o Boží milosti a zároveň o tvrdosti lidského srdce. Co víc mohu poradit než vytrvalost v modlitbách. A to jak už o znovunavázání kontaktu nebo o další lidi, které by ji Bůh posílal do cesty. Pán s Vámi. Michal

Re: Re: Kamarádka (pokračování z 29.1.2013)

Evka, 28. 2. 2014 1:29

Lidé nechtějí slyšet o Bohu, a zavírají před ním vrátka, je to strach, nebo panika, že každý kdo věří v Boha je fanatický despota..., na vlastní kůži to zažívám..., já věřící a manžel je proti tomu, abych chodila do kostela a pak já mám děti 2 roky a 6 let staré, oba jsou pokřtěni v Třinci, ale co jsem musela vyposlouchat od mého manžela, to se nedá ani popsat, chtěla bych jim dát duchovní základ tedy konfirmaci, budu je chtít vézt duchovnem, chtěla bych, aby i mému manželi se plně otevřelo srdce k Bohu, zatím však mi to nevychází...

Re: Re: Re: Kamarádka (pokračování z 29.1.2013)

Arko, 21. 3. 2014 10:28

určitě nechci hodnotit Vaši situaci...
Chtěl bych Vás povzbudit abyste byla pro manžela světlem, abyste jej přesvědčila svými dobrými skutky a né argumenty.. 1Pt 3,1-2 (slovo podřizujte v sobě zahrnuje úctu...)

rubrika

Evka, 28. 2. 2014 1:19

Dobrý den, Vaše sekretářka mi říkala, že bych mohla napsat o prožitém domácím násilí, chtěla bych se zeptat, zda mohu něco takového napsat...
a za druhé, jestli bych mohla napsat takový příběh, můj příběh, prožitý z mého dětství, kvůli němuž se trápím..., potřebuji si tak vylít srdce, takříkajíc, nevím zda mi pomůžete a zda znáte někoho, kdo by vydal moji knihu "O životě bez lásky a pochopení aneb jak se žije trpký život, zatím mám pouze první kapitolu...s pozdravem Evka

Prosím o odpověď na email: ranchlucianda@seznam.cz

Dotaz

Maryla, 8. 12. 2013 9:21

Dobrý den, poslouchala jsem rozhovor s Vámi v Radiu7 a na konci tam byla zmínka, že jste napsal nějakou knihu. Je někde ke koupení?