Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 12. 2008

Otázky a odpovědi

ObrazekRozhodl jsem se pro další krok ve fungování těchto stránek a to dát příležitost k otázkám. V komentáři k tomuto příspěvku můžete pokládat otázky týkající se křesťanství, biblických textů a víry vůbec. Určitě se najdou otázky, s kterými si nebudu vědět rady. S některými otázkami možná v diskuzi poradí někdo jiný. A možná se najde něco, s čím budu schopen pomoci. Uvidíme. Takže pokud máte dotaz, napiště jej do komentáře k tomuto článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Re: Hormonální antikoncepce

Bobo - Arkovi, 4. 6. 2013 9:47

Dobrý den, nepoužívám hormonální antikoncepci... ptala jsem se, abych si utvořila svůj názor... odkaz na stránky, které jste uvedl, nefungují... zajímá mě, jaký názor má na toto téma pastor Michal Klus. Děkuji za odpověď!

Re: Re: Re: Hormonální antikoncepce

Arko, 4. 6. 2013 10:33

překopirujte si prosím link..
No ja pan Klus nejsem,... jenom doktor

Re: Re: Hormonální antikoncepce

Michal Klus, 4. 6. 2013 10:35

Dobrý den,
děkuji za důležitou otázku. Moc si cením Vaši snahy žít tak, jak to chce Pán Bůh. Děkuji taky Arkovi za vstup do diskuze. Nejsem žádný expert v této oblasti. Obecně řečeno, považuji jednoznačně za hřích každý takový postup, který vede k zabití plodu. Zda se to může dít při používání jistých druhů hormonální antikoncepce, to nedokážu posoudit a vyhodnotit. Na tom, že někdo používá antikoncepci obecně, nevidím nic hříšného. Takže zbývá ta konkrétní otázka na hormonální antikoncepci. Asi bych nikoho neodsoudil za její používání. Na druhé straně, při rozhovoru především s mladými lidmi před hormonální antikoncepcí silně varuji. Jsem přesvědčen, že hormonální antikoncepce jde ruku v ruce se sexuální svobodou (ve smyslu nevázanosti) a s loby farmaceutického průmyslu. Z literatury, ale i z rozhovorů s některými lékaři jsem nabyl přesvědčení, že vliv na organismus je velmi neblahý. (Hovoří se také o hormonálním zamořování prostředí – např. pitné vody. Z toho může vyplývat dopad i na ty, kdo hormonální antikoncepci nikdy nepoužívali.) A to je důvod, proč obecně používání hormonální antikoncepce lidem silně nedoporučuji. Hlavním důvodem je to, že máme před Bohem odpovědnost i za naše tělo a za veškeré Boží stvoření. Ještě bychom se taky krátce mohli zamyslet nad motivací. Ta určitě hraje také roli. Osobně bych řekl, že při biblické optice neznám důvod, proč by osoba, která není v manželství, měla užívat jakoukoli antikoncepci. Správnou motivaci dokážu vidět pouze u osob žijících v manželství. Ale i tady bych řekl, že v drtivé většině mají manželé i jiné vhodnější možnosti antikoncepce, které mohou upřednostnit před tou hormonální.
Snad tolik. Pokud budete chtít svůj dotaz konkretizovat, určitě se zeptejte.
S pozdravem a přáním všeho dobrého, Michal Klus.

Re: Re: Re: Hormonální antikoncepce

Bobo, 4. 6. 2013 11:12

Dobrý den, děkuji moc za odpověď! Začala jsem se zabývat tímto tématem, protože mě vyprovokovalo tvrzení jedné ženy na toto téma. Přemýšlím nad tím, proč se o tomto tématu vůbec v církvi (SCEAV) nemluví, není jasně definováno, zda ano nebo ne... Nejedná se mi o vyučování náctiletých, ale přemýšlím nad manželstvími v naši církvi, které nemají o tom ponětí... Vyčetla jsem z článků, že veškerá prodávána hormonální antikoncepce v ČR má abortivní účinek https://prolife.cz/?a=37&id=100 (to je spíš otázka na Arka, pokud je lékařem bude vědět, zda je to pravda nebo ne)... Mám taky otázku ještě na pastora Kluse - píšete, že považujete za hřích zabití plodu... je podle Vás oplodněné vajíčko již plodem? Děkuji!

Re: Re: Re: Re: Hormonální antikoncepce

Michal, 4. 6. 2013 11:54

Pokud se nemýlím, tak čistě technicky se o plodu mluví až od desátého týdne. Takže oplodněné vajíčko není plodem. Nicméně jsem přesvědčen, že oplodněné vajíčko je počátkem jedinečné bytosti a její vědomou likvidaci rozhodně považuji za zabití. mk

Re: Re: Re: Re: Hormonální antikoncepce

Michal, 4. 6. 2013 12:03

A ještě k tomu nemluvení. Určitě máte pravdu, že je třeba o této problematice mluvit v církvi, ale i ve společnosti mnohem hlasitěji. I když je pravda, že o druhotném abortivním účinku se vedou debaty a výzkumy nejsou zcela jasné(pokud jsem tedy dobře informován). Nicméně je třeba, aby byli lidé informováni minimálně o možných rizicích.

Re: Re: Re: Re: Re: Hormonální antikoncepce

Bobo, 4. 6. 2013 19:25

Děkuji moc za Vaše odpovědi!

Re: Re: Re: Re: Hormonální antikoncepce

Arko, 4. 6. 2013 17:05

Mám-li to stručně rozdělit, tak jsou tbl dvojsložkové a jednosložkové (minimum, někde jsem našel, že na Českém trhu je snad jen jeden přípravek). U dvousložkových tbl je abortivní účinek jasně popisován (už jsem to psal i výše)

U toho jednosložkového jsem to na českých webech nenašel - kontrketně jsem se díval na www.sukl.cz (státní ústav pro kontrolu léčiv).
Nicméně na odbornem americkém webu jsem našel: .."...Progestin-only OCs work by suppressing ovulation, thickening cervical mucus, and thinning the endometrium..." V podstatě do potvrzuje to co bylo psané ve Vašem odkazu v Hnutí pro život..
Takže všechny druhy hormonální antikoncepce ovlivňují děložní sliznici a tím i uhnízdění, či neuhnízdějí oplozeného vajíčka.
Zastávám názor že oplozené vajíčko je již nový jedinec a tudíž se jedná o potrat.
S pozdravem

Re: Re: Re: Re: Re: Hormonální antikoncepce

Bobo, 4. 6. 2013 19:24

Děkuji moc za Vaše odpovědi!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hormonální antikoncepce

Michal, 5. 6. 2013 8:02

Taky děkuji.

majetek církví

F., 25. 4. 2013 14:27

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na Váš názor na problematiku navrácení majetku církvím. Sám nevím jak na dotazy tohoto typu reagovat a připadá mi, že to zbytečně lidi proti církvím popouzí. Děkuji.

Re: majetek církví

Michal, 25. 4. 2013 21:38

Dobrý den,
to je velmi těžká otázka. Asi záleží kdo a na co se opravdu ptá. Ptá se ze zájmu, protože to chce pochopit? Ptá se, protože je naštvaný? … Však víte, jak se to medializovalo a nafouklo. Někdy odpovídám, že to bylo ukradeno, a že co bylo ukradeno, je třeba vrátit. Jak to vrátit se diskutovalo 20 let. Nevím, zda je to nejlepší možné řešení a nejlepší načasování. Ale je dobře, že se něco posunulo. Ale jak říkáte, církev teď má těžký úkol a to dokázat, že vrácené prostředky využije dobře.

Různící se názory

Petr Lysý, 18. 4. 2013 14:41

Dobré odpoledne,
zajímalo by mne, jak Vy osobně, jakožto křesťan, reagujete na lidi s jiným náboženským vyznáním, či spíše lidi zaměřené zcela jiným směrem. Ptám se proto, že já sám jsem se stal poměrně nedávno křesťanem a mám, jak se říká, čím dál méně přátel mezi běžnými lidmi. A to právě z důvodu, že neodolám a pokaždé musím reagovat na to, jaké podivné mají lidé názory na víru a jak se téměř každý znechuceně odvrátí, zmíním-li Boha či Ježíše Krista. Jsou to pro ně jména s nánosem čehosi zatuchlého,překonaného, zastaralého, co je v dnešní moderní pokrokové době dávno jaksi pasé. Jde mi o Váš názor, zda je tedy vhodnější tyto jinověrce či bezvěrce ponechat jejich přesvědčením s tím, že každý svého štěstí strůjcem. Jsem ale nadšený svým objevem - vírou - a mám silnou potřebu lidi kolem sebe přesvědčovat o nalezené Pravdě, což vede zákonitě ke sporům. Svět mi připadá stále více podivný a přestávám lidem rozumět. Spolu s mým obrácením postupně přicházím nejen o staré přátele, se kterými si již nemám moc co říct, ale rovněž o většinu rodiny. Prý prahnul-li jsem po duchovnu, měl jsem se raději dát na moderní spirituální směry a ne vytahovat v jednadvacátém století Krista. Obávám se, že jsem se opět nechal jaksi unést a příliš se zde rozepsal. Jsem tohoto problému zkrátka plný. Odhaduji, že Vaše rada bude, abych dal lidem svobodu stejně tak, jako jim ji ponechal Bůh. To je nejspíš jediná cesta, jak s druhými vyjít. Jak to tedy řešíte v běžném styku s okolím Vy? Máte tendenci argumentovat a přít se s nimi o Pravdu (která je jen jedna), nebo s nimi komunikujete pouze o neutrálních tématech a víru člověka berete jako "soukromý prostor"?
Děkuji za Vaši reakci.

Re: Různící se názory

Michal, 19. 4. 2013 11:54

Dobrý den Petře,
je vždycky těžké hledat cestu, jak mluvit o Kristu. Zmíním pár svým postřehů. Myslím si, že je nesmírně důležité vycházet z naší závislosti na vedení Božího Ducha. Jinými slovy, potřebujeme se modlit, aby nám Pán ukazoval jak a kdy mluvit. Takže modlitba je důležitá. Dále bych zdůraznil, že je moc důležité si neustále uvědomovat, že my z nikoho křesťana neuděláme. Je to Boží dílo. Jen On odkáže člověka změnit. Další důležitou věcí je uctivost v našem jednání. Je třeba, aby lidé viděli, že je máme rádi a že je respektujeme. Svědectví nelze vydávat povýšenecky, autoritářsky či hrubě. Také je určitě důležité, abychom rozhovor vždy končili tak, abychom měli otevřenou cestu k pokračování. Jinými slovy, a platí to zvláště u rodinných příslušníků, je důležité, abychom se pokusili udržet vztah. Protože když ztratíme vztah, ztratíme přístup a už jim nebudeme moci svědectví dále vydávat. U umírajících nic takového neřeším. Může to být poslední šance. Ale u všech ostatních se snažím budovat takový vztah, abych lidem dal čas a měl příležitost dalších svědectví, vysvětlování nebo naopak ptaní se. A to opravdu považuji za důležité. Někdy více dokážeme pokládáním dobrých otázek než nějakými výklady. Takže, abych to uzavřel, určitě nesmíme ztratit slanost a tedy to, že s lidmi o smyslu života budeme hovořit. Ale je třeba, abychom se snažili dělat to tak, abychom je neztratili hned na začátku. Přeji Vám k tomu hodně Boží milosti. MK

Spasení

Hela, 18. 2. 2013 16:12

Dobrý den,
mám takový problém, poslední dobou se cítím nejistá a dělám si přespříliš starosti o to, jestli si můžu být jistá svým spasením. Pochybnosti, pokání a snaha žít každý den lépe je jedna věc, ale já se už doslova trápím tím, jestli jsem dost dobrá. Připadá mi, že určitě nedělám dost a že člověk, který je pro Boha spravedlivý má ode mě dost daleko. Protože já nejsem ani při nejlepší vůli a největší snaze schopná dostatečně dodržovat desatero, světit sváteční dne tak, jak se to v Bibli píše, rozdávat chudým, pomáhat nemocným atd. Což potom vede k tomu, že se sice nehodnotím jako vyloženého hříšníka (protože fakt dělám co jsem schopna a záleží mi na tom) ale zároveň vím, že jsou lidé, kteří se mnohem víc obětují pro druhé a hlavně z nich víra a radost doslova září. Já jsem naopak stále zasmušilá a plná pochyb, jestli o mě má Bůh zájem a jestli jsem jeho zájmu vůbec hodna. Je to smutný život a vím, že křesťan jako já ani nepůsobí dobře na nevěřící okolí. Měla bych se radovat a očekávat spasení... Poradíte mi, jak na to?

Re: Spasení

Michal, 6. 3. 2013 10:50

Dobrý den Helo,
děkuji za nesmírně důležitý dotaz. Dokážu si představit, co prožíváte a co Vás trápí. Samozřejmě bychom museli hlouběji podiskutovat, abych více viděl do Vašeho srdce. Ale obecně vždycky platí, že pokud se budeme dívat na sebe a na naše snahy, tak nás to vždy povede do takové stavu, který popisujete. Vždy se budeme trápit tím, zda jsme dost dobří, protože nejsme dokonalí. A to co říkáte o neschopnosti dodržovat Boží zákon je naprosto zásadní a klíčové. Protože tady do hry vstupuje Boží milost. Tady člověk, obviněn svou nedostatečností, musí před Bohem kleknout na kolena a říci, Bože, sám to nedokážu. A zde do hry vstupuje Boží milost. Kdyby nás měl Bůh soudit za to, kolik toho dokážeme, tak jsme všichni ztraceni. Ale Ježíš Kristus zemřel za naše hříchy, tak mohou být hříchy člověka očištěny a takový člověk potom nebude Bohem odsouzený. Aby to byla pravda o mně a o vás, tak je důležité, abychom před Bohem v pokání padli na kolena, vyznali svoji nehodnost a poprosili, aby nás očistil. Je třeba Jej poprosit, aby se stal naším Pánem a Zachráncem. Ani potom nebudeme ve svých očích dokonalí. Ale v soudný den, Bůh nebude řešit naší nedokonalost, ale dokonalost Krista. A to je podstata evangelia. To je naše jediná naděje. Hezky to vystihuje jedno video. Najdete ho zde: http://www.youtube.com/watch?v=ABOG89gxxfM Pokud bych mohl pomoci více, určitě se ozvěte. Pokusím se reagovat rychleji. Přeji Vám radost z života založeného na Boží milosti.

Jób

Monika, 10. 2. 2013 15:21

Dobrý den, právě jsem přečetla knihu Jób a potřebovala bych to trochu víc objasnit. Především to, čím se vlastně Jóbovi přátelé proti Bohu provinili? Bůh jim vytýká nedostatečnou úctu k němu ("Můj hněv plane proti vám, protože jste o mně nemluvili náležitě jako můj služebník Jób") a naopak chválí Jóba. Reagoval tedy Jób na utrpení, kterým nezaslouženě procházel správně? A proč s ním byl Bůh nakonec tak spokojen? Proto, že se nesnažil sám sebe přesvědčovat o tom, že natolik zhřešil, že si tak krutý trest přece jen zasloužil? Že zkoušku, kterou na něj Bůh dopustil přijal se slovy: "To máme od Boha přijímat jenom dobro, kdežto věci zlé přijímat nebudeme?" Četla jsem tuto část už několikrát, ale přesto nemůžu říct, že bych to úplně pochopila. Děkuji za Vaši pomoc a vysvětlení, Monika.

Re: Jób

Michal, 12. 2. 2013 15:27

Dobrý den Moniko. Popravdě řečeno, knihu Jób, a nejen tu, bych potřeboval objasňovat taky. :) A kniha Jób opravdu patří k těm těžším. Je to zároveň pravděpodobně nejstarší kniha Bible a možná i proto složitější. To, co Bůh Jobovým přátelům vytýká je opravdu to, že o Něm nemluvili náležitě. Na druhé straně vidíme situace, kdy Jobovy výroky jsou přinejmenším dosti nešťastné a naopak výroky jeho přátel velmi jasně vyvyšují Boha. Zdá se tedy, že chybují všichni. Jakoby nejlépe vychází z celé rozpravy Elíhu. Zdá se, že on dobře vysvětluje důvod utrpení. Vyzývá Jóba, aby reagoval, pokud se mýlí (33:32). Ale Jób nereaguje. Jakoby souhlasil se slovy Elíhua. Ani Bůh nereaguje a nic mu nevyčítá. Naopak, jakoby na Elíhua navazoval. A Jób reaguje tak, že činí pokání (42:6).
Takže veškerá Jóbova reakce správná určitě není. Ale závěrečná reakce a Jeho pokání nalezly u Hospodina zalíbení. Myslím tedy, že pochvala Jóba je zakotvena v jeho reakci v prvních 6 verších kapitoly 42. Věřím, že za to je oceněn. Uviděl nově Boží velikost a činil pokání. Ale to je jen pár mých myšlenek. Byly o tom napsány knihy a i názorů je více. Přeji hodně radosti ze studia Božího slova. Michal

kamarádka

Lenka, 29. 1. 2013 14:14

Dobrý den, mohl byste mně prosím poradit jak bych mohla zapůsobit na svojí nevěřící kamarádku. Je celkově zklamaná životem. Myslím si že si v životě zažila dost smůly (2 x rozvod, problémy v práci, s bydlením i v rodině...) pomáhám jí hledat práci, s dětmi, sem tam i finančně. Není vyloženě nevěřící, jen jí k víře nikdo nevedl. Děkuji Lenka

Re: kamarádka

Michal, 31. 1. 2013 10:49

Zdravím Vás Lenko,
no to je nesmírně těžká otázka a kdyby existovala jednoduchá odpověď, tak byste ji určitě znala. Je úžasné jak Vaší kamarádce sloužíte. To je krásné svědectví křesťanské lásky v praxi. Určitě v tom vytrvejte, bojujte na modlitbách a modlete se o příležitosti ke sdílení. Možná můžete popřemýšlet o tom, jak ji pozvat ke čtení Bible. Věřím, že Boží slovo má moc a proměňuje životy. Možná ji můžete říci, jak je důležité pro vás a zda by ho nechtěla občas číst s vámi. A třeba začněte spolu číst Markovo evangelium. Říkáte, že ji nikdo nevedl, takže to zkuste. Modlím se za Vás. Pán Vám žehnej. Michal