Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 12. 2008

Otázky a odpovědi

ObrazekRozhodl jsem se pro další krok ve fungování těchto stránek a to dát příležitost k otázkám. V komentáři k tomuto příspěvku můžete pokládat otázky týkající se křesťanství, biblických textů a víry vůbec. Určitě se najdou otázky, s kterými si nebudu vědět rady. S některými otázkami možná v diskuzi poradí někdo jiný. A možná se najde něco, s čím budu schopen pomoci. Uvidíme. Takže pokud máte dotaz, napiště jej do komentáře k tomuto článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ježíš

Kamča, 8. 1. 2013 13:00

Mohla bych se zeptat jak podle vás vypadal Ježíš Kristus? Vím že mi řeknete že to není podstatné ale chtěla bych si ho při modlitbě představit jaký opravdu byl. Někdo ho ukazuje jako blonďáka s modrýma očima ale to mi nepřipadá moc věrohodný. Byl to přece žid. Takže byl spíš tmavý typ s černýma očima?

Re: Ježíš

Michal, 9. 1. 2013 11:15

Ahoj Kamčo. Jak vypadá Ježíš Kristus nám prozrazuje šestá kapitoly knihy Zjevení. Doporučuji k přečtení. Vzhled jeho slávy je takový, že není popsatelný. Možná by otázka mohla být, jak vypadal, když žil tady na zemi. To samozřejmě nevíme, popis se nedochoval. Ale je jisté, že nebyl blonďák s modrýma očima. Kdysi jsem narazil na výzkum, který dělala BBC. Článek o tom je zde: http://www.christnet.cz/clanky/1601/jak_vypadal_jezis.url

Každopádně ti přeji, abys hledala nade všechny tyto zajímavé informace především srdce Ježíše Krista a bojovala za to, aby On proměňoval to tvé. Přeji Ti hodně Boží blízkosti.
Michal

Důvěryhodnost Bible

Petr, 14. 11. 2012 18:11

Chtěl bych od Vás radu,jak odpovídat lidem,kteří mě napadají,že jsem naivní,když věřím knize tak staré a tolikrát předělávané jako je Bible. Zjištuji,že v její důvěryhodnost už moc lidí nevěří a já ani nevím jak jim odpovědět,proč jí já věřím. Beru ji jako návod na život,který nám Bůh dal a dál to prostě nepitvám. Říkám si,že kdybych začal pochybovat o ní jako o slovu Stvořitele,tak pak se už nemůžu spolehnout na nic,protože na svůj úsudek se spoléhat fakt nemůžu. Proto bych potřeboval vědět,jak krátce lidem vysvětlit,že si do Bible nenapsal každý to,co chtěl a že není pouze výrobkem staré církve,která si ji přizpůsobila svým potřebám.

Re: Důvěryhodnost Bible

Michal, 17. 11. 2012 20:57

Dobrý den, děkuji za dotaz. To nejtěžší na Vaší otázce je to slůvko „krátce“. Opravdu nevím, zda jde důvěryhodnost Bible krátce vysvětlit či dokázat. A je to o to těžší, že většina lidí o tom nic neví a vlastně ani nechce poslouchat argumenty, jen to vytasí, aby se vírou nemuseli zabývat. Proto je někdy dobré položit člověku otázku, zda by v případě, že by se našel celý zachovaný Nový zákon ze začátku druhého století, zda by to potom začal brát vážně a zda by se něco změnilo na jeho přístupu. Možná by to někoho upřímného alespoň zastavilo a vedlo k zamyšlení nad tím, zda je opravdovým jádrem problému jeho nedůvěra v Bibli nebo něco jiného. Samozřejmě je dobré nastudovat si alespoň několik zajímavosti z archeologie, třeba nálezy z Kumránu nebo datovaní nejstarších novozákonních rukopisů, které ukazují na to, že k žádným podstatným změnám nedocházelo a nedošlo. Ale obecně také platí, že pokud nám někdo tvrdí, že je Bible tolikrát předělávaná, že by tento člověk měl předložit nějaký důkaz pro toto tvrzení. Samozřejmě, člověk k tomu může přistoupit i zcela opačně a říci, že v Bibli nalezl odpovědi na základní životní otázky, které dávají smysl víc, než cokoliv jiného. Takže přístupů je hodně. A určitě je důležité se modlit o to, aby nám Pán ukázal, jak v pravé chvíli odpovědět. Přeji Vám v tom mnoho Božího požehnání. Michal
PS: Něco málo k této problematice naleznete zde: https://klus.estranky.cz/clanky/clanky/muzu-verit-bibli.html

Re: Re: Důvěryhodnost Bible

michal, 23. 12. 2012 8:28

Dobrý den, předem upozorním, že jsem jen náhodný čtenář a ne pastor Michal.
Pokud by Vás problematika kolem Vašeho dotazu zajímala ještě podrobněji, četl jsem k tomu podle mě velmi kvalitní knížku Kauza Kristus (autor Lee Strobel), který jako novinář a ateista objíždí přední americké vědce a zkoumá pravost Bible. V každé kapitole se zabývá jednou oblastí. Nakonec skoro pod tíhou důkazů přijímá Pána Ježíše. Možná byste našel ještě víc.

Divadlo

Helena, 13. 12. 2012 10:41

Dobry den, je v bibli nekde zminka o tom, ze svet je jedno velke jeviste pro nebeske mocnosti? Nemohu to dohledat, avsak nektere spolecenstvi to tak uvadi. Dekuji.

Re: Divadlo

Michal, 17. 12. 2012 19:01

Dobrý den. O takové zmínce v Bibli nevím. Nic mi to nepřipomíná. Asi by bylo dobré zeptat se v těch společenstvích, která zmiňujete. Každopádně mi dejte vědět, pokud něco zjistíte.
Michal

Re: Re: Divadlo

Helena, 18. 12. 2012 12:08

Dekuji Vam za odpoved, zde jsou tři priklady, uvadi to napr. Cirkev bratrska, Babtiste, aj.. Budu zjistovat dal, z jakeho verse v bibli to maji, zrejme je to jen takovy obrat, bibli nepodlozeny, coz me dost prekvapilo!
http://www.cbjablonec.cz/10._EF_3-7-12_Buh_poveril_Pavla_sluzbou.pdf
http://baptiste-liberec.cz/?cat=17
http://dobrypastyr.cz/nasevyznani.htm

Problémy v práci

Karel, 3. 12. 2012 15:50

Prosím o radu zda a jak reagovat na výpady anti-nábožensky zaměřených spolupracovníků v zaměstnání. Jsem zde jediný věřící a dost často musím poslouchat různé výpady a narážky na téma např. navrácení majetku církvím ("jde jim jen o majetek"), homosexuální a pedofilní aféry ("je to banda pedofilů"), inkvizice, upalování a pod. Nejsem však příliš dobrý řečník a myslím si že oni o seriózní debatu ani nestojí. Děkuji moc za jakoukoliv radu.

Re: Problémy v práci

Michal, 10. 12. 2012 10:53

Dobrý den Karle, děkuji Vám za dotaz. Myslím, že Vaše předposlední věta to dobře vystihuje. Takoví lidé většinou o žádnou debatu nestojí, a kdybyste jim nabídl, že znáte člověka, který do toho více vidí, tak stejně většinou zájem mít nebudou. To je vidět především z toho, že výpady jsou obecné a nekonkrétní. Ale přesto je třeba přemýšlet, jak na takové výpady reagovat, jak odpovídat. Samozřejmě v prvé řadě je třeba říci, že je nutné modlit se o vedení Božím Duchem, abychom opravdu řekli, to co chce On. Dále bych doporučil přemýšlet, proč to ten člověk říká. O co mu vlastně jde? Chce si ospravedlnit svoji nevíru? Chce si ospravedlnit svůj životní styl? Zažili zklamání Bohem? Závidí Vám Váš pokoj a klid a chce Vás dráždit? To je důležitá otázka a je dobré přemýšlet nad těmi lidmi a pozorovat je a pokusit se odpovědět si na tuto otázku. Oni totiž nepotřebují odpovědi, oni potřebují Ježíše. A tak možná nakonec nebude ani nejdůležitější co odpovíte, ale jak budete reagovat. Dovolte přesto alespoň nasměrování, jak většinou na tyto otázky odpovídám já. Jedním z častých přístupů lidí je to, že mají za to, že církev musí být dokonalá. Takže často říkám, že mně na církvi a na její minulosti i současnosti vadí to stejné, co jim. Ale otázka je, jak tato lidská selhání diskreditují Boha. V církvi vždy byli ti, kdo chybovali. Dokonce tam byli ti, kdo nevěřili. Na církvi často ulpí kdejaká špína. Ale není to tím, že je to církev, je to tím, že je tvořena lidmi. Protože ta špína ulpívá na lidech. Takže otázka ani není, zda se člověku líbí nebo nelíbí církev. Otázka zní, zda je tady Bůh, který je dobrý a odpouští. A zda je církev místem, kde člověk může přijmout odpuštění a může přijímat sílu k životním bojům za proměnu svého srdce. Tak snad alespoň tolik. Přeji hodně moudrosti a hlavně lásky k těmto lidem. A taky síly snášet protivenství. Plyne z toho požehnání.

modlitba za nemocné

Maryla, 24. 10. 2012 15:19

Dobrý den,
jak se vlastně modlit za (nevyléčitelně) nemocné lidi? Pokud se modlím za něčí uzdravení a zároveň aby mu Bůh dal sílu tu nemoc snášet tak si tak trochu protiřečím a je to jako bych nevěřila, že Bůh může uzdravit. A to samozřejmě vím, že může, ale vím že neuzdraví každého(a jen On ví proč). Doufám, že jsem tu otázku moc nezamotala, ale někdy si s tím nevím rady - mám těžce nemocnou maminku.

Re: modlitba za nemocné

Michal, 6. 11. 2012 14:38

Dobrý den,
jsem přesvědčen, že si v modlitbě neprotiřečíte. Bůh je docela chytrý a ví, že touhou Vašeho srdce je uzdravení. Ve své svrchovanosti on udělá, co On uzná za nejlepší. Každopádně Vaše modlitby za uzdravení jsou důležité. Na druhé straně, když se modlíte za sílu, tak tím dáváte najevo, že když se ve své svrchovanosti rozhodne teď neuzdravit, že potřebujete sílu od Něj a že jste na Něm závislá. Takže bych řekl, že nejen že si neprotiřečíte, ale že tímto i vyjadřujete onu důležitou větu „buď vůle Tvá“. Dáváte Bohu najevo Vaši připravenost přijmout jakoukoli vůli. Takže Vás povzbuzuji, abyste se stejně modlila dále. Jste tím příkladem a vzorem pro mnohé. Pán Ježíš Vám bohatě žehnej! Michal

Re: Re: modlitba za nemocné

Maryla, 6. 11. 2012 15:42

Děkuji za odpověď. A za povzbuzení.

Jak se stát knězem

Jana , 30. 9. 2012 18:26

Proč je tak moc těžké než se člověk může stát knězem? Mám kamaráda co je obyčejný kluk a moc si přeje být knězem a sloužit mše v kostele ale není zrovna studijní typ. Není si ani jistý že zvládne maturitu. Jeho rodiče se nevzali v kostele a on není zatím pokřtěný a vypadá to že tím jeho šance moc nevzroste. Proč když je tak málo kluků co se chtějí stát knězi neberou každého kdo má zájem o boha a tak jim pořád záleží na známkách ve škole a rodině? Nechápu to. Tak jenom odradí lidi kteří by to fakt chtěli dělat.

Re: Jak se stát knězem

Michal, 15. 10. 2012 7:28

Milá Jano, pro služby Ježíši Kristu je obrovská škála příležitosti. Pokud má zmíněný kamarád teprve před maturitou, tak má otevřené dveře na mnohé strany. Ale vše musí začít nejprve budováním vlastního vztahu k Bohu a blízkosti s Ním. Doporučuji tedy najít si nějakého staršího duchovně zralého křesťana a nechat se jím formovat a vést. Věřím, že potom Pán Bůh otevře i další cesty. Takže není třeba se bát, ale věřit a modlit se. Michal

Otázka

Hela, 14. 9. 2012 8:39

Dobrý den.
Jeden protestantský pastor tvrdí, že Pán Ježíš Kristus na sebe na Golgotě vzal všechny naše bolesti, hříchy a nemoci, takže nás aktem kříže navždy zbavil těchto věcí. A že bysme tedy měli přijímat Jeho oběť v plnosti a zbytečně netrpět, když už nemusíme. Když jsem potom vážně onemocněla a brala to, jako Boží zásah sloužící k mé výchově, pan pastor mi skoro vynadal, že házím na Boha zlo, se kterým už ze své Boží láskyplné podstaty nemá a ani nemůže mít nic společného. Když jsem se ohradila Jóbem, na kterého Bůh dopouštěl utrpení a bolesti, které sice působil Satan, ale Bůh jako svrchovaný vládce, to přece jenom "schválil", tak mi bylo řečeno, že to byl Starý Zákon a my, křesťané, pod ním přece díky Ježíši Kristu už nejsme. Jsem tím dost zmatená a nevím, co si z toho vlastně vybrat? Co k tomu opravdu říká Bible? Jaký názor máte vy?

Re: Otázka

Michal Klus, 23. 9. 2012 22:19

Dobrý den,
předem se omlouvám, že ta reakce opět přichází tak pozdě. Pokud to ten pastor tvrdí tak, jak jste to napsala v první větě, tak si myslím, že se velmi zásadně mýlí. A důkazy o tom nacházíme jak v Bibli, tak je vidím v životě kolem sebe. V Bibli vidím jak nemocné a zbolavělé, tak hřešící služebníky Boží. A v životě je vidím taky. Určitě nemáme trpět, když nemusíme. Ale nicméně, Bible říká, že budeme trpět. (Filipským 1:29; Židům 13:3; 1. Petr 4:13; 1.Petr 5:10) Utrpení vidíme i v novém zákoně. Stačí se začíst do knihy skutků, kde jsou křesťané mučeni a vražděni. Vidíme tam nemocné věřící lidi, atd. Právě dnes jsem měl k tomu kázání. Můžete se tedy podívat zde: https://klus.estranky.cz/clanky/kazani/buh-vysvobozuje.html

Také doporučuji tyto přednášky, které jsem v posledních dnech poslouchal. Možná hovoří o ještě extrémnějších věcech, ale jsou tam některé důležité principy.Je to zde:
http://www.falesne-evangelium.cz/index.php/videa-k-seminari#.UF7Y6FE2KB3
Budu rád, když mi dáte vědět, zda tyto odkazy trochu pomohly. Pokud bude třeba, rád napíšu více.
S přáním požehnaného studia Božího slova a hledání pravdy,

Michal Klus

Je to tak?

Jan, 17. 6. 2012 10:45

Je podle vás pravdou názor některých,že je lepší se modlit jen v duchu,ale nevyslovovat věci kterých se bojím a za které se modlím,aby mě jich Ježíš zbavil,nahlas? Protože co se říká nahlas,to slyší i démoni a Satan,který pak ví,čeho nám ještě víc naložit. Bůh ale vidí až do srdce,takže nepotřebuje,aby jsme to vyslovili. Někdo tvrdí,že strachy co zbytečně vychází z úst všechno jenom zhoršují.

Re: Je to tak?

Michal, 19. 7. 2012 8:35

Dobrý den,

osobně si myslím, že jsou dva extrémy. První extrémem je naprostá ignorace ďábla, démonů a služebníků temna. Na druhé straně je extrémní zdůrazňování jejich působení a jejich moci. Myslím, že křesťan musí být někde uprostřed mezi těmito extrémy. Je pravdou, že pokud o některých věcech hovoříme, tak ďábel to může chtít otočit proti nám. Nicméně pokud jsme křesťané, tak bychom neměli prchat, ale naopak spoléhat se na moc Ježíše Krista a na pravdu o tom, že On je mnohem silnější, než je ďábel. A pokud Ježíš žije v nás, tak nás i ochrání. Navíc si myslím, že ďábel zná i to, co je v našem srdci. On zná člověka a umí si nás přečíst i bez toho, že to vyřkněme nahlas. Takže nevidím, že by z pohledu ďábla byl rozdíl mezi modlitbami, které vyslovujeme ve svém nitru a mezi těmi, které vyslovujeme nahlas. Tak alespoň já hodnotím to, co vidím v Bibli.

Přeji Vám hodně radost z modlitebního kontaktu se Stvořitelem světa.


Michal

Odpověď??

Jan, 18. 7. 2012 22:12

Před měsícem jsem zde položil otázku. Mohu poprosit o odpověď?